сряда, 10 февруари 2010 г.

::Избрани Кулинарни Рецепти от Изтока /част 4::


Арабски питки

Продукти:

400 г брашно
12 г прясна мая
или 4 г суха мая
2 с л олио или зехтин
1 ч л захар
200 мл топла вода

Приготвяне:

• Маята се разтваря в топлата вода и се прибавя захарта.
• Оставя се да шупне маята около 5-10 минути.
• Брашното се пресява на етапи и се омесва еластично тесто, като накрая се добавя солта и олиото.
• Тестото се меси най-малко 10 минути.
• Омесеното тесто се поставя в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втаса около 1 час или докато тестото не увеличи обема си два пъти.
• Тестото се разделя на еднакви части (10 броя около 50-60 г всяка) и се оформя на топки.
• Поставят се в тава и се покриват и се оставят да "починат" около 1 час (трябва да се увеличат два пъти).
• Всяка топка се разточва на тънка питка с дебелина около 1 см.
• Пекат се в сух сгорещ тиган (най-добре чугунен).
• След появата на мехури се обръща (около 30-40 секунди на страна).
• Нареждат се в чиния и по желание се намазват с масло и се покриват.

Бележки:

** Могат да бъдат изпечени във фурната, предварително загрята на 250 С: поставят се в гореща тава и се пекат около 1 минута.
*** По желание може да се добави кимион, ким, кориандър или лют пипер в тестото.


info http://www.gotvetesmen.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар