сряда, 17 февруари 2010 г.

```Хума - вълшебната пръст```


Хумата се ползва в козметиката и медицината от толкова много време, че на хората им е трудно да си представят какво са правили жените преди да открият този натурален продукт. Жената в ориента също редовно прибягва до тази вълшебна пръст - Хумата.

Малко хора знаят, че хумата е използвана и като лекарство срещу холера, дизинтерия, възпаления и т.н. Интересно е, че болните животни предпочитат да пият вода от места, в които почвата е глинеста и е предала лечебните си свойства и на водата.

В днешно време хумата, или глината, както ви е по-удобно, се използва най-вече в козметиката. Големите козметични компании я слагат в продуктите си,а и вие самите можете да си направите маска с хума от аптеката.

Сигурно ви е направило впечатление, че хумата е в различни цветове. Това се дължи не на промишлени оцветители, както някои си мислят, а на различните минерали, които се съдържат в нея.


Зелена хума

Подходяща е за нормална и мазна кожа. Регулира мастната секреция на клетките и е подходяща за справяне с мазната коса.


Зелената хума има и най-широко действие. Почиства кожата, подхранва я с необходимите минерали, заздравява наранените зони и ревитализира.


Бяла хума (каолин)

Подходяща е за суха и нежна кожа. Като маска за коса придава жизненост и блясък. Бяла хума съдържат и бебешките пудри. Богата е на силиций и помага за унищожаване на токсините.


Червена хума

С нея се правят маски за нормална и суха кожа. Червеният й цвят е заради съдържанието на железен оксид.


Богата е на олиго-елементи и връща блясъка на кожата. Помага и за подобряване на кръвообращението.


Жълта хума

Богата е на минерали и тонизира клетките. Подходяща е за нормална и мазна кожа. Подхранва нормалните и чупливи коси.


Розова хума

Омекотява кожата и връща блясъка й. Подходяща е за деликатни, чувствителни лица. Съдържа много олиго-елементи.


Синя хума

Обогатява кожата с кислород, може да се използва за всички видове кожа.


Когато правите маска за коса с хума, трябва да добавите малко алкохол - няколко капки спирт например, за да я отмиете после по-лесно.


Ако сте с боядисана коса, избягвайте да правите маска с хума, защото активните й съставки отмиват цвета.

Хумата лекува: рак, тумори, черен дроб, сърце, очи, уши, зъби, бели дробове, полови органи, кости, паралич и много други болести. Лечението с глина е един от естествените методи за лечение. Методите за естествено лечение са много близки до тези, които още през VI в.пр.н.е. е описал бащата на медицината Хипократ.
В продължение на векове добрите лекари на практика са използвали тези методи. Хиляда години преди това Авицена в своя „Канон” подробно е описал свойствата на глината, нейното въздействие на всичко живо и способите за лечение на различни заболявания. Даже през миналия век, когато официалната медицина, опиянена в борбата с микробите, се отдалечава от естествените методи за лечение, пак се намирали хора, които това не ги е удовлетворявало. Те използвали такива прости методи за лечение като въздържание от храна, физически упражнения, използване на студена и гореща вода, слънчевите лъчи, въздуха, растенията, хумата, меда и т.н.

Най-накрая трябва да разберем, че нашият организъм е устроен така съвършено, че съдържа в себе си всички сили за излекуване и ние сме длъжни само да му помагаме в този процес, като му даваме жизнено необходимите елементи за освобождението на отровите.

Антибактериални свойства на хумата

Радий – главният радиоактивен елемент, който се съдържа в глината. Това е много рядък елемент, които има голяма сила. Колкото повече меката глина се държи на слънце, толкова повече радий ще съдържа. Лечението с хума дава на организма радий в чист вид, в естествено състояние и в такива дози, в каквито се нуждае организмът. Тук действа самата Природа, а тя е мъдра. Никакъв микроб, вирус или друг микроорганизъм не може да устои пред такова излъчване. Благодарение на своята радиоактивност, хумата се явява добър естествен стерилизатор.

За разлика от всички химически антисептици, които убиват не само микробите, но и здравите клетки, хумата – отстранявайки микробите и техните токсини, укрепва имунитета на организма, помагайки му да се бори срещу нова микробна инфекция, обновява клетките и влива в тях нови сили. Заради радиоактивността си тя укрепва естествените сили на организма.

Глината събира в себе си не само слънчевия, но и живителния магнетизъм на въздуха и водата. Нейното магнитно въздействие превишава магнитното въздействие на другите елементи, защото тя е по-концентрирана. Налагането с хума върху болния орган е равнозначно на мощен живителен магнитен дъжд, който прониква в органа и му дава сила, живот, здраве, като изгонва всичко болно и отрицателно. Достатъчно е да направите една превръзка, за да се убедите в това.

Освен радий глината съдържа минерални соли и микроелементи. Това са силиций, фосфат, желязо, азот, калций, магнезий, калий и др. И най-вече – те са в такава форма, която се усвоява лесно от човешкия организъм. Хумата съдържа всичко необходимо за нашия организъм. Минералните соли и микроелементите са в оптимални за нас пропорции и съчетания. Това, че хумата дава на организма минерални вещества, е доказано научно. При анализ на изпражненията на човек, който приема вътрешно хума, се установява липса на минерални вещества в хумата. Това означава, че минералните вещества от хумата са усвоени от организма. Този факт е много важен, защото и минералните вещества са много важни. Те например се използват от организма за образуването на нови тъкани, кости, зъби, кръв, затова са нужни на децата в подрастващия период. Анемичните хора страдат от липса на сила, защото при тях клетките са деминерализирани. Затова хората, които страдат от малокръвие, имат липса на минерални вещества в организма, заболявания на лимфната система. Децата в подрастващия период трябва постоянно да пият глинена вода. Подаграта, атеросклерозата, диабетът, болестите по кожата, кръвта, черния дроб, пикочния мехур, бъбреците и много други трябва да се лекуват с вътрешен прием на хума.

Само 8 дена след лечение с хума количеството на червените кръвни телца се увеличава, а също така се подобрява и цветът на лицето. Увеличеното число еритроцити може да се провери, като се изследва кръвта преди приемането на глина и след това. Хумата помага на еритроцитите да укрепнат и обновят, а след това да вземат участие и в обновяването на тъканите. В резултат се подобрява функцията на бъбреците, черния дроб и пикочния мехур, постепенно настъпва оздравяване. Лесно можете да получите доказателства за дезинфекциращото, изчистващо действие.

Веднага след приемането на първите няколко лъжици хума вашата урина ще стане по-мътна, а фекалната маса ще потъмнее. Това означава, че хумата е поработила добре вътре у вас и е започнала да гони натрупаните в организма токсини. Ако вие продължите да приемате хума, постепенно всичко ще влезе в норма: урината ще стане кехлибарена, а фекалната маса – тъмножълта, естествена. Тя няма и да мирише, защото хумата ще изчисти отровните газове. Понякога в процеса на лечението може да ви се стори, че болестта ви се е изострила и се чувствате по-зле, но това не е така. Хумата привлича токсините, изкарва ги извън организма и способства оздравяването. Лечението с хума е полезно за бременните и кърмещи жени. За да стерилизирате всякаква напитка, достатъчно е да добавите в нея малко хума. В случай на епидемия е нужно да ползвате хума като антибактериално средство.

СВОЙСТВА И СЪСТАВ НА ХУМАТА

Хумата е богата на енергии. Доказана е свойството й силно да поглъща и акумулира слънчевата радиация, магнитни излъчвания, електричество, светлина, а също и радиоактивността от водата и въздуха и способността й да ги излъчва в болния организъм. Нейната електромагнитна сила е по-голяма от тази на останалите елементи и съединения, защото е по-концентрирана. Поставена върху болното място, хумата възстановява нарушения биоенергитичен потенциал. Забележителни са силно изразените й адсорбционни свойства – поглъща вътрешни отрови, микроби, гной, газове, миризми и др.
Противомикробните свойства на хумата са били известни още на египтяните, които са я ползвали при стерилизация и мумифициране. Доказано е, че тя предотвратява разлагането на тялото. Прилага се с добър ефект върху гноящи рани, разпадни тъкани, язви. За разлика от медикаментите, които убиват микробите, но същевременно унищожават и здрави клетки, хумата е безвредна.Тя премахва бактериите и техните токсини, възобновява клетката и дава жизненост на стари, разтроени и дегенерирали клетки.
Хумата се прилага външно под формата на лапи, компреси, бани, фрикции, мехлеми, а вътрешно като прах, разтвор или парченца.
Общо правило е, че по време на лечението с хума се яде вегетарианска храна, не се употребява алкохол и по възможност медикаменти.

ВЪНШНА УПОТРЕБА

Използва се светла или зеленикава хума. Тя може да се съхранява дълго време, но от време на време се напича на слънце. Съхраняването става само в стъклени, фаянсови, дървени, глинени съдове или картонени кутии и в никакъв случай в метални; разбърква се с дървена лъжица. Преди употреба се напича на слънце или през зимата се оставя да стои на открито, след като се натроши. Накисва се в съд, изчиства се от примеси (сламки, камъчета и др.), залива се с прясна, чиста вода и така престоява няколко часа, за да се размекне. Получената каша се разбърква добре, тя трябва да е гладка и гъста като пластелин (маджун). В този вид е готова за външна употреба. Съдът трябва да стои на слънце или на открито и да поглъща слънчевия магнетизъм.
ЛАПА : поставя се върху основнопочистеното болно място около 2 см гъста каша, разстлана върху памучна материя, а отгоре се завива с вълнено парче. Стои 1-3 часа. Ако изсъхне, да се смени с по-рядка каша. След махане на лапата мястото се измива със студена вода. Употребената хума се изхвърля, защото е замърсена с гной, бактерии, токсини, разпадни тъкани. Дневно се поставят по 2-3 лапи, но при по-тежки случаи може да се сменят денонощно. Те са безвредни. Ако лапите предизвикват болка или подуване, се увеличава броят им, за да изтеглят възпалителните секрети. Понякога са достатъчни само няколко дни, а в други случаи лечението може да продължи няколко месеца.

БАНИ

а) ЧАСТИЧНИ – болният крайник се поставя в съд с течна каша от хума за 15 – 20 мин.
б) ЦЯЛОСТНА БАНЯ С ХУМЕНА ВОДА – 15-20 мин., при температура на водата 36-37˚ 1-2 пъти седмично. След банята болният се изплаква добре, пие топъл чай, ляга и се затопля.

КОМПРЕСИ : натопява се парче плат в хумена вода, поставя се върху болното място и отгоре се завива с вълнено парче. Сменя се често.

ФРИКЦИИ : с натопено в хумена вода парче плат или памук, а може и с натопени в хумата ръце да разтриваме болното място.

МЕХЛЕМИ : към хумата се прибавя мед или глицерин и се намазва болното място с него.

Хумата действа добре външно при гнойни рани, язви от разширени вени, екземи, уртикарии, червен вятър и др. Почиства раните от секрети. При тумор и язви по кожата се слагат по 5 –6 лапи на ден и едновременно се пие хумена вода през 2 часа. Добре действа също при изкълчвания, разтегнати сухожилия и други травми.

ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА

За предпочитане е зеленикавата хума, ситнозърнеста, компактна – най-добре от буца (чиста, без пясък и камъчета). Прилага се за пиене, гаргара, промивки. Стрива се, пресява се и се оставя на слънце или на открито. Една кафяна лъжичка хума се поставя в ½ чаша вода, разбърква се и се оставя да престои. При употреба отново се разбърква, пие се 15 мин.преди или след ядене, бавно на глътки. Може да се разтвори в чай от билки, мента, медена вода, мляко, гроздов сок, лимонов сок, но не и в горещи питиета. Може да се приеме и като прах – така укрепва венците, а и стомахът го приема по-добре. Дозировката е според нуждите и поносимостта на организма – хумата не вреди, но може да предизвика отрицателни реакции.
При по-чувствителен стомах първо се пие хумена вода (над утаената хума), след това се поема и разбърканият разтвор. Започва се с ½ кафяна лъжичка дневно, увеличава се до 3 кафени лъчижки и накрая се достига до 2-3 супени лъжици прах.

За деца – 1 равна лъжичка дневно; за бебета – 2-3 лъжички хумена вода и през това време храната им е само майчина кърма. Всеки сам трябва да определи количеството, което трябва да приеме и понася добре. Взема се в продължение на 20 дни, след това се прави 10 дни почивка, взема се пак 20 дни и т.н. Лечението може да продължи месеци, даже години.


Организмът се нуждае от минералните соли и микроелементите на хумата. Тя обновява отслабналите клетки. Стимулира храносмилателния тракт. Всички страдащи от анемия – кърмачки, бременни, деца трябва да употребяват хума. Тя се прилага успешно при болести на храносмилателния тракт гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, колити, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при подагра, атеросклероза, бъбречни заболявания, заболявания на кожата, болести в лумбалната област, цистит. При заразни болести е добре да се пие хума за адсобриране на микробите.
--------------------------------------------------------------------------------


ПРИЛОЖЕНИЕ НА ХУМАТА ПРИ РАЗЛИЧНИ БОЛЕСТИ

ПРИ ЯЗВИ И ТУМОР НА СТОМАХА – взема се 2-3 лъжички хумена вода през ½ час, след това 1 лъжичка хума, разтворена във вода, сутрин и вечер и постепенно дозата се увеличава до 4 лъжички дневно – до пълно излекуване.

ПРИ КОЛИТИ – не дразни червата и нормализира функциите им. Употреба – както при язва. Нормализира чревната перисталтика, затова се прилага с добър ефект и при разтройство, и при упорит запек – по-добре от всички други средства, тъй като не дразни червата.

ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ – поставя се лапа на тила, на врата и на челото при затворени очи).

ПРИ ИЗКЪЛЧВАНЕ, РАЗТЕГЛЕНИ СУХОЖИЛИЯ, ТРАВМИ, НАВЯХВАНЕ – лапи в продължение на няколко дни, след наместване.

ПРИ СЧУПВАНЕ – след наместване – лапи през 2 часа.

ЗА РАНИ – измиват се със студена вода и върху тях се поставят лапи. Лапата е натопена в хумена вода марля, поръсена отгоре със ситно стрита хума. При кръвоизлив лапата се натиска силно. При загноила рана хумата изтегля гнойта. Сменя се на 2 часа.

ПРИ СТУДЕНИ КРАКА И РЪЦЕ – частична баня с хумена вода или фрикции с хумена вода, в която е киснат ситно нарязан чесън.

ПРИ ХРЕМА, СИНУЗИТ – смърка се хумена вода или хума на прах като отделно се капе 2-3 пъти дневно лимонов сок.

ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ НА ОЧИТЕ – хумени лапи на тила и слепоочието, разтриване на клепачите с хумена вода и лимонов сок.

ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ НА УШИТЕ – (особено възпалителни) – лапи зад ушите, на тила, а при гнойно възпаление – на целите ушни миди, като се запушат ушните канали с памук; като се поставят и по няколко капки бадемово масло в ушите.

ПРИ БРОНХИТ, ТРАХЕИТ, ФАРИНГИТ – смучат се парченца хума, правят се компреси с хумена вода на гърдите или гърлото.

ЗА КОЖАТА (против бръчки) – миене на лицето с хумена вода, оставя се да постои, но не да изсъхне, лицето се изплаква и се намазва с лимонов сок. Може измиването на хумената вода да става с лайкова отвара, а при суха кожа – със зехтин. Това е най-ефикасното средство за разхубавяване – заличава бръчките, прави кожата млада и свежа.

Хумата е безвредно средство за самолечение с добър ефект при много заболянвания, затова трябва да я има във всяка домашна аптека.


Д- р Иванка Кирова


--------------------------------------------------------------------------------
инфо:
http://attraction.do.am/forum/58-97-1
http://www.tialoto.bg/dejavu/2008/05/16/huma-valshebnata-prast.3017

3 коментара:

  1. Хумата помага страшно много.На скоро направих една уникална маска за коса и само за няколко дни,косата спря да ми пада толкова много на ден, а само по няколко косъма,което е напълно нормално. Да не говорим, че стана по лъскава мека и гладка, общо взето мечтата на всяка жена да има такава коса.Радвам се е ни пиете за нея.Има много полезни качества, които е добре да се възползваме от нея.

    ОтговорИзтриване
  2. :* Така е, и аз с удоволсвтие я използвам за различни проблеми с косата и кожата. Моята коса е суха, затова не прекалявам с нея, но за почистване на лицето и за ранички е много подходяща.

    ОтговорИзтриване
  3. За всеки един организъм са нужните определен брой минерали и витамини, които да си набавяме с дневната дажба храна както се казва.Точно за това съм против всякакви диети, тъй като с тях се лишаваме от важни вещества и по късно, когато организма се сблъска с тях се получават проблеми и обратен ефект.Статията ви е страхотна и на скоро преоткрих хумата,която ми помага и за косата да е по гъста и лъскава.Днес ще опитам да видя и как действа като почистващо средство за лицето.

    ОтговорИзтриване