неделя, 18 декември 2011 г.

Масло от чаено дърво


Маслото се получава от растение, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifolia. Растението ни е познато като чаено дърво, въпреки че няма връзка с растенията, които се отглеждат за чай.Чаеното дърво е познато от времето на откривателя на Австралия, Кук. Неговите моряци използвали листата му за приготвянето на отвара, която да замени чая. Днес, благодарение на своята универсалност, етеричното масло от Чаено дърво намира приложение в целия свят и с всеки изминат ден завоюва все по-широка популярност. Търсенето на това профилактично масло е огромно и то е признато за безспорен лидер сред етеричните масла. Приложението му е в невероятно широки граници, а ефективността на въздействието му е доказана с много научни изследван
ия в целия свят.

Етеричното масло от чаено дърво е с пикантен, силен аромат, подобен на този на евкалипта и много ефикасно се използва в ароматерапията.

Състав на маслото

В сравнение с останалите познати етерични масла по състав маслото от чаено дърво е най-богато на полезни вещества. То съдържа поне 48 органични компоненти – монотерпени до 50 %, дитерпени до 40 % и цинеол до 15 %. В състава му влизат и няколко съединения, които не се срещат в други растения. Това са виридифлорен до 1 %, В-терпинеол 0,24%, следи от L-тернинеол и от алигексаноат.

Маслото е толкова по-качествено, колкото повече съдържа терпинен-4-ола и цинеола. Съдържанието им съответно трябва да бъде не повече от 30 % и 15 %, в противен случай маслото предизвика раздразнение на кожата.

Свойства

Маслото от чаеното дърво е силен антисептик. То е 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола. Има бактерицидни, противогъбични, противовирусни и имуностимулиращи свойства.

Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми като Staphylococcus. Активен е срещу 6 вида от този микроорганизъм, aureus, erider-midis, pneumoniae, faecalis. Действа и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citrobacter spp., Shigella sonnei, Proteus mirabolis, Legioneila spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans и др. То убива изброените микроорганизми и едновременно с това усилва имунната система.

Ефективно е и при простудни заболявания, заради успокоителния и отхрачващ ефект, прочиства дихателните пътища от секрети и облекчава състоянието на болния.

Чаеното масло е подходящо средство за терапия на рани, ухапвания, загноявания и изгаряния, тъй като има дезинфектиращи свойства. Спомага и бързото възстановяване на кожата и оздравяване на раните. Има ефект дори при паразити по кожата – въшки и краста.

Преди да пристъпите към употреба на маслото е необходимо да се тествате за поносимост към него. Може да капнете няколко капки на вътрешната страна на китката и да ги оставите втрити за един час. Дори в случай, че се появи леко зачервяване или парене на кожата, можете да го използвате. Алергична реакция може да се наблюдава само по изключение.

Маслото от чаено дърво се използва в лечебни препарати за всички видове заболявания на дихателната система като настинки, остри респиранторни заболявания, вирусни заболявания, ларингити и тонзилити, както и при всички заболявания на устната кухина – гингивити, пародонтоза, болка в зъбите.

Добавя се във всички видове козметични средства – кремове, лосиони, шампоани, гелове и емулсии. Маслото ефективно отстранява пърхота. Използва се за туширане на козметични дефекти по кожата като мазоли, брадавици, акне.

Действа и на психиката – успокоява, намалява напрежението и тревожността, подобрява работоспособността и благоприятства за концентрация на вниманието.

Профилактичният ефект на етеричното масло от чаено дърво, особено при профилактика на заболявания на кожата, дихателните пътища и урогениталната система, днес не предизвиква съмнения. В съвременната научна литература за маслото чаено дърво се съобщава като антисептик с широк спектър на действие - ефективно средство при инфектирани рани, оказва болкоуспокояващо действие, притежава противогъбични свойства. Най-важният профилактичен компонент на маслото чаено дърво е терпинен-4, чието съдържание в качественото масло трябва да бъде не по-малко от 40%. В противен случай, маслото ще бъде слабо ефективно от профилактична гледна точка. Важно за характеристиката на маслото е съдържанието на цинеол – вещество, действащо дразнещо на кожата. В качественото масло цинеолът не трябва да е повече от 5 %.

Ниското съдържание на цинеол позволява да се избегне дразненето на кожата, а високото съдържание на терпинен осигурява ефективността на действието на маслото и козметичните продукти произведени на негова основа.

Висококачественото етерично масло от чаено дърво има широк диапазон антибактериални свойства. Заедно с това действието му се усилва за сметка на комбинирането с други масла, смесени в правилна пропорция. Етеричните масла се допълват, повишават профилактичните си свойства, и ефективността им е максимална.


Използваема част: листата, краищата на клонките

Химичен състав: пинен, цимен, цинеол, терпени, цимол и др.

Аромат: тръпчиво-горчив, свеж

Летливост: ниска

Действие: активизиращо умствената дейност, успокояващо, изпотяващо, имуностимулиращо, противосърбежно, антисептично, противовирусно, противооточно, противогъбично, обезболяващо, ранозаздравяващо, инсектицидно, успокояващо болките в ставите, предпазващо от кариес.

Показания: при понижена умствена активност, грип и простуди, херпес, гъбични инфекции, рани, циреи, хемороиди, кожни язви, акне, сърбежи, изгарания, мазна кожа, брадавици, пърхот, кървене на венците, зъбобол, цистит, афти, ухапвания от насекоми, дезинфекция на въздуха.

Противопоказно за епилептици, хипотоници, бременни, деца и хора с индивидуална непоносимост към чаено дърво. Вътрешен прием – под лекарски контрол!

Начин на приложение:

Ароматична лампа – 5 капки от маслото са достатъчни, за да променят ефира в помещението. Може да комбинирате с масло от лимон, лавандула, бергамот и мушкато.

Ароматичен медальон – достатъчни са 1-2 капки на него.

Вана – във водата се слагат 8-10 капки. Наслаждавайте се на ваната минимум 10 минути.

Инхалация: при грип, хрема – можете да пръснете няколко капки от маслото върху възглавницата си, както и на носна кърпичка, която от време на време да миришете. Парна инхалация с масло от чаено дърво може да си направите като прибавите 5 капки от него в вряща вода. След снемане от огъня, главата се покрива с кърпа, парите се дишат 5-10 минути.на 2 л. вряла вода за 10 мин. – 2 к. чаено дърво, 2 к. мента. При суха кашлица – по 2 к. евкалипт, лавандула, чаено дърво в 1 ч. топла вода за 5 мин.

Гаргара: на 200 мл топла кипната вода се слагат 5-10 капки от маслото на чаеното дърво. Този разтвор е подходящ за изплакване на устата и гаргара при заболявания на устната кухина и дихателните пътища или при лош дъх от устата.

при простуда, ангина, ларингит – в 1 ч. топла вода се разтварят 2 к. чаено дърво, накапани върху 1 с.л. сода.

Ванички за крака: при гъбички, студени крака, отоци – 2 ч.л. сол с 5 к. чаено дърво. При простуди преди сън – 5 к. чаено дърво в 3 л. вода. След ваната добре да се разтрият стъпалата.

Компреси – във водата се слага масло, мокри се тензух, който след това се налага върху засегнатото място.

Масаж: концентрацията на маслото трябва да бъде 2-3 %, най-много до 5 %. Затова към 100 мл в основата се слагат 50 капки от маслото от чаено дърво.

В чист вид маслото се нанася с върха на пръстите или с пръчица (клечка за уши). В такъв вид се използва при акне и херпес.

при мускулни болки след физическо натоварване и за облекчаване ревматични и артритни болки в ставите: 30 к. чаено дърво на 50 мл. базисно масло(бадемово, гроздови семена, пшеничен зародиш).

При невралгии: 7-8 к. чаено дърво на 10 мл. бадемово масло.

При остеопороза – 7-8 к. чаено дърво на 10 мл. зехтин или бадемово масло се втрива 1-2 пъти дневно.

При температурни състояния, втрисане: 5 мл. базисно масло, 2 к. евкалипт, 2 к. лавандула, 1 к. чаено дърво, при екземи и грижи за ходилата – 10 мл. бадемово масло, 3 к. хвойна, 1 к. лавандула и 1 к. чаено дърво.

Капки за нос при синузит, алергичен ринит – 15 мл. бадемово масло с 3 к. чаено дърво – по 1-2 к. от сместа, 1 път дневно във всяка ноздра.

Други: при вагинални течения, гъбички по влагалището, херпес на половите органи – приготвя се ароматампон (аромапревръзка) от 30 мл. бадемово масло и 10 к. чаено дърво, като на тампона (превръзката) се накапват 7-10 к. от сместа.

При кожни раздразнения, инфекции и гъбички под ноктите – 2 к. чаено дърво, 1 к. евкалипт, 1 к. пачули и 10 мл. бадемово масло.

При отоци и ухапвания на насекоми – по 2 к. чаено дърво и лавандула, 1 к. босилек в 10 мл. бадемово масло.

При изгарания облекчава отока и образуването на мехури – директно намазване с масло от чаено дърво.

При отит – в 5 мл. затоплен зехтин по 1 к. евкалипт, лавандула, чаено дърво. Напоява се памучен тампон и се поставя във външния слухов проход. Сменя се 2 пъти дневно. Със същия състав се прави загряващ компрес за околоушната област.

Обогатител за шампоани: при пърхот, въшливост, косопад – 3-5 к. чаено дърво на 100 мл. шампоан.

При хемороиди – седяща вана с 3-5 к. чаено дърво на 5 л. топла вода за 10-15 мин.

При акне – 3 пъти дневно да се обработва кожата на лицето с памучен тампон, намокрен в смес от чаено дърво и вода в съотношението 1:1.

Като добро поддържащо козметично средство за лице и ръце – 10 мл. бадемово масло с 3 к. чаено дърво, 1 к. салвия, босилек, лавандула.

Внимание! Висококонцентрирано! Дръжте го добре затворено и недостъпно за деца! При нанасяне върху лигавиците – да се разрежда с базисно масло!

info: https://sites.google.com/site/neznouhaniearomaterapia/aromatni-masla

Няма коментари:

Публикуване на коментар