четвъртък, 8 декември 2011 г.

Всеки проблем има свето решение

В едно индийско село живял един беден човек.Той дължал много пари на един лихвар.Лихварят му предложил разрешение на проблема му. Казал му , че ще му опрости всичките му дългове ,ако дъщеря на селянина,голяма красавица се съгласи да се ожени за него. Селянинът и дъщеря му били ужасени от това предложение.Тогава лихварят казал:
"Нека съдбата реши вместо вас.
Ето тук има една торбичка, в нея ще сложа 2 камъчета- едното бяло, другото черно.
Дъщеря ти, трябва да бръкне в торбичката и да извади едно.
-Ако извади бялото камъче- ще опростя всичките ти дългове без тя да ми става жена.
-Ако извади ченото камъче- ще ти опростя дълговете,но тя ще се ожени за мен.
-Ако откаже да участва - всичките ти дългове остават и отиваш в затвора."

Навел се лихваря и от земята където било пълно с камъчета взел две , но наблюдателната дъщеря на селянина, забелязала че слага в торбичката 2 черни камъчета.Сега и въпросът, как бихте реагирали вие в тази ситуация,какво бихте посъветвали момичето:
- да изтегли камъчето ,да се ожени за лихваря,като с това освобождава баща си от дълговете му, но жертва себе си;
-да откаже да изтегли камъче,като така праща директно баща си в затвора;
- да разобличи лихваря,като така навлича гневът му върху себе си и баща му;
Преди да прочетете по-надолу,помислете внимателно. Ситуацията няма "стандартно" решение.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

.
.
.
.

..
.
.
..
.
И такааа... Как постъпило момичето. то бръкнало в торбичката и изкарало едното камъче и нарочно го изпуснало на земята, където то се загубило между другите камъчета. и казало:"Ох , колко съм несръчна. но няма значение, можем да видим кое камъче е останало в кесийката и така, че знаем кое камъче съм изтеглила аз" Естесвено, лъхварят не могъл да направи нищо, защото така сам би се разобличил в измамата.

Поуката от тази история: Всеки проблем има свето решение,колкото и неразрешим да ни се вижда той. Понякога сме толкова задълбочени и втренчени в тях, че не можем да видим решението , което е под носа ни. Достатъчно е човек, да намали важността им, да спре да се изживява като жертва на съдбата си , да започне да гледа като страничен наблюдател и да мисли извън "рамката", която сам си е сложил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар