Продукти:
500 гр. телешко месо /агнешко/
3 с.л. растителна мазнина
вода, сол.
За ориза:
1 ч. ч. ориз Басмати
1 глава лук
2 моркова
1 червена чушка
1 люта чушка /на вкус/
50 гр. масло
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус
вода или бульона от месото.
Сос:
1 ч.ч. доматен сос
1 с. л. нишесте
4 ск. чесън
сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус - магданоз или кориандър за поръсване.
Приготвяне:
Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета.
Запържваме от всички страни до порозовяване.
Заливаме с вода малко над нивото на месото и доваждаме до кипене.
Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване.
Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.
Приготвяне на ориза:
В сгорещеното масло запържваме лука, морковите, чушката и подправките.
Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин.
Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително.
Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода.
Количеството трябва да е в съотношение1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз.
Доваждаме до кипене и намаляваме на ниска температура.
Варим под капак около 20 мин.
Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.
Сосът:
Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина.
Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса.
Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня.
Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.
източник:/hallagulla.com/; http://vkusnoikrasivo.com/
Няма коментари:
Публикуване на коментар