петък, 5 февруари 2010 г.

::Избрани Кулинарни Рецепти от Изтока /част 1::


Марокански ореховки

В мароканската кухня и специално в сладкарството се използват много ядки като бадеми, орехи, фъстъци или сусам. Почти всеки десерт е с ядки и в комбинация от пресни фурми. Сред десертите присъстват също и сиропирани сладкиши, подобни на баклава, които обезателно се поръсват с орехи или шам-фъстък.


На празници се сервират много видове сладки от които и гриба (Ghriba). Гриба се приготвят подобно на нашите ореховки. Съставките са малко и достъпни, но вкусът е богат – на орехи и канела. В книгата Morocco – Mediterranean Cuisine се казва, че сладките се сервират за много специални случаи или гости. И понеже бадемите и орехите били скъпи в Мароко, понякога тези сладки се приготвяли със сусам или фъстъци.


Аз много обичам ядки и като се захванах да приготвям сладките очаквах да се получи нещо като така познатите ни ореховки с дъвчеща консистенция. Да, но се излъгах. В тази рецепта орехите се смилат едро и се смесват с леко разбитите белтъци, които служат за спойка на ядките. Подправките са заподозрените канела и ванилия. И това е всичко. Дори не трябва миксер за да се разбият белтъците. Печенето отнема от 8 до 10 минути. Какво по хубаво и бързо лакомство от това? Особено ако тати е изчистил предварително орехите.

Марокански ореховки (Ghriba)
Продукти за 22-24 броя:

300 гр. едро смлени орехи
1 белтък от голямо яйце (или 2 от малки яйца)
60 гр. кристална захар
1/2 чаена лъжица канела
1 чаена лъжица ванилова есенция
22-24 цели половинки от орехови ядки
Белтъкът се смесва със захарта и се разбива с телена бъркалка докато побелее. Добавят се канелата, ванилията и ореховите ядки. Объркват се добре. От сместа се оформят топки, с големината на орех и се подреждат в тава върху хартия за печене. Хартията може да се намаже с малко разтопено масло. В зависимост от големината на белтъка сместа може да бъде по-рядка или по-лепкава. Ако трудно се оформят на ръка топки се добавят малко орехи или брашно.

Върху всяка топка се слага по една половинка от орех, като леко се притискат към тавата. Пекат се на 190°C за 8 минути или докато придобият златисто кафяв цвят.


Оставят се да се охладят. Може да се поръсят с пудра захар

Инфо:http://www.kulinarno-joana.com/2009/07/ghriba-with-walnuts/

Няма коментари:

Публикуване на коментар