петък, 19 септември 2014 г.
Индийските подправки
Асафетида
Прашец от корен на диво тропическо растение. Притежава тънък ободряващ аромат, който напомня мириса на лук и чесън. Използва се в малки количества. Приятен е в ордьоврите, горещите зеленчукови ястия, гарнитурите, печените сандвичи. Облекчава обмяната на веществата. Действа успокояващо на нервната система, тушира стреса.
Ако я ползвате в храната си, вашият характер ще стане по-спокоен. Ще нормализирате отношенията си с близките и роднините. Асафетида подобрява цвета на лицето, прави кожата еластична, изглажда бръчките.
Карамфил
Карамфил
Това са пъпките на тропическо дърво, които по форма напомнят цветето карамфил. Има тръпчив вкус и силен аромат. Често се използва за приготвянето на сладки блюда – бисквити, пудинги, плодови десерти, сиропи. Придава желаната пикантност на маринатите, обогатява вкусовия букет на зеленчуковите, оризовите ястия, ароматните сосове и кетчупа. Цени се високо в медицината като добро антисептично средство. Помага при зъбобол, дезинфекцира и освежава устната кухина. Възстановява силите след нервно и физическо натоварване, увеличава обема и активността на паметта.
Черно синапено семе
Има горещ орехов мирис и придава на ястието мека пикантност и ефектен външен вид. Ценен източник на въглехидрати, мазнини, калций, калий, фосфор. Идеално средство за пикантна подправка и марината. Използването му осигурява приток на кръв към кожата, белите дробове и бъбреците, което го прави незаменим в студено и влажно време. За открояване на аромата преди употреба се препоръчва леко да се запържи в масло.
Ако го консумирате, ще почувствате прилив на меко спокойствие. Грубостта ще ви напусне. С черното синапено семе (или с черната горчица) по-добре ще се съсредоточавате, ще забравите суетата и напрежението. То помага на тези, които не умеят да почиват, подобрява съня, лекува депресията.
Джинджифил
Това е най-полезната подправка. В древността го използвали като „панацея за всички болести”. В кулинарията намира най-широко приложение. В медицината е универсално средство! Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Системното му използване в храната в неголеми количества увеличава вътрешната топлина, събужда апетита, стимулира обмяната на веществата, изхвърля токсините от организма.
Джинджифиловият чай е прекрасно средство срещу простуда. Той загрява кръвта, в резултат на което мозъкът се снабдява по-добре с кислород, активизират се възприятията и интелектът. Много полезен е за хора, заети с интелектуални занимания. Ароматът на джинджифила отстранява умората, апатията, подсилва увереността в себе си, комуникативността и обаянието.
Джинджифилът ще ви даде сили да се справите с трудностите. Ще отнеме умората ви – с него ще се чувствате бодри цял ден. А характерът ви развие такива черти като целеустременост, смелост и решителност.
Калинджи
Тази подправка на вкус изглежда леко горчива, а след това остра. Придава пикантност на горещите зеленчукови блюда, гарнитурите, ордьоврите и сандвичите, употребява се в маринатите, в хляба, в сладкишите и мусовете. Не дразни слизестата обвивка на стомаха. Според арабските лекари в съчетание с мед подобрява паметта и зрението.
С калинджи мисълта ви ще стане бърза и решителна. Тази подправка ще укрепи твърдия оптимизъм в душата ви и вярата в собствените ви сили. Тя ще подобри паметта ви. С нея по-ярко ще възприемате света.
Фенхел (близък роднина на копъра)
Зеленовати семена с нежен меден аромат и сладко-остър дори леко нагарчащ вкус. Придава приятна свежест на леките зеленчукови супи, салати и гарнитури, бисквити, печива, сладка и чай. Съдържа аскорбинова киселина, каротин, витамини от група В, Е и К. Фенхелът е идеалната подправка за слабия стомах както при възрастните, така и при децата. Неутрализира токсините и канцерогенните вещества в кръвта. Чаят от фенхел е полезен при болки в стомаха (особено при децата), радиоактивно облъчване и онкологични заболявания. То е и прекрасно средство срещу безсъние. Прогонва страховете и нервността.
Фенхелът бързо снема напрежението и дискомфорта от лошото време. С него всички проблеми се решават бързо и лесно. Характерът ви става гъвкав, престава да ви дразни излишната праволинейност на другите.
Кориандър
Големите му семена с приятен сладко-остър вкус отдавна са известни на готвачите. Те са богат източник на магнезий и витамин С. Насищат със свеж пролетен аромат салатите, супите, кисело-млечните продукти. Еефектно се съчетават със зеленчуци, особено с кореноплоди, като облекчават тяхното усвояване от организма. Настойката от семената на кориандър е полезна при лошо храносмилане, цистит, високо съдържание на холестерол в кръвта, при възпаление на бъбреците. Етеричното масло от него стимулира дейността на стомашно-чревния тракт и помага за изхвърлянето на токсините от организма.
Кориандърът изгражда поносимост към грозните явления в живота. С него можете да понесете наглите, груби и раздразнителни хора. Препоръчва се на хора, които работят при тежки условия.
Канела
Ароматна кора от вечно зелено дърво от остров Цейлон. Топлият горчиво-сладък вкус на канелата е необичаен и пикантен. Тя се използва почти във всички кулинарни традиции по света. Богат източник на калций, желязо и витамин А. Подобрява циркулацията на кръвта, лекува простуда, пречи на трупането на излишни килограми. Повишава ефективността на кръвоснабдяването на различните органи и тъкани, прогонва депресията.
Чили (червен пипер)
Колкото по-люто, толкова по-добро! Съдържащите се в него ароматни вещества не само придават на храната остър вкус, но също така тонизират интелекта, стимулират кръвообращението и засилват лечебните свойства на останалите подправки. Чили е най-богатият растителен източник на витамин С. Запомнете – в лютата чушка има много повече витамин С, отколкото в лимона! Чили се приема в малки количества.
С него ще избягате от суетата, грубостта, прибързаните решения. Смяната на вида дейност няма да ви стресира, ако използвате чили в храната си. Тази подправка помага да си изработите личностен подход към хората. Ще станете способни да изпълнявате всяка, дори най-непривлекателната работа.
Кимион
Има силен и приятен аромат. Спектърът на кулинарното му приложение е много широк – от печени картофи и пълнени чушки до пасирани ягоди и плодови сладка. Богат е на етерични масла, протеини, калций и захар. Изчиства дихателните органи, извежда шлаките от организма, стимулира нервната система, придава усещане за лекота и свобода.
Тази подправка ще ви даде сили да обърнете гръб на сплетните и лошото мнение на околните за вас. С нея с един замах ще се справите с лошите си навици. Тя тонизира психиката, повишава настойчивостта при решаването на проблемите.
Куркума
Яркожълта подправка със свеж, леко остър вкус. Притежава уникалната способност да придава на ястията ефекти слънчеви багри. Добавя се към супи, ориз, зеленчуци, сосове, млечни напитки. Куркумата е прекрасен естествен антибиотик! Изчиства кръвта, укрепва стомашно-чревния тракт. Полезна е при диабет, астма, анемия. Идеално противовъзпалително средство за тези, които страдат от хронични заболявания. Топлото мляко с куркума е древно козметично средство за подмладяване на кожата.
С тази подправка ще правите трезва оценка на ситуациите и спокойно ще решавате проблемите. Щом започнете да я употребявате в храната си, ще престанете да обръщате внимание на дребните неща, които преди са ви дразнели. Куркумата дава сили при разработката и реализацията на дългосрочни планове, освобождава от суетността, дава повече увереност в себе си.
Мускатно орехче
Този плод на вечнозелено растение с топъл и леко остър аромат е много популярен при готвачите в цял свят. Идеално се съчетава с тиква, картофи, мляко, доматен сок, плодови десерти и коктейли, ястия с ориз, спанак, карфиол. Подобрява храносмилането, оказва антибактерицидно действие при стомашно-чревни инфекции. Веществата, които се съдържат в мускатното орехче, захранват клетките на главния мозък, детеродните органи и кръвта. Действат успокояващо на ума, повишават яркостта на възприятията.
С мускатното орехче ще развиете решителността си при преодоляването на трудностите, ще укрепите волята си. При решаването на всеки въпрос ще можете бързо да активизирате силите си.
Кардамон
Неговите зелени стръкчета имат най-нежния аромат и се използват с удоволствие от кулинарите в Европа и Азия. Особено често намират приложение в сладките (включително млечните) десерти и различните напитки. Кардамонът стимулира храносмилането и функциите на стомашно-чревния тракт и слезката. Според Аюрведа, древната наука за здравето, той активизира и прояснява ума, дава усещането за лекота, спокойствие и благополучие. Неслучайно от векове я наричат „кралската” подправка.
С кардамона прощавате лесно на онези, които са ви обидили. Ставате смирени и спокойни, общувате лесно с околните. Научавате се да избягвате скандалите у дома, отнасяте се по-добре към децата и възрастните. Забравяте алчността и шопингманията.
Шамбала
Подправката с това загадъчно име притежава тръпчиво-горчив вкус и придава уникален аромат на гъстите супи и бульони, пържените ордьоври и други ароматни блюда. Ценен източник на протеини и желязо. Захранва клетките на кръвта, костния мозък, нервите и детеродните органи. Съдържа витамин В и D. Много е полезна в периода на оздравяване и за общото укрепване на организма. Освобождава тялото от шлаките и мазнините.
С шамбала ще смекчите и затоплите характера си, ще изгладите отношенията си с околните. Ще станете по-добри, спокойни, уравновесени. С нея бързо ще стоплите семейните отношения и лесно се успокоите превъзбудените деца.
Шафран
Получава се от оранжево-червените близалца на шафрановия минзухар. От години той е най-скъпата подправка. Неговият аромат е тънък и приятен, а специфичният му остър горчиво-сладък вкус не може да бъде сбъркан с никой друг. Много добър оцветител и ароматизатор. Широко се използва в различните национални кухни, много популярен е на Изток. Полезен е за всички без изключение. Захранва всички тъкани на организма и преди всичко кръвта. В съчетание с мляко укрепва сърцето и нервната система, подобрява тена на лицето, създава весело настроение. Според специалистите по Аюрведа, древната наука за лечението, предава на човека енергията на любовта, предаността и състраданието. Шафранът се употребява в много малки количества – за ястие за 4-5 човека са достатъчни няколко жилки.
Къри
Индийските готвачи с векове усъвършенствали изкуството на използването на подправките, което позволило на многобройните последователи на вегетарианството да поддържат баланс от хранителни вещества и добро храносмилане. Къри по начало се използва не само като подправка, но и като терапевтично средство. В неговия състав влизат от 7 до 12 млени подправки. Най-често се използват куркума, джинджифил, черен пипер, кориандър, кимион, канела, кардамон и карамфил.
Къри е универсална комбинация! Тя се добавя на вкус към всички ястия – салати, супи, ордьоври, горещи сосове, сандвичи, кетчуп, гарнитури, пици, оризови блюда, зеленчуци, печени тестени изделия. Богатството на вкусовите усещания е направило тази подправка най-известна в света. Къри се нарича и ястието със сос, приготвено от едноименната подправка.
С къри ще подобрите отношението към себе си и ще облекчите товара от вътрешни противоречия. Ще настъпи спокойствие на душата ви. Всички проблеми ще решавате спокойно и постепенно.
Гарам масала
Индийската дума “масала” означава “смес от подправки”. Всеки готвач, който иска да стане добър в занаята, трябва първо да стане “масалчи”, т. е. да овладее изкуството на смесването на различните вкусове и аромати. В различните части на Индия се забъркват специфични “масали”. Гарам масалата произхожда от Персия, но днес е характерна за кухнята на Северна Индия. Тя съдържа задължително кимион и кориандър като основа, които се съчетават с подправки със сладък аромат (канела, кардамон, карамфил и индийски дафинов лист). Пикантната гарам масала придава необичаен, леко остър вкус на супите, различните ароматни блюда със сосове, ордьоврите и гарнитурите. С нейна помощ може да се придаде неочакван оттенък на вкуса и на сладките блюда: кейкове, печива, бисквити, а също и на горещите билкови чайове и плодови напитки.
http://www.1001recepti.com/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар