вторник, 20 октомври 2009 г.

Хамамът – релакс от ориента


Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна роля в мюсюлманския свят и е съчетал в себе си традициите на Византийската и Римската баня. Той е силно свързан с ориенталската култура и нейните ритуали за красота, това е и основно място за срещи и общуване. Хамамът е обществена баня, разпространена из всички страни на Близкия Изток. Той е типична традиция, включваща различни процедури, които обикновено завършват с масажи с ароматни масла.
В България има запазени турски бани - хамам в Каварна, датиращ от началото на 15 век.
Посещаването на хамам е релаксиращо и незабравимо преживяване. Преди да се отиде на хамам е добре да се направят някои предварителни приготовления – например в
марокански хамам традиционно се купува черен сапун със зехтин, правен по стара берберска рецепта или пък глина (хума), която се използва като ексфолиант. Задължително се носят и чехли, бански, кърпа, тривка, кофичка.Хамамът се състои от няколко помещения. Най-напред се влиза в топла стая, където тялото привиква към температурата на въздуха, за да се премине към горещата стая. Тук е мястото, където се прекарва дълго време върху топлите каменни пейки, мястото за релаксация и отпускане, но също и за раздумка и приказки. След това отново се връщате в топлата стая, където вече можете да се изкъпете със сапун и шампоан, поливайки се с кофичка, пълна с вода. Накрая идва ред за студената стая, където взимате душ, а след това, докато тялото привикне отново към нормалната температура на въздуха, може да поседите на пейките и да си починете.
Обикновено срещу символична сума, банята се разнообразява с традиционен сапунен м
асаж, извършван силно и енергично от теляци (масажисти), които не пропускат и частица от тялото. Той се прави с ексфолиираща ръкавица, позната като кесе или кеса. Днес и у нас все повече СПА хотели и студиа за красота предлагат модернизиран вариант на услугата „хамам”. Обикновено той представлява запарени помещения с приглушена светлина и затоплен под. В тях върху каменни пейки или хамам-легло, облицовани с мрамор или керамика, се радвате на сапунен масаж с пяна и с различни ароматни масла и помади. Най-често това са различни сапуни, шампоани и лосиони с характерните за тази процедура съставки като зехтин, глина или арганово масло.Независимо на какво ще се спрете – типична обществена „турска баня” или луксозна процедура в СПА хотелите - хамамът е полезен за здравето, тъй като подобрява кръвообращението и обмяната веществата, прави кожата красива, отпуска тялото и мислите, и ни отдалечава за часове от напрегнатото ежедневие.


Hera.bg
Анелия Качакова

Няма коментари:

Публикуване на коментар