четвъртък, 15 септември 2011 г.

Боливуд масала

Снимка за Боливуд масала

Гривни подрънкват, коприна шумоли и сменя багрите на деня, благоуханен дим разнася миризма на подправки, „…понякога сме щастливи, понякога сме тъжни” пронизва слуха, пъстрота, която превъзхожда обикновените възприятия за цветове.

Да попаднеш на снимачната площадка в Боливуд, е немислима мечта за милиони индийци. И ако за единици Боливуд е начин на живот, за всички е начин на мислене. Във фабриките за фантазии в Мумбай всеки изпълнява ролята си: актьорите въвличат зрителите в приказен и съвършен свят, без неволи, бедност и неизплатими зестри, а зрителите знаят къде никога няма да попаднат наистина. По-известни като масала, боливудските филми съчетават в себе си несъчетаеми аромати и вкусове от различни жанрове. „Масала” на хинди означава смес от подправки, които изграждат „тъканта” на всяко ястие. В Индия виреят почти всички подправки и билки, познати ни днес, и няма кулинарно творение без тяхно участие. Te са скелетът на индийското кулинарно изкуство и всеки път, когато някой открие подходящата масала, той се доближава до вкуса на живота. И тъй като явленията в Индия съществуват във взаимовръзка с други явления, масала филмите неизменно съдържат щипка мелодрама, щипка екшън, щипка мюзикъл, разбъркани с митове, легенди и вярвания на вкус. Романтично-сълзливи, епично дълги, плод на героически неизчерпаемо въображение, почти (не)реални, филмите и героите на Боливуд подаряват на зрителите идеален образ, в който да се наместят и да се чувстват удобно поне три часа. Бягство с различна форма, но винаги красива, цветна, шумна и по възможност вкусна. Веднъж попаднал пред вратите на фабриките за фантазии, пръснати из цяла Индия, трудно ще си отидеш. Дори и да искаш.

Да присъстваш на събитие, наречено боливудско парти, обаче е съвсем друга история. То скача в графата „веднъж в живота” и шансът да ти се случи може да се дължи на две неща: на късмет и на много късмет. Звездите на Боливуд често организират партита: дали по повод представяния на филми, или за да отпразнуват нечия бляскава сватба и религиозен фестивал. Не само песните и танците ги събират, а и блестящите менюта, подготвени от шеф-готвачи с дълъг опит и богата история. Един от тях е Санджив Капур, извоювал си място до Джейми Оливър и Гордън Рамзи. Санджив има собствено телевизионно предаване, в което въвежда модерни техники на готвене и нови продукти. Индийското кулинарно изкуство прилича на многолико божество с безчет образи, които се менят географски. Религиозните и културните вярвания на индийците влизат в кухнята и допускат до себе си аромати и вкусове от кулинарните традиции на арабите, персите, португалците. Майсторлъкът е да запазиш целостта на божеството, но да му позволяваш да се развива.

Дори и Санджив Капур да не е авторът на менюто на партито, шведските маси ще бъдат отрупани с вегетариански разядки, основни ястия и десерти само от индийската кухня. Самоса от Севера – триъгълни тестени хапки с плънка от картофи, леща и кориандър; пиле Четиннад по класическа рецепта от южноиндийския щат Тамил Наду със семена от мак, кориандър, кимион, резене, джинджифил и кокосов орех; за финал бебинка – сладкиш от щата Гоа с яйца, кокосово мляко, пречистено масло и захар, могат да бъдат само подстъп към тържеството на сетивата. Храненето в Индия е процес, който трябва да носи осъзната наслада, затова в него участват обонянието, зрението, вкусът и осезанието. И как човек да се наслади на всички аспекти на храната и храненето, ако не яде с пръсти? На парти обаче етикетът изисква да се използват прибори. С късмет на ваша страна може и да зърнете как индийският Брад Пит, Шахрукх Кхан похапва доса – южноиндийска тънка хрупкава палачинка от ориз и черен нахут. Или да срещнете Прити Зинта – актрисата, която спечели награда за най-добра женска роля в „Рай на земята” на Филмовия фестивал в Чикаго през 2008, докато разсеяно посяга към любимото си къри от скариди, както го приготвят в град Мангалор на брега на Арабско море. Или да чуете басовия глас на легендарния Амитабх Баччан, станал известен преди 40 години като „разгневения млад мъж” на Боливуд, и днес сравняван със сър Джон Гилгуд. Или да се запознаете с внучката на Радж Капур, Карина, докато опитва тулгул – кръгли сладкиши от сусам, нерафинирана кафява палмова захар, кокосов орех и фъстъци, и ви разказва за ролята си в „Трима идиоти”, един от последните касови филми.

И ако Боливуд и танцът на сетивата ви идват байгън, може да си устроите просто масала парти вкъщи с филм от паралелното индийско кино. Без музика, танци и хепи енд. Но въоръжени с нашите предложения за похапване по индийски, разбира се. И задължително с ръце. И тъй като филмът едва ли ще надхвърли 120 минути, ще имате време да пийнете и чай масала, преди да е изстинал. Най-лесно се приготвя, като сварите вода, мляко (в съотношение 1:1), захар на вкус, листа черен чай и подправки: кардамон, канела, джинджифил и карамфил.

от Елица Константинова
info: http://www.menumag.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар