Гарам масала
рецепта как сами да си приготвим гарам масала – емблематичната подправка на индийската кухня
2 пръчици канела около 10 см всяка
1 с.л. кардамом
1 ч.л. семена на кимион
1 с.л. зърна черен пипер
1 ч.л. карамфил
1 ч.л. семена от кориандър
1 индийско орехче
* На сух тиган (тефлонов) запечете подправките (без канелата и индиското орехче) като разбърквате с дървена лопатка, докато покафенеят;
* Канелата счукайте в дървено хаванче. Индийското орехче настържете на ренде или на много ситно;
* Смесете подправките в купата на блендера и ги смелете на няколко пъти на пулс;
* Можете да съхранявате подправката в стъклено бурканче с капачка на винт. Така ще я имате винаги под ръка когато решите да приготвите зеленчуци или ориз с индийски привкус.
Гарам Масала е лесна за приготвяне подправка и е сърцето на повечето рецепти от индийската кухня. Комбинация от различни подправки, за нейното проготвяне има толкова много рецепти, колкото са и семействата в Индия
Това е основната рецепта, с времето можете да увеличите или да изключите някоя от подправките.
Когато приготвяте индийски рецепти, когато сте ги опитали и знаете какъв вкус се получава можете да експериментирате за да намерите най- точния вкус за вас.
Няма коментари:
Публикуване на коментар