неделя, 18 октомври 2009 г.

Каялът

Каялът се използва от жените от древни времена за украса на очите и придаване на нежен поглед. Не само за красота, обаче, в традиционния стил каял се използва с медицинска цел, за предпазване на окото от изсушаване. Дори днес, както в града, така и в селото, в Индия, бабите използват домашно приготвен каял за очертаване на очите на децата и бебетата, но не за разкрасяване, а за предпазването им от болести.
Каялът се приготвя от събирането на сажди и миксирането им с пречистено масло. Обикновено тази смес се охлажда в хладилник, за да създаде охлаждащ ефект при поставянето върху окото. В днешни дни много съвременни марки предлагат на пазара както моливи за очи, така и каял. Ето няколко съвета как да поставим каял върху окото си, за да придадем величествен вид на погледа:
Уверете се, че очите Ви са чисти. Не трябва да има прах върху клепача или пък паднали мигли, тъй като те ще дразнят окото при поставяне на каял върху него.
Овлажнете зоната около окото като поставите овлажняващ крем, в случай, че кожата Ви е суха. Ако имате мазна кожа, то подсушете зоната около очите като използвате тънка кърпа от естествена материя или пудра.
Много внимателно издърпайте надолу долния клепач, така че да откриете вътрешната линия на клепача.
Вземете каял и се уверете, че върха му не е много остър, за да не се създаде опасност от нараняване на окото Ви. Бавно, изтеглете по контура плътна линия. Започнете от вътрешната част на окото навън.
Друг вариант за нанасяне на каял, ако не предпочитате директното нанасяне върху окото, е като поставите малко от него върху пръста си и посредством него го разнесете върху долната линия на клепача. Нанасянето на каял върху долния клепач придава мекота на погледа.
Каял можете да поставите и върху горния клепач. Просто затворете окото си и нанесете плътна линия като следвате контура на окото. Този начин на нанасяне на каял се използва при техниката на „опушен грим”. Той придава мистериозен поглед на окото.


Източници на информация:

Няма коментари:

Публикуване на коментар