сряда, 15 декември 2010 г.

МЕХНДИ арт


Паста от къна

Ако решите да приготвите паста от къна сами, има някои тънкости, които е добре да знаете. Освен качествена къна, други съставки, най-често използвани при направата на паста за Мехнди, са:

* Лимонов сок – къната освобождава цвета си при ниско Ph, така че с добавянето на леко киселинна добавка в сместа ще катализирате процеса.
* Етерично масло – най-често използвани са масла с високо съдържание на танини, като масло от евкалипт и масло от чаено дърво. Все пак бъдете внимателни с етеричните масла – понякога могат да раздразнят кожата. Използват се за по-тъмен цвят на рисунката – но пък намаляват нейната трайност.

Използват се още:

* Чай/кафе – придават приятна миризма на къната и спомагат за по-тъмен цвят на рисунката
* Захар, захарен сироп – захарта увеличава свойството на пастата да поема влага и така не позволява на къната да изсъхне твърде бързо върху кожата. Захарта също се използва с цел увеличаване на лепкавостта на сместа – важно при някои техники за нанасяне.
* Вино/винен оцет – има свойства, сходни на лимоновия сок
* Студен чай – има свойства, сходни на смес от чай, захар и лимон

Рецепти

Има най-различни рецепти за направата на паста от къна. Ето две за начало:

Рецепта 1

Необходими продукти:

* 2 пълни супени лъжици естествена къна на прах
* Сок от два лимона – отцеден от всякакви останки от плод
* Сварено кафе или чай

1. Добавете постепенно лимоновия сок към къната, като разбърквате добре – до получаването на консистенцията на картофено пюре. Покрийте и оставете да престои една нощ (12 часа).
2. На следващата сутрин добавете малко чай или кафе и разбърайте добре, за да отстраните евентуални бучици – консистенцията трябва да се получи една идея по-мека от паста за зъби. Покрийте и оставете да престои до вечерта (още 12 часа).
3. След определеното време изпробвайте консистенцията на пастата, като нарисувате нещо с помощта на клечка за зъби или целофанен конус върху хартия. Ако ви се стори твърде гъста – добавете малко кафе; ако е твърде рядка и се разтича – добавете малко къна на прах.

Крайната цел на рецептите е смес с консистенцията на паста за зъби, която позволява къната да излиза от върха на конус под формата на фина, непрекъсната линия. Ако използвате клечка за зъби като апликатор, текстурата може да е малко по-плътна. Пастата от къна може да се съхранява покрита в хладилник до 3 дни.

Рецепта 2

Необходими продукти:

* 1 чаена лъжица къна на прах
* 2 чаени лъжици сварен черен чай, охладен до стайна температура
* 5 капки масло от евкалипт
* 2 капки масло от карамфил

1. В стъклена или порцеланова купа смесете къната на прах, чая и маслото от евкалипт. Разбъркайте едва след като са добавени всички съставки, и само в една посока (например по посока на часовниковата стрелка). Бъркайте бързо, за да елиминирате евентуални бучици – те ще затруднят нанасянето на пастата.
2. Покрийте сместа и оставете да престои поне 5 часа преди употреба. За да тествате консистенцията, съберете пастата в лъжица и обърнете леко лъжицата. Пастата би трябвало да се изсипва като хомогенна смес.

Подготовка на кожата

Къната се нанася най-добре на чиста, обезкосмена кожа. Поне ден преди нанасянето не използвайте овлажнител или крем по кожата, върху която ще рисувате. Веднага преди да нанесете пастата, измийте кожата със сапун и подсушете с кърпа.

Апликатори

За нанасянето на къна през вековете са използвани какви ли не подръчни материали. Ето някои примери:

* пръсти
* пера от птици; кости от риба
* клечки за зъби и кибритени клечки
* апликатор за кохл
* целофанен конус или найлонова торбичка с малък отвор
* спринцовки /без игла/
* малък шприц за сладкиши
* бутилка с метален връх
* лейкопласт /използван като шаблон/
* хартиени модели; шаблони от пластмаса

Нанасянето на къна

Най-често използван за нанасяне на къна е конусът – той представлява пълна с паста целофанена фунийка, на която се отрязва острият край.

Конусът се държи между палеца и показалеца, на разстояние половин-един сантиметър от острия му край. Допрете конуса до кожата – и рисувайте!

Докато работите по модела, периодично овлажнявайте вече засъхналите части от рисунката. Използвайте клечка за уши или спрей-бутилка, за да нанесете смес от лимон и захар – 3 чаени лъжички лимонов сок към 1 чаена лъжичка захар. Ако можете, овлажнявайте рисунката на всеки половин час в следващите 3 часа.

Трикове за начинаещи

* Да очертаете предварително рисунката с молив за очи, а после само да повторите отгоре с къна
* Да отпечатате на хартия рисунка-шаблон, да повторите само контурите с къна, да изчакате, докато къната е почти суха, да сложите шаблона върху кожата – като къната е отдолу, и да запечатате с лейкопласт. Отгоре увийте с тоалетна хартия, и накрая с прозрачно фолио. Оставете да престои през нощта – къната ще се поддържа влажна с топлината на кожата. На сутринта отпечатъкът ще е детайлен и наситен, а вие ще можете да попълните контурите с къна по ваше желание.

Ако направите грешка

Не е трудно да намажете с пастата на място, където не бихте искали! Има начин да се поправят такива грешки – имайте под ръка клечки за уши, потопени в спирт, с които да изтриете размазаното.

Накрая

След няколко часа нанесете малко масло върху кожата и остържете къната с тъпата страна на нож. Намажете областта на рисунката с масло за по-голяма трайност; избягвайте да миете мястото в следващите 12 часа.

Първия ден е вероятно рисунката да е светла – оранжева, но този цвят ще потъмнее в следващите 24 часа. Може да повторите на следващия ден за още по-наситен цвят.

Трикове за дълготрайна рисунка

* Паста от къна, престояла смесена поне 12 часа, ще даде по-наситен цвят
* След като сте нанесли къната, използвайте ниска степен на сешоар за коса, за да запечатате по-бързо рисунката
* Освен периодично овлажняване на нанесената къна, добър съвет е да я оставите да престои възможно най-дълго – цяла нощ, като увиете мястото със салфетка, закрепите я с тиксо, а отгоре увиете с прозрачно фолио. Избягвайте да миете мястото 12-24 часа.

Полезни връзки

Видео Artist at Work: Kim Brennan

Видео Riffat, Step by Step: a Bride’s Hand

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume I

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume II

The Henna Page „How to“ Patterns, Volume III

The Henna Page, How to Apply Henna

много полезен блог:

http://hennafox.wordpress.com/2010/05/01/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B4%D0%B8/

2 коментара:

  1. zdraveite ot kade da zakupq takava kana

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте :) Извинявам се много за късния отговор. Ако сте от Варна или София знам за един Индийски Магазин за храни, подправки и козметика - Сокони, там продават и готова къна за рисуване и къна за приготвяне на смеси.

    ОтговорИзтриване