четвъртък, 15 септември 2011 г.

Как да съчетаем подправките и продуктите

Карамфилът се използва при приготвянето на сладки ястия, супа и компоти. Добра комбинация се получава, като го добавим в тесто и маринати.

Джинджифилът трябва да се слага в сладките, много добре подобрява вкуса на супи като боб-чорба и картофената. Приляга чудесно на всички оризови и зеленчукови ястия.

Подправки

Канелата се използва за приготвянето на плодови ястия – сладкиши, торти и десерти. Аромата подобрява настроението и действа ободряващо. Най-добре се съчетава с ябълки. Отлична добавка и за салати от моркови, зеле, царевица и краставици.

Кориандърът е подходящ за хората, които не трябва да ядат пикантни храни, тъй като той не загрява, а охлажда. Смлян или на зърна той е полезна и приятна добавка към салатите и супите. Използва се и при сладките ястия, а е и добро лекарствено средство при нервно-психични заболявания.

Кимион се добавя към млечните продукти и зеленчуковите ястия. Много приятно се съчетава с кориандър. Антимикробните му функции го правят подходящ за консервиране на продукти. Подходящ е за приготвяне на чай и успокоява стомаха при преяждане.

Куркумата се прибавя към топлите ястия и сосове. Използва се и за оцветяване и аромат на оризови ястия. Свеж и леко пикантен аромат придава на зеленчуците и супите. Много добър антибиотик. При използване имайте предвид, че петната от куркума не се изпират.

Индийското орехче е подходящо за приготвяне на пудинг, сладкиши, ястия с печени ябълки и сладко. Чудесно се съчетава с тиква, ряпа, картофи и мляко. Подобрява вкуса на доматения сос. Употребата му в големи количества е опасна и може да доведе до сърдечни заболявания.

Копърът е подходящ за най-разнообразни ястия. Ароматът му подобрява зеленчукови супи, салати, гарнитури. Употребява се и при сладкиши и сладка. Чудесен е за приготвяне на чай. Много полезен при газове в стомаха, затова е добро съчетание с продукти като боб и зеле, които имат свойството да образуват газове.

Чили можем да използваме, когато приготвяме зеленчукови ястия – ориз, картофено пюре и бобови специалитети. Препоръчително е използването му в съчетание с кориандър, куркума или кардамон, тъй като чилито придава пикантност, а те аромат. При употребата му трябва да внимаваме да не попада в очите или лигавицата, защото има опасност от изгаряне.


из: http://gotvach.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар