четвъртък, 16 декември 2010 г.

Преживяно за Индия/ Тайната за красотата на индийките /


Открих един чудесен форум, пълен с увлекателните разкази на едно момиче, което се е докосвало до магична Индия. Дано не възрази, че искам да споделя част от прочетеното и тук:


"...Аюрведа и изконните индийски обичаи са дали на жените в Индия съкровищница от натурални продукти за поддържане във форма и разкрасяване. Типичната традиц.индийка доста често сама забърква помади и маски вдомашни условия и рядко се блазни от скъпите търговски марки козметика. Има индийки, които изобщо не са чували за Ланком,Лореал и прочее. Те ползват изпитана с годините местна козметика и предават този навик на собствените си дъщери. Разбира се това /пак ще кажа/ се отнася предимно за индийките по селата и малките градове. В големите метрополиси младото поколение е солидно повлияно от запада и съвсем не е толкова яростен почитател на местните марки.

Принципно индийките са суетни натури! Понякога твърде суетни. При тях ежедневният грим е задължителна процедура, независимо че ще прекарат целия ден у дома. Дори в домашни условия тя трябва да е в перфектен вид - нови чисти дрехи, стегнато вързана коса, колие/обеци и гривни на всяка цена и минимум каджал/очна линия/ и червило върху лицето. Освен това да не забравя да спомена, че мъжете също са суетни. И двата пола например са луди на тема избелващи кремове.Има индийки,които изпадат в ужас, ако избелв. им крем свърши внезапно. В момента търговията с избелващи продукти е може би най-процъфтяващата козметична сфера в Индия.

И така: най-отличителният белег на индийките /изключая смуглата кожа/ са техните очи и коси. Ефектът на големите черни очи с толкова дълбок и изразителен поглед всъщност се постига чрез т.нар. каджал. Истинският каджал се добива след изсушаването и смесването на няколко специфични аюрведа съставки до формирането на плътна тъмна твърда смес. Тя може да се оформи в последствие като молив за очи или се запечатва в плоски кръгли кутийки. Каджалът се поставя най-често върху долния клепач или подформатана линия върху горния, така че да придаде по-изразителен поглед и по-добре изваяна форма на очите. Мисля, че някъде преди съм споменавала,че поставянето на каджал се корени още от древността и има религиозно значение. Той започва да сеползва отиндийците преди много векове с основна цел не декорация на очите, а защита от зли/дяволски/ очи. Тази традиция важи както за мъжете, така и за новородените бебета. И до днес тозиритуал се спазва неотлъчно, макар че за нас европейците каджалът просто е вид декоративна козметика.

При поддържане на кожата и косите си индийките разчитат на няколко основни неща:
1. Природни масла
2. Аюрведа продукти и билки: амла, тулси, шикакай, рета, чампак, нийм, гулаб джал, къна и др.
3. Специфични местни плодове и зеленчуци: личи, папая, манго, кокосово мляко, червен морков

Природните масла са задължителен елемент при ежедневната козметика на индийката. Поддържането на дълга и гъста /тежка/ коса за тях е въпрос на престиж. Точно по тая причина рядко ще видите традиционна индийка, която дръзва да експериментира с модерни прически. Късите коси не са особено на почит, изкуствено оцветените коси -също. Бретоните са мнооого рядко явление, но то е заради факта, чепо традиция синдурът /манг/ , който е символ на омъжената жена трябва да се постави непременно в пътя на косата. Мога да кажа дори, че липсата на разнообразие в прическите им до определена степен създава един доста стереотипен модел на индийката. Тя почти винаги /да не кажа винаги/ е с прибрани коси и ги разпуска рядко - при фестивали или др.специални събития. Напоследък в големите градове стана модна прическата на пластове, новсеоще много малко дръзват да се престрашат, освен киноактрисите и ВИП персоните. Индийките по всички параграфи са традиционалистки по отношение на косите си. За даги поддържат живи, подхранени и с блясък ежедневно ги масажират главно с масло от амла, бадемово или кокосово масло. Освен това /може да звучи парадоксално/, но повечето от тях дори не го отмиват от косата през целия ден, а други пък спят с него. За ускоряване растежа на косата използват винаги синапено масло, което дава много добър ефект и при косопад. Споменавала съм традицията за бръсненето на детските хилави коси след раждането. Именно със синапено масло скалпът при тях се стимулира отново за израстванена нова и силна коса. Принципно всички тези билки действатосновно в направлениеподхранване,заздравяване и удължаване накосъма. Има и смески от билкови масла, а също така и настойки отбилки,с които косата се полива след къпане.Така например вода от сварена амла или запарка от тулси и листа от къна. Понякога мият косите си и направо с кокосово мляко отчерупкатана ореха. А нааааааай-хардкор индийките/главно отщата Пенджаб/ масажират косите си направо с гхи Представете си нашенски пакет краве масло, само че приготвено по спец.технология, за дасе пречисти. Ей това чудо те нанасят обииилно върху главите си и после/мамма миа!/ незнам какго отмиват честно казано... В нашумелия преди 2-3години филм "Намасте,Лондон" има еднамного показателна сцена с тоя момент За сметкана това обаче косите им са зачудо и приказ!!! Тук е много важно даспомена също, че полагането на аюрведа билки и масла не е достатъчно за постигане на ефекта. Основният момент е масажирането на скалпа.Нужно е поне 10мин интензивен масаж на скалпа със съответното масло, за да сеполучи желания резултат. И то редовно.
Шампоаните също сеприготвят на база основните аюрведа билки, които изброих по-горе. Те също се използват ежедневно, тъй като Индия е изключително прашна и мръсна поулиците си, което води до скоростно омазняване и спластяване на косите...

Поради замърсяването, за което горе говорих, кожите на индийките също се омазняват доста бързо и се нуждаят от ежедневно дълбоко почистване. Тук на помощ идват незаменимите /поне за мен/ - "нийм" и "мултани митти".Нийм е аюрведа билка,която прилича на лимоновата трева и има уникално почистващодействие. В учебниците по хомеопатична медицина я водят като натуралната алтернатива на всички козметични препарати срещу акне, разширени пори, черни точки и прекалено омазняване. Измивашите гелове с нийм са най-често използваната почистваща козметика от традиц.индийки. Колкото домултани митти- това е вид хума, добивана от специфичните почви на северна Индия, богата на спец.минерали и др.елементи. Нея най-често индийките изполсват под формата на почистващи маски като я размесват с розова вода.
За подхранване и естествен блясък пък много популярна е рецептата от бесан/нахутено брашно/ и стрит банан. Към нея допълнително може да се добавят витамини, кис.мляко или масло от жожоба.
Като цяло индийките са фенове на алоето и почти всички техни хидратиращи продукти са базирани на него.
Да не забравя да спомена и традиционното "халди" /куркума напрах/, която забъркват в различни смеси и каши с прясно мляко или розова вода за естествен блясък на кожата и еластичност. Недостатък обаче е, че оставя леко жълтеникаво оцветяване след това. Иначе тя е перфектен антисептичен и антибактериален продукт! Откакто съм тукзабравих за всякакви дезинфектиращи разтвори и помади. Ако се нараня наръсвам малко халди върху раната , след минута-две няма и следа от кръв или белези... "

още можете да прочетете тук: http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2726783/Main/2529075/

1 коментар: