събота, 27 февруари 2010 г.

RAW in War organization


Организацията „RAW in WAR” е правозащитна група, идеята за която е от времето преди убийството на Политковская и според една от основните и основателки, правозащитничката и журналистка Мариана Кацарова Анна Политковская силно е подкрепяла идеята за създаването и се е съгласила да участва в нейния борд само няколко дни преди да я убият. Организацията е образувана в края на 2006 г. За да отдаде почит на руската журналистка, а също и на жени – защитници на правата на човека, групата е решила да започне да дава награди на името на Политковская.

"Най-смелата жена в Афганистан" получи наградата на името на Анна Политковска


30-годишната Малалай Джоя рискува живота си, за да защитава правата на жените и жертвите на изнасилвания в страната си. Учредител на приза е българската журналистка Мариана Кацарова

Афганистанка, дръзнала да се противопостави на талибаните и военните главатари с неуморна кампания за правата на жените и жертвите на изнасилване в страната си, получи тази седмица признание.

Малалай Джоя (MalalaiJoya.com), наричана "най-смелата жена в Афганистан", стана втората носителка на наградата на името на Анна Политковска, руската журналистка, убита преди две години в Москва, съобщава Ройтерс.

Учредител на приза е българката Мариана Кацарова от правозащитната организация RAW in War, чиято дейност е насочена срещу насилието над жени по време на военни и други конфликти.

Българската журналистка е прекарала 15 години в Босна, Косово и Чечения. Тя похвали 30-годишната Джоя за работата й в подкрепа на жените и срещу военнопрестъпниците, отбелязва Ройтерс.

Джоя е непрестанен обект на смъртни заплахи и действителни опити за посегателство над живота заради нейните неуморни усилия. Контрастът между елегантния костюм в европейски стил, който носи на интервютата в Лондон преди връчването на наградата, и описанията на опасностите и тормоза, на които е подложена у дома си, е огромен.

"Прибрах се в родния си град и взривиха мост. Къщата и офисът ми бяха нападнати. С всеки изминат ден животът ми виси все повече на косъм", обяснява тя. За да се защити, Малалай сменя дом след дом, пътува с въоръжена охрана и крие лицето си зад бурка.

Джоя е бебе, когато съветските танкове навлизат в Кабул през 1979 г., поставяйки началото на 10-годишна окупация. Тя е заобиколена от опасности през целия си живот. Когато е на 4 години, семейството й бяга в бежански лагери в Иран, а след това в Пакистан, преди да се върне в Афганистан през 1998 г. при режима на талибаните.

Смелата девойка тайно обучава афганистански момичета да четат и пишат, рискувайки живота си в един режим, който забранява образованието за жените и им отказва почти всякакви права.

Малалай продължава да се застъпва за правата на афганистанките и след свалянето на талибаните от водената от САЩ коалиция през 2001 г., като настоява военните главатари да бъдат изправени на съд за престъпления срещу човечеството.

На двайсет и няколко години Джоя е избрана за най-младия депутат в Афганистан, но й забраняват да се кандидатира повече, след като миналата година в телевизионно интервю сравнява парламента с "конюшня или зоопарк".

Джоя е песимист за бъдещето на Афганистан. В интервю за Ройтерс тя казва, че условията за жените са се влошили още повече извън Кабул, където са зачестили изнасилванията, включително на 4-5-годишни момичета.

Тя критикува и американските бомбардировки, довели до смъртта на огромен брой цивилни граждани, както и подкрепяното от НАТО афганистанско правителство заради готовността му да преговаря с талибаните. Според нея конфликтът не може да бъде разрешен скоро, а САЩ и съюзниците им следват свой собствен дневен ред и интереси в страната й.

info: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1239454

За да научите повече за организацията и нейните представители посетете техния официален сайт:

http://www.rawinwar.org/component/option,com_frontpage/Itemid,188/
Моля, подкрепете и във Facebook:

http://www.facebook.com/group.php?gid=34268226738&ref=mf

Няма коментари:

Публикуване на коментар