неделя, 18 декември 2011 г.

Меден балсам за напукани устни



Студеният вятър е безжалостен към устните ни – те изпръхват, напукват се и започват са се лющят. Някои жени са особено чувствителни и в ъгълчетата на устните им се образуват болезнени ранички, които не минават през цялата зима. Обикновените балсами за устни съдържат основно парафин, които временно омекотяват устните, но няма лечебен ефект. Дори в случаите на студова алергия предизвикват още по-голямо раздразнение, тъй като съдържат множество изкуствени съставки – ароматизатори, оцветители и консерванти.

Какво може да помогне? Напълно натурален балсам за устни на основата на пчелен восък и подхранващи масла, обогатени с лечебен мед. Ето и рецептата:

5-8 гр. пчелен восък
5 гр. какаово масло
10 гр. масло от карите
5 мл. бадемово масло
½ ч. л. мед (най-добре акациев)
10 капки етерично масло от грейпфрут
2 капсули вит. Е (от 100 I.U.)
стъклен съд, стъклено бурканче 30 мл., дървена лъжица, тенджера за водната баня


От опит знам, че най-трудната част от собственоръчното приготвяне на козметика е намирането на суровините и то в малки количества. Пчелният восък ще откриете в повечето дрогерии и аптеки – ако не пречистен, то поне натурален. С какаовото масло въпросът е по-сложен – доколкото ми е известно само една фирма го предлага в опаковка, но ако запитате в аптеките, където приготвят лекарства, вероятно ще могат да ви отрежат едно парченце (какаовото масло е в твърдо състояние). Ако все пак не можете да намерите, спокойно го заменете с масло от карите - от това няма да пострада съществено лечебното действие на балсама. Останалите съставки се откриват в повечето дрогерии.

Съставките се смесват на водна баня, но не в кипяща вода, за да не се изгубят полезните вещества в тях. Най-добре изобщо не слагайте тенджерката на котлона, а само сипете в нея топла вода. В стъкленият съд (не метален и не пластмасов, защото тези материали влизат в химична реакция с маслата) разтопете първо настърганият пчелен восък, след това какаовото масло и каритето. Бъркайте през цялото време с дървената лъжица и когато съставките се втечнят напълно, извадете съда от тенджерката. Сега е време да добавите бадемовото масло и меда. Пробийте с топлийка капсулите вит. Е и изцедете течността в сместа. Последно се капва етеричното масло, всичко се разбърква добре и още преди да е стегнала консистенцията се изсипва в стъклено бурканче. Готовият балсам е еликсир за устните и можете да го нанасяте винаги, когато има нужда – преди излизане и в планината за защита и вечер преди сън за регенерация на устните. Срокът му на годност е минимум 4 месеца, без да е необходимо да го съхранявате при специални условия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар