неделя, 18 декември 2011 г.

Санталово дърво

На Индийското крайбрежие може да попаднете на вечно зеленото бяло санталово дърво, Santalum album ( Santalaceae). В Индия от древността дървесината на това растение се използва в религиозните обред

и. За източните религии сандаловото масло е като тамяна за християнските. С него се кади при религиозни церемонии, погребения, сватби, различни други обреди. Древен обичай е индуските духовници да намазват челата си със сандалово масло като знак на духовност.
Дълги кервани пресичали пустинята на Персия и Арабия и превозвали товарите от ценното дърво в Египет,Гърция и Рим. То било едно от най-ценните парфюмерийни средства, от древността до днес. И сега то е любимо ароматично средство на Изтока. С него се кади. Същата роля играе и при арабите, които го наричат „шандал”- оттук е известно като санталово дърво.
Прясната дървесина на санталовото дърво няма миризма; едва след изсушаване добива характерната сладка миризма. Това се дължи на факта, че дървесината има около 5% летливо масло. Главен производи
тел на санталова дървесина и масло е окръгът Мисоре в Южна Индия. Дървото достига зрелост едва като стане на 60 години. В окръга Мисоре има заповед да не се секат дървета докато сами не изсъхнат. След като се отсекат, се нарязват на малки парчета, кората и меката дървесина се отделят и се оставя само твърдата, която именно е търсената суровина. Дървесината е ценна не само поради това , че е ароматична, но и защото от нея се изработват кутийки, различни украшения или пръчици за изгаряне по време на религиозни тържества.
Санталовото масло се получава чрез дестилация на раздробената дървесина. Има голямо значение за парфюмерията. То влиза неизменно в съдържанието на всеки парфюм с ориенталски характер.
Санталовото дърво е полупаразитно. След като семената му поникнат, органите, с които паразитира, проникват в корените на близките храсти или дървета и черпят от тях хранителни вещества. Опитите показват, че ако около санталовото дърво се махнат всички други растения, корените му се удължават, като напразно търсят чужди корени. Лишено от хранителни вещества, дървото изсъхва.

Сандаловото масло се използва като ароматна съставка на най-реномираните мъжки и дамски парфюми. То има прекрасен и траен дървесен аромат. Може да се използва като парфюм и в чист вид. Днес е установено, че сандаловото масло има изразено бактерицидно и нервно успокояващо действие. Силен афродизиак.

Инхалации: при възпаления на горните дихателни пътища и устната кухина (ларингит фарингит и др.).

Вани: за засилване защитните сили на организма, при безсъние, нервни състояния. Добри резултати се получават при цистит и други пикочни и влагалищни инфекции. Ваните със санталово масло стимулират сексуалността.

Гаргара и жабурене: при възпаление на сливиците, на горните дихателни пътища и устната кухина, възпаление на венците и др.

Компреси: при абсцеси, циреи, трудно зарастващи рани (една капка на 50 мл топла вода).

Разтриване: масаж на шията при ларингит.

Козметично приложение: Идеално средство против младежки пъпки. Възпира процесите на стареене на кожата. За обогатяване на кремове.

Инфо: https://sites.google.com/site/neznouhaniearomaterapia

Няма коментари:

Публикуване на коментар