сряда, 15 декември 2010 г.

Как да си направим татуировка с къна


Използването на къна за рисуване по ръцете и тялото (мехенди) е както казахме стара традиция, характерна за арабските страни и Близкият Изток въобще. В някои арабски страни това е задължителна част от редовното разкрасяване на жената, в други се прави по празници, в трети само по сватби, но при всички случаи е характерна за всички страни. В по-стари времена ритуалът се е състоял от прости рисунки и мотиви, а в последните години вече това изкуство се развива с нови обогатени модели. Така традицията отбелязва истинско възраждане, все повече млади жени го използват. По-възрастните жени преди са използвали специален вид къна, която оцветява в тъмно зелено и която е перманентна като се полага върху кожата с игла, за да татуират лицата си като моята свекърва в Сирия.

Преимуществата на мехенди са, че това е безвреден начин да се татуират различни мотиви и те да са временни. И така ако сте решили да добиете по-източен вид и сте заплененеи от шарките на къносаните ръце или тяло е време да опитате. Имайте предвид, че от изрисуването с хенна до измиването на мотивите минават няколко седмици!

Според експерти на къната няма „правилен“ начин за работа с нея. В опита си редица жени споделят, че всяка е изработила собствена рецепта за мехенди в зависимост от личните си предпочитания, типа си кожа, предпочитаните методи на прилагане върху кожата.
Основните напътствия обаче се свеждат до следното:

1. Каква къна трябва да се използва? – Преди всичко трябва да е прясна. Цветът й не е от осбено значение, още повече, че има търговски трикове да се поставя в къната зелена боя, тъй като много хора смятат, че колкот е по-зелена е толкова по-качествена. За да се запазят качествата на прясната къна трябва да се съхранява в херметически стъклен съд на тъмно. Забележка: Черната къна не е натурална, съдържа някои токсични вещества и е опасна за кожата, възможно е да предизвика алергични реакции.

2. Непременно пресейте къната. Така ще остраните по-едрите парчета от листата и ще допринесете за по-хомогенния състав на пастата, а съответно и по-добра покриваемост.

3. Разбъркване – нужни са ви порцеланов съд, порцеланова или пластмасова лъжица, ръкавици. Първо трябва да се добсвят допълнителните съставки и едва след това ако е нужно – вода.

4. Допълнителните съставки. Те са неизброими, тъй като и тук всеки избира според традициите, вкуса си, желания резултат. Препоръчват се основно:

- захари – дали ще е бяла рафинирана захар, кафява захар или мед това зависи от вашето желание. Захарите дорпинасят сместа да стане по-лепкава и да се задържи по-трайно и лесно върху кожата, тъй като често при изсъхвнето си къната се напуква и пада.

- кисела субстанция – пресен лимонов сок, оцет, лимонов сок от бутилка, сок от грейпфрут. Киселините се явяват катализатор за свобождаване на багрилните свойства на къната и съответно за засилване на цвета. След добавянето на тази съставка къната се покрива, за да престои известно време.

- багрилни вещества – всеки добавя различни багрила, но е желателно да са естествени. Могат да се добавят концентриран чай от каркаде, черен чай, отвара от орехови листа и зелени черупки, етерични масла, дори червено вино!

5. Кога къната е готова за употреба? Когато се образува повърхностена кафява коричка или поставена върху бял лист оставя оранжев отпечатък. При по-високи температури къната е готова по-бързо.

6. Прилагане – има и различни начини, по които се използва готовата паста. Такива са готови апликатори, малки шишенца, клечки за зъби, под формата на моливи, през найлонови поликове като шприц за сладки, четка за рисуване, спринцовка с игла или чрез готови шаблони, които се запелпват върху кожата и се попълват с къната. Истинските майстори на къна рисуват директно върху ръцете, краката или тялото. За тези, които искат сами да си направят татуировка са най-удобни готовите шаблони. С изключение на тях всички останали методи изискват художествени умения и/или голям опит. Но шаблоните имат един недостатък или поне тези, които могат да се намерят тук – лепилото им е слабо и лесно се разместват, а това води до размиване на формите. Истинските майстори препоръчват да се опитате да рисувате сами. За ваше улеснение можете да използвате молив за вежди, с който предварително да очертаете фигурите. Дори да са по-груби, с къната ше можете да прецизирате линиите, а след това моливът ще се отмие. Можете да използвате и индигова хартия за пренсяне на избрани шарки върху кожата, след което да ги запълните с къна.

7. Избор на шарка – възможностите са неограничени. В някои арабски страни освен самите рисунки се къносват и върховете на пръстите. Всеки има свои предпочитания, моите са към малко и ясно изразени шарки докато други предпочитат по-сложни фигури.

8. Престояване – за да може да попие в кожата къната трябва да остане върху нея поне 2 часа. За целта тя трябва да бъде фиксирана, тоест запечатана. Методите и тук са различни. Оригинално е предложението да се използва гел за коса под формата на спрей. Къната трябва да е изсъхнала, но не пресушена. Пръска се леко и по малко, за да не се разтече. Друг вариант е използването на смес от лимонов сок и захар, която се затопля леко на котлона докато се разтопи захарта и стане гъсто, оставяйки се да изстине след това. Полага се внимателно и с памучен тампон или клечка за уши. Трета възможност е с полагане на пилинг маска, коярто е удобна за наблюдение на татуровката, но не се препоръчва да се прилага върху места, които се огъват тъй като е по-слаба и се напуква. Съществуват и специални спрейове за фиксиране на мехенди. За по-тъмен цвят се изполва и увиване с памучен плат и найлон или хартиено тиксо.

9. Отмиване – колкото по-дълго стои къната, толкова по-тъмно червено до кафяв става цветът. Всеки избира сам каква да е интензивността. За лека, нежна и ненатрапчива шарка дори 60 -80 минути са достатъчни, приложени върху светла кожа.

Няколко варианта, които можте да разпечатите и да пренесете с индиго или просто да изполвате за модел можете да намерите тук.

http://www.hennabyheather.com/free_patterns_mehndi.html

http://hennatribe.org/patterns/freepatterns.htm

http://www.hennapage.com

info: http://arabwives.wordpress.com/2010/12/13/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D0%BD%D0%B0/

Няма коментари:

Публикуване на коментар