събота, 3 декември 2011 г.

Телешки кюфтета с булгур и лучена плънка

Кюфтета от телешка кайма с автентични турски подправки и плънка от булгур, орехи и лук
Необходими продукти:
500 г телешка кайма
3 с. л. зехтин
2 глави кромид лук
50-80 г счукани орехи
1/4 ч. л. бахар
1/2 ч. л. кимион
1 к. ч. фин булгур
2-3 стръка магданоз
1/2 зелена чушка
1 глава лук
1 яйце
1 ч. л. чубрица
Начин на приготвяне:







1. Булгурът се залива с 1 к. ч. хладка вода, разбърква се и се оставя да набъбне за 5-10 минути.

2. Каймата се подправя с кимион, бахар и сол.

3. Добавят се нарязаните наситно лук и чушка и се чупи яйцето.







4. Поръсва се с наситнения магданоз и хубаво се омесва.

5. Каймата се сипва при набъбналия булгур и отново се омесва.

6. Лукът се нарязва и се задушава до златисто в малко зехтин. Поръсва се с чубрица, добавят се орехите и се пържи 2-3 минути, като се бърка. Оставя се да се охлади леко.









7. Върху намазнена с олио дъска се оформят кръгли плоски кюфтета и върху тях се сипва от плънката.

8. Кюфтетата се затварят във формата на полумесец и се овалват в брашно.

9. Пържат се от двете страни в тиган със сгорещено олио. При сервиране може да се гарнират с останалата плънка, резени домат и различни сосове.

из: http://bonapeti.s803.sureserver.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар