сряда, 15 декември 2010 г.

Как да рисуваме с къна върху кожата си?

Можете сами да си приготвите прясна паста от къна с неща, с които разполагате в кухнята. Много рецепти включват екзотични съставки, но те не са задължителни.
Прясната къна е зелена и с много богат аромат - ако е жълтокафява и без мирис, значи е стара. Ако къната е прясна, ще получите тъмнокафяв или тъмночервен цвят, а в противен случай - оранжев.
Пресейте къната през цедка. Тя често съдържа клечки и парченца, останали от обработката, а понякога и пясък или пръст. Ако искате да правите рисунки с тънки линии, пресейте къната отново през много ситна цедка или марля. Внимавайте да не вдишате финия прах. След като къната е пресята, добавете достатъчно лимонов сок (отново прецеден) към нея, за да получите паста с гъстотата на картофено пюре. Оставете на стайна температура за през нощта, за да могат растителните клетки да освободят хенотаниновата киселина. След като пастата започне да отделя боята си, я разредете, за да стане по-удобна за употреба. Най-добрата консистенция е по-рядка от паста за зъби, но по-гъста от разбито кисело мляко. За разреждане може да използвате още лимонов сок, кафе, чай или нещо друго подходящо по ваш избор. Ако сварите карамфил със силно кафе и след прецеждане го смесите с къната, карамфилът (който съдържа галотанинова киселина) ще й придаде по-черен цвят. Кафето и чаят съдържат танин, но не в достатъчни количества, за да променят съществено цвета на къната. Преди да нанесете къната, измийте кожата с топла вода и сапун, за да отстраните всякакви следи от лосиони, кремове и замърсявания. Тогава кожата лесно ще поеме къната. Ако обаче се опитвате да я нанасяте върху кожа, която е естествено мазна (например на гърба или горната част на ръцете), ще трябва да натриете със спирт или някаква настойка, за да отстраните колкото може повече от кожната мазнина.
Най-тъмен цвят се постига върху дланите и стъпалата, където кожата е най-дебела и способна да абсорбира. Най-трудно се хваща къната върху гърдите, главата и участъци с мазна или изгоряла от слънцето кожа. Ако направите грешка, остържете къната веднага с клечка за зъби или измийте мястото. Кожата започва да се оцветява през първата една минута след нанасянето на къната. След това тя трябва да се поддържа много топла и леко влажна върху кожата поне в продължение на 6 часа. Това се постига по няколко начина. Можете да седите неподвижно в много топло и влажно помещение. Това е традиционен начин, който постига отличен ефект, но е твърде неудобен. Вместо това може да напръскате рисунките със спрей за защита от размазване и да ги обвиете с тоалетна хартия, найлон и скоч. Това е много ефикасно при студено време, защото обвивката затопля кожата, а задържащата се под нея пот овлажнява къната. Такава обвивка може да се направи и от памук, марля или течен латекс. Къната може да се запечата също със сироп, сварен от лимонов сок и захар, от който се нанасят няколко пласта, докато се образува захарна коричка, задържаща къната. Това е ефикасно при много топъл климат, при който обвивката бързо става неудобна и предизвиква прекомерно изпотяване. Ако затопляте кожата си в близост до огнище или постоите час-два с електрическа възглавничка върху покритата с превръзка къна, тя ще придобие много по-тъмен цвят. Най-тъмна става къната през горещите летни месеци.
След като къната е престояла върху кожата ви няколко часа или цяла нощ, можете да отстраните зелената паста, за да се покаже отдолу оранжево-кафявият отпечатък. Ако подозирате, че водата ви е силно хлорирана, използвайте дестилирана вода, която няма да повреди къната, или я остържете например с изхабена фонокарта и я оставете да потъмнее, без да я измивате. Когато отпечатъкът от къната влезе в допир с въздуха, той постепенно ще се окисли и потъмнее в рамките на първите 48 часа. Ако къната е била наистина прясна, тя ще потъмнее лесно върху кожата ви. Ако сте използвали спрей за запечатване на къната, ще го премахнете лесно с някакво масло (например какаово).

Елица ТАНЧЕВА

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=1&b=238

Няма коментари:

Публикуване на коментар