.:: Ароматерапия ::.

Ароматни масла

    Познати от преди повече от 5000 г. етеричните масла са използвани при ритуални церемонии и обреди в Египет, Месопотамия, Древна Гърция, Индия, Китай и Япония.
    Етеричните масла са силно концентрирани ароматни вещества, съдържащи се главно в цветовете, листата, плодовете, семената и корените на растенията. Те действат като катализатор и регулират растителния метаболизъм, като спомагат за адаптирането на растението в околната среда.

    Истинските етерични масла се получават единствено чрез чисти физични процеси на дестилация или чрез студено пресоване на различните части на растенията. Получените растителни екстракти представляват летливи ароматни смеси съдържащи биологично активни вещества, наподобяващи хормони, витамини, антибиотици и антисептици.
    Етеричните масла притежават неповторими химични компоненти, които са фундаментални за живота. Ароматните им молекули проникват невидимо и влияят едновременно на множество нива в човешкия организъм. Етеричните масла притежават качества със широк спектър на въздействие. Използват се предимно за терапевтични цели поради многобройните им фармакологични свойства, в ароматерапията и парфюмерията.
    Различните етерични масла имат различна сила. Тяхното прилагане изисква познания и респект в зависимост от свойствата и въздействието им. Колкото посилно е едно масло, толкова по-малко количество от него се употребява.
    При правилна употреба маслата стимулират естествените защитни сили в организма. Техните етерни молекули бързо се включват в системата на кръвообращението, проникват в организма и вдъхват нов живот на емоционналните и физическите реакции. Оказват влияние на сърдечно-съдовата система, имат транкилизиращи, релаксиращи и успокояващи свойства. Като растителни активни вещества те съдържат компоненти които са способни да разширяват кръвоносните съдове, да подобряват снабдяването на мускулите с кислород, да подобряват процесите на проводимост в тъканите.            
 Етеричните масла стимулират нервната система, енергетизират, намаляват раздразнителността, емоционалната възбуда, нормализират съня, отстраняват натрапчиви мисли, повишават работоспособността. Могат да се разглеждат като универсални профилактични вещества с имунномоделиращи и антиоксидантни свойства, които възпрепятстват натрупването на свободни недоокислени продукти в организма, влияещи отрицатерно на метаболизма и процесите на деление на клетките. Те ускоряват процесите на регенериране, ревитализиране и способствувават за задравяването и хидратирането на различните слоеве на кожата.
    Всяко етерично масло притежава галактика от компоненти които никога не биха могли да бъдат пресъздадени чрез синтетични средства…

Базови масла


Базовите масла се използват за основа и разтворител на етеричните масла при използването им директно върху кожата и лигавиците ,тъй като етеричните масла са силно концентрирани и трябва да бъдат разтворени преди употреба за тези цели . Могжете да се използват само базови масла (самостоятелно или смесени помежду си), или да приготвяте комбинации от базови и етерични масла.
Добрите терапевти познават специфичните характеристики на различните етерични масла и според психологическия и енергиен статус на клиента подбират тези, които ще повлияят най-благоприятно неговото състояние: да го релаксират след напрегнат ден, да го заредят с енергия рано сутрин, да разсеят енергийните „тапи” след стресови ситуации, да облекчат ставните болки т.н. Всъщност да се приготвят домашни масажни блендове не е сложно, стига да познаваме действието на различните базови масла (растителните масла, най-общо казано) и енергетиката на различните етерични масла (тъй като те се разтварят най-добре в маслени основи).
Вискозитетът на базовите масла също има значение: маслата с по-висока плътност като кокосовото и какаовото масло се втвърдяват на стайна температура, поради високото си съдържание на наситени мазнини. Те добре се съчетават с течни масла като бадемово масло, масло от кайсиеви и прасковени ядки, масло от пшеничен зародиш, оризово масло.
Маслото от гроздови семки се смята за едно от най-леките масла и е подходящо за „олекотяване” на маслените композиции.
Сусамовото (с него се прави аюрведичeския масаж на „третото око”, маслената баня на устната кухина „oil pulling”) има силно загряващо и пречистващо действие и добре повлиява мускулни болки и ставни проблеми.
Маслото от жожоба е естествен консервант и удължава трайността на продуктите, в чийто състав влиза. Добавката на течен витамин Е също удължава срока на годност на масажните композиции.
Някои от базовите масла имат естествен слънцезащитен фактор и влизат в състава на различните слънцезащитни продукти, като маслото от макадамия, ши, какаовото масло, сусамовото масло, маслото от авокадо.
Напомняме ви, обаче, никога да не добавяте във вашите слънцезащитни комбинации цитрусови масла. Те имат свойството да влизат във фотохимична реакция със слънчевите лъчи и могат да доведат до пигментиране на участъци от кожата.
Използвайте само натурални етерични и базови масла, в които няма добавени разтворители, оцветители, синтетични аромати, минерални масла, вазелин, парафин. Минералните масла и различните видове парафин са производни продукти на нефта и освен че нямат аромотерапевтичен ефект, са вредни: те пренасят през кожата неорганични токсични продукти, които се вливат в кръвообращението и се отлагат в тъканите и артериите.
Не приготвяйте твърде големи количества и се съобразявайте с това дали маслата си „пасват” – целта на аромотерапевтичния масаж е да ни доставя удоволствие и да се чувстваме по-добре след него. Предозирането с етерични масла може да причини главоболие и кожни раздразнения. Затова не забравяйте правилото, че малкото е повече.


I.Приложение в чист вид:  
За масаж върху лицето, шията, деколтето, както и останалите части на тялото: върховете на пръстите се потапят в масло и се масажира с леки движения по приложената тук схема върху чиста и суха кожа. Против стрии най-добър резултат дава маслото от пшеничен зародиш. Един рядко извършван, но много полезен за целия организъм масаж - това е върху ходилата и възглавничките на пръстите на краката. Извършен вечер преди лягане, този масаж отморява и възстановява кръвообращението, успокоява нервната система, омекотява твърдите и болезнени мазоли. За масаж върху корените на костата - най-подходящо е бадемовото масло, а също и сусамовото или от пшеничен зародиш. Извършва се върху чиста коса, може да се втрива само в корените, но може и в цялата коса ако тя не е в добро състояние. Това може да стане и върху влажна коса (след измиване), в този случай косата следва да се покрие с кърпа. И в двата случая маслото следва да престои поне 20-30 мин. И след това да се отмие с качествен шампоан. Гореща маслена маска Върху кърпа от чист плат, полята с вряла вода и изцедена, се нанасят 20-25мл. масло и се поставя върху лицето за 15-20 мин., като може да се покрие отгоре с по-дебела хавлиена кърпа за по-бавно изтиване. Тази маска се използва от древността до наши дни. Ежемесечната употреба на тази маска запазва кожата еластична и свежа дори в напреднала възраст.

II. Козметични маски
Предназначението на долуприложените козметични маски е да подобрят външния вид и състоянието на кожата, като и помогнат да възстанови нормалните си жизнени функции. Отстраняват се мъртвите клетки от повърхността на кожата, осигуряват и се редица вещества, които действат благотворно, повишава се жизненият тонус на клетките, осигурява им се допълнителна защита срещу неблагоприятните въздействия на околната среда, омазняват и омекотяват сухите кожи, а при мазните пречат на прекомерното омазняване на собствените мастни жлези (т.нар. "антиомазняващ ефект"). В крайна сметка това води до съхраняване на младостта и свежестта на кожата. Добър резултат може да се наблюдава още след първата маска, но да се постигне една постоянно добре изглеждаща кожа трябват непрестанни грижи и внимание. Тъй като Вие познавате най-добре своята кожа, най-добре може да прецение кое от маслата и кои маски дават най-добри резултати.

1. Омекотяващи маски - при суха, загрубяла или олющена кожа.  
Жълтъчно-медено-маслена Смесват се добре един жълтък с една чаена лъжичка масло и мед. С тампон се нанасят на лицето и шията три слоя - всеки следващ след изсъхването на предния. След 20-25 мин. се снема маската с памук, напоен с топла вода и се измива с хладка вода. Прилага се един-два пъти дневно в продължение на месец. След няколко месеца се повтаря. Жълтъчно-маслена маска Към един добре разбит жълтък при постоянно бъркане се добавя чаена лъжичка затоплено масло и по половин чаена лъжичка вода и лимонов сок. Прилага се като предната маска. Тези две маски се прилагат и върху косата! Крем-маска за суха изтощена и чувствителна кожа Има изключително нежно и толерантно действие върху кожата, която много бързо преоткрива своята мекота, комфорт и блясък. Смесете 15г. восък (пчелен), 20 мл. бадемово масло, 20 мл. масло от пшеничен зародиш, 20 мл. масло от кайсиеви ядки, 1 шепа цветове от бял бъз и 1 супена лъжица лайка в стъклен съд. Поставете на водна баня. След като се разтопи восъка, разбъркайте с дървена пръчица, затворете добре съда и оставете 30 мин. След това свалете от огъня, разбъркайте отново, прецедете през марля и продължете да разбивате до получаване на гладък крем. Нанесете върху чиста кожа за 30 мин., след което само се забърсва с кърпа, намокрена с топла вода. Може да се използва ежедневно

2. Тонизиращи и омекотяващи маски: при бръчки, суха, повяхнала и загрубяла кожа
Козметична майонеза Разбива се половин яйчен жълтък, като се добавя постепенно 10-15м
л. бадемово масло. Получената смес се нанася посредством лек масаж. След 15-20 мин. маската се снема с памук, напоен с топла вода. използва се и за коса. Маяна маска Смачкват се 10г. хлебна мая и постепенно се добавя масло, докато се получи средногъста каша, с която се намазват лицето и шията на 2-3 слоя (всеки един след изсъхването на предния). След 20 мин. маската се измива с топла вода. Прави се два пъти седмично, докато станат 20 маски. Енергийна плодова маска (за вечно бързащите бизнес дами) Богата на минерали, витамин F, плодови киселини. Когато сте уморена, а Ви се налага спешно да изглеждате перфектно, опитайте тази рецепта и ще останете удивена от видимия здрав, младежки вид на кожата и невероятния комфорт за самата Вас. Пасирайте на каша парче банан, парче авокадо и 1 ягода (може да се замени с кръгче киви), добавете 1 к.л. масло от кайсиеви ядки, 1 к.л. сусамово масло, 1 капсула лецитин (1000 мг), 1 ч.л. каолин (или хума) и 1 ч.л. пчелен прашец (смлян). Рабъркайте добре, нанесете за 20 мин. и измийте най-напред с топла, а след това със студена вода.

3. При суха и старееща кожа
Сметанова маска Една чаена лъжичка сметана разбийте с един жълтък и 10 мл. масло. Намажете лицето и няколко минути след изсъхване измийте с топла и хладка вода. Маска с хума Към две супени лъжици хума се прибавят една супена лъжица сок от моркови, една чаена лъжичка масло и няколко капки лимонов сок. Разбърква се и получената каша се нанася плътно, след изсъхване се снема с хладък компрес.  

4. При суха и чувствителна кожа 
Маска с извара 1 суп. лъжица извара се разбърква добре с малко мляко и една чаена лъжичка масло. Нанася се плътно и след 20 мин. се сваля с мокра марля и се изплаква с хладка вода. Билкова маска за суха, чуствителна и дехидратирана кожа Отлично подбраната комбинация от билки, съвместно с чистите растителни масла успокоява възпалената кожа и хидратира сухата. Смесете равни количества ленено семе, невен, босилек и лавандула. Смелете на прах. Към 1 с.л. от билките добавете вряло мляко (до получаване на гъста каша), 1 ч.л. бадемово масло (може и друго съобразено с характера на кожата), разбъркайте добре и нанесете върху лицето. След 20 мин. измийте с топла вода.

5. Избелваща маска - при петна, лунички и замърсяване на лицето
Към един средно голям суров, обелен и настърган на ситно картоф се добавят 5 мл. масло, една супена лъжица прясно мляко и тоалетни трици или овесено брашно, докато се получи рядка каша. С нея се измиват лицето и шията, след 20 мин. се измиват с хладка вода и се намазват с подходящ крем.

6. Маска за освежаване и тонизиране на кожа от всякакъв тип

Лецитинова маска Разбиват се един жълтък и половин лъжичка мед. Прибавят се 5 мл. масло, 10 капки лимонов сок и една чаена лъжичка овесено брашно, докато се получи каша. Намазват се лицето и шията за 15-20 мин. в зависимост от поносимостта на кожата. Измиват се с хладка вода и може да се направят няколко студени компреса. Маска с изключително интензивно действие, моментално забелязващи се резултати, придаваща блестящ тен на лицето Смелете на кафемелачка 7 сурови бадема с 1 с.л. сурови слънчогледови семена. Прибавете 1 пълна ч.л. масло от пшеничен зародиш и долейте капки вряло мляко (или розова вода) до получаване на средно гъста консистенция. Подсилете маската с 1 капсула лецитин от 1000мг., разбъркайте добре и нанесете върху лицето за 20 мин. Измийте с топла вода и нанесете любимия си крем.
7. Маслен екстракт при възпалена и чувствителна кожа, която е предразположена към лесно измръзване през зимата 5 с.л. натрошен жълт кантарион залейте със 100 мл. сусамово масло и оставете на тъмно за 2 седмици. Прецедете, излейте в тъмно шише и редовно избърсвайте възпалените и напукани от студ участъци по кожата на лицето, ръцете и устните.

8. Лосион за лесно почистване на грим от очите и лицето

Смесете 100 мл. розова вода с 20 мл. масло от жожоба. Разклатете енергично преди употреба, веднага след това намокрете с лосиона памучен тампон и ще почистите бързо и перфектно всякакъв грим от лицето. Не дразни очите!

9. Компрес за отстраняване на втвърдени комедони

Намазва се горната част на лицето с масло в излишък, върху него се поставя марля, а върху нея се намазва с топло картофено пюре. След като истине, марлята се сваля, лицето се избърсва със суха кърпа и омекналите комедони се изстискват. Внимавайте пюрето да не е прекалено горещо! Към всички маски могат да се добавят по една ампула витамин А или Е, а там където има лимонов или морковен сок - и витамин С. В домовете за красота и козметичните салони могат да се приложат още редица подходящи маски.III. Добавяне на чисти растителни масла към готови козметични продукти 
Качеството на предлаганите на пазара козметични продукти може значително да се подобри, като към тях се добави някое от растителните масла. Към шампоаните за коса и/или тяло може да се добавят по 1 чаена лъжичка масло на 100 мл. шампоан. Шишенцето трябва много добре да се раздруса, за да се получи бяла емулсия и после да се употреби. Тази емулсия е нестабилна и трябва преди всяка употреба да се разклаща (раздрусва) добре. Към балсамите за коса и тяло също може да се добавят по 1-2 чаени лъжички масло след добро размесване получената смес се употребява. Особено подходящи за обоготяване са почистващите млека и плажната козметика.

IV. Как да почистим лицето, шията и деколтето без миещи средства и тоалетни млека? Упоменатите участъци се намазват с лек масаж с растително масло. След десетина минути се обтриват с памучен тампон, напоен с розова вода. Ще останете изненадани колко добре може да се почисти кожата! 


Масажно масло с алое вера
Гелът от алое вера е известен с омекотяващия и лечебен ефект върху изгаряния на кожата. Тъй като стриите също са нарушаване на целостта на кожата, алое вера се използва за тяхното лечение.
Съставките по-долу се смесват, поставят се в стара кутия от крем и се съхраняват в хладилника:
* 1/2 чаша зехтин
* 1/4 чаша алое вера гел
* 4 капсули витамин Е (изспива се течността от капсулите)
* 2 капусли витамин А (отново само течността от капсулите се изпозлва)

Основна рецепта за крем за ръце
5 г какаово масло, 5 г пчелен восък, 40 мл масло от авокадо, 50 мл дестилирана вода
Загрейте маслото от авокадо заедно с какаовото масло и пчелния восък. Това е т. нар. мазна фаза, която трябва да се разтвори напълно и отделните съставки да се свържат една с друга. Дестилираната вода също се загрява. Когато двата компонента достигнат до температура от 60 градуса, свалете ги от котлона и ги смесете внимателно. Не забравяйте, че водата се добавя лъжичка по лъжичка в маслената смес и се разбърква, докато се разтвори напълно. Продължете да бъркате и когато дестилираната вода е изцяло поета от мастната съставка. След десетина минути кремът вече има не само подходящата консистенция, но е и охладен до стайна температура. Тогава спрете да разбърквате и оставете крема да изстине напълно. 

Крем за ръце с алое и фъстъци5 г какаово масло, 5 г пчелен восък, 30 мл фъстъчено масло, 10 мл масло от алое вера, 50 мл дестилирана водаПриготвя се, както основната рецепта. Кремът има вълшебен ефект върху чувствителната, много суха и напукана кожа. Алоето и фъстъченото масло доставят големи количества мазнини и влага. Допълнително се стимулира образуването на нови клетки.

Крем за ръце с масло от чаено дърво 
5 г какаово масло, 5 г пчелен восък, 40 мл масло от авокадо, 50 мл дестилирана вода, 5 капки масло от чаено дървоПриготвя се по обичайния начин. Използвайте тази рецепта, ако сте в непрекъснат контакт с агресивни химикали. Предлага добра защита от инфекции.