вторник, 1 май 2012 г.

Здравословните свойства на дрехите



За здравословния начин на живот значение имат и дрехите, които всекидневно носим. Всяка тъкан има своите свойства, с които е добре да се съобразяваме.

ВЪЛНАТА, ВЪЛНЕНИТЕ ПЛАТОВЕ Те са широко разпространени във вид на горни дрехи, пуловери, жилетки, ризи, шапки и др. Вълната притежава затоплящи и изсушаващи свойства. Носенето на вълнени дрехи е полезно за черния дроб и бъбреците. Най-добрата вълна е от агне. Ако се направи възглавница от заешка вълна, ще се спи по-добре. Дългото и постоянното носене на вълнени дрехи обаче изтощава тялото. За да не се получи това, добре е да се носи ленено долно бельо.

ПАМУК. Най-добрият е белият памук. Дрехите от памук затоплят природата на тялото и го омекотяват. Дрехите от груб памук правят същото, но и те изтощават тялото. За лятото най-подходящи са памучните дрехи. В светли тонове те отблъскват слънчевите лъчи, но в тъмни разцветки те го привличат.

ЛЕН. Ленената тъкан дава прохлада на тялото. Ако през цялата зима се носят ленени дрехи, човек ще се изтощи, а ако ги носи лятно време – ще напълнее.

КОПРИНА. Дрехите от коприна умерено затоплят тялото и по своите свойства наподобява памука. Коприната очиства тялото от излишната слуз и черната жлъчка, охранва го и го укрепва, изгонва грижите от сърцето и просветлява разума, а също така изостря зрението. Коприната увеличава половата сила. Тя обаче е вредна при гореща природа на тялото.

СИНТЕТИЧНИ ТЪКАНИ. Дрехите и обувките, направени от изкуствени материали, парализират енергийната обмяна, блокират достъпа на свободните електрони към акупунктурните точки. Те не попиват потта и запарват тялото. Носителите и любителите на синтетични дрехи бавно увяхват, бързо се изморяват, стават нервни.

В заключение нека обобщим: дрехите, обувките и най-вече бельото трябва да бъдат от естествени материали. Или поне в максимална степен да се стремим към тях.

http://www.dar-center.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар