четвъртък, 8 декември 2011 г.

Масло от канела

(Cinnamomum zeylanicum)

Родината на канеленото дърво са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, Виетнам, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам, Шри-Ланка и Индонезия. Най-ценната, най-ароматичната канела произхожда от Шри Ланка. За нейното използване свидетелства книгата на император Шен-Нунг-Кваи (2800 т. пр. Хр.) за растенията. В средните векове канелата пристигала в Европа от Цейлон.

Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит, използва се за регулиране на храносмилателния процес. Помага при простудни и грипни заболявания. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх.
Магическото действие на канелата се намира под планетарното влияние на Марс — най-мъжествената планета. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен. Ароматът на канелата помага да се придобие независимост и оригиналност, сила и увереност.
Канелата притежава силен, специфичен аромат и остър, горчиво-сладък вскус. Спомага за по-доброто храносмилане, предизвиква апетит и укрепва стомаха. Като подправка се съчетава много добре с други подправки — ароматични и тръпчиви. Използва се във всички блюда, където има и захар, плодови супи, печива, компоти, пудинги, плодови рула, в ликьори, грог, пунш, кафе, и разбира се в греяно вино. В малки количества се използва и в някои рецепти за приготвяне на месни ястия.
Типичният аромат на канелата е ароматът на етеричното масло, което тя съдържа (до 1,5%). В състава му влизат алдехид на канелената киселина, феландрен и евгенол. Маслото на китайската канела не съдържа евгенол.канеленото масло стимулира кръвообращението и храненето на клетките на стареещата кожа, подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, укрепва зъбите. Ароматът на канелата подобрява храносмилането, което е важен фактор за красотата. Лечебното действие на канелата се проявява при стимулирането на кръвообращението, което е особено полезно при преохлаждане, простуди, болести на ставите и гръбначния стълб. Канелата е класическа противоотрова, облекчаваща състоянието при отравяния: хранително, алкохолно, никотиново. Канелата е полезна при заболявания на стомаха, червата, черния дроб.
Влиянието на канеленото етерично масло върху емоционалното състояние се състои в ефекта му да съгрява и оживява. Сравняват канелата с топла завивка, която сгрява както физически, така и емоционално (при страх, самота, изолация). Отпуска и създава атмосфера на умиротворение и покой, активизира вдъхновението. Това е особено забележимо в зимния период, когато не са редки депресиите, зимната меланхолия, когато на всички не ни достига топлина, движение и оптимизъм. Ароматът на канела малко възбужда, довежда до чувствено оживление, подтиква към активност. В него има нещо от веселото припукване на огъня в камината и празничните светлини.


Използваема част: млади клонки и листа

Химичен състав: евгенол, канелен алдехид, фенилетилов и канелен алкохол и др.

Аромат: топъл, балсамичен, с характерна горчиво-сладка нота.

Летливост: ниска

Действие: тонизиращо, възбуждащо, засилващо слюнната и носната секреция, улеснява храносмилането, спазмолитично, антисептично, дезинфициращо, глистогонно, затоплящо, подобряващо кръвообращението, афродизиак, дезодориращо, противогнилостно, неутрализиращо неприятни миризми и др.

Показания: при общо телесно и нервно изтощение, нарушения в храносмилането, лениви черва, чревни паразити, проблеми в менструалния цикъл, бяло течение, импотентност, фригидност, простуди, преумора, депресии, влошена обмяна на вещества, недостиг в кожното кръвоснабдяване, въшливост, гъбички, бледост и др.

Противопоказно за епилептици, хипертоници, деца, кърмачки, бременни, както и за лица с индивидуална непоносимост към това масло. Може да предизвика дразнене на кожата, високи дози могат да предизвикат конвулсии. Да не се използва от лица, полдожени на химиотерапия. Използването на етеричното масло изисква задължителна консултация с лекар или ароматерапевт. Канеленото масло не се приема вътрешно!Внимание! Висококонцентрирано! Дръжте го добре затворено и недостъпно за деца!

Начин на приложение:

Аромалампа: 3 к. на 20 мл вода или 1 к. портокал, 1 к. мандарина, 1 к. карамфил, 1 к. канела на 20 мл вода или 1 к. канела, 1 к. жасмин, 1 к. иланг-иланг, 1 к. джинджифил на 20 мл вода или 1 к. канела, 1 к. пачули на 20 мл вода или 1 к. канела и 2 к. грейпфрут на 20 мл вода или 1 к. канела, 1 к. иланг-иланг, 2 к. портокал на 20 мл вода - афродизиак; за ароматизиране на помещенията; при кашлица, настинки - 2 к. канела и 2 к. карамфил на 20 мл вода - действа противовъзпалително.

Инхалация: 1 к. канела, 1 к. евкалипт за 3 мин. - при настинки

Аромамедальон: 2 к. канела - за настроение, афродизиак

Вана: 2 к. канела в 20 мл мляко или върху 1 лъжичка мед - на една вана, при температура 37-38 °С за не повече от 20 мин. - тонизира.

Масаж: маслото от канела трябва да се използва в много малки дози - 1 к. канела и 2 к. джинджифил на 50 мл базисно масло (бадем, кайсиеви ядки, гроздови семена, пшеничен зародиш) - действа тонизиращо, болкоуспокояващо, затоплящо.Добавено към друго растително масло (2-3 капки на 10 мл) се използва за масаж при ревматични болки, при ухапване от насекоми, при синини, при слаби венци (2 капки във водата за изплакване).

Намазване: 1 к. канела на 25 мл бадемово масло - против гъбички по краката, прави кожата гладка и мека; при ухапвания от насекоми - намалява сърбежа; при синини - подпомага по-бързото им разнасяне.

Други: добавка към шампоани - 2 к. на 200 мл шампоан - подобрява кръвоснабдяването на корените на косата, против косопад.При грип, простуда, стомашни болки, закъснения в менструалния цикъл, при импотентност може да се вземе лъжичка мед с 2-3 капки канелено масло или просто да се поръси с канела на прах.


info: https://sites.google.com/site/neznouhaniearomaterapia/aromatni-masla/kanela

Няма коментари:

Публикуване на коментар