неделя, 18 декември 2011 г.

Саудитски ориз с месо /Al kabsa/


Саудитски ориз с месо /Al kabsa/

Продукти:

500 гр. телешко месо /агнешко/

3 с.л. растителна мазнина

вода, сол.

За ориза:

1 ч. ч. ориз Басмати

1 глава лук

2 моркова

1 червена чушка

1 люта чушка /на вкус/

50 гр. масло

сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус

вода или бульона от месото.

Сос:

1 ч.ч. доматен сос

1 с. л. нишесте

4 ск. чесън

сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус - магданоз или кориандър за поръсване.

Приготвяне:

Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета.

Запържваме от всички страни до порозовяване.

Заливаме с вода малко над нивото на месото и доваждаме до кипене.

Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване.

Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.

Приготвяне на ориза:

В сгорещеното масло запържваме лука, морковите, чушката и подправките.

Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин.

Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително.

Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода.

Количеството трябва да е в съотношение1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз.

Доваждаме до кипене и намаляваме на ниска температура.

Варим под капак около 20 мин.

Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.

Сосът:

Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина.

Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса.

Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня.

Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.

източник:/hallagulla.com/; http://vkusnoikrasivo.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар