сряда, 17 февруари 2010 г.

Индийска диета


Според древната наука за здравето Аюрведа голяма част от заболяванията се дължат на нарушаване в равновесието на храносмилателната система. В индийската традицията тялото не е отделно от целия свят, а част от "космическия континуум". Тази теория подкрепя идеята,че телата ни са в пряк обмен на енергия с целия свят и не са затворени в себе си, като функции.

Интересен фактът,че за 4-5 години нашето тяло успява да подмени всяка клетка в себе си. Храната е източник на енергия за тялото, която то използва и отдава във вселената. Възможно е тези източни формули да са неприемливи за всеки. Не е будно да сте убедени в космическите енергии, за да изпробате силата на създадените преди много години източи правила за здравословно хранене. Няколко прости идеи от Аюрведа ще ви накарат да се почувствате по- добре в собственото си тяло, стига да опитате.

1. Яжте в спокойна обстановка.
Това е най- важното и най- трудното правило за забързаното ни ежедневие, особенно около обяд.Отделете 15 минути, задължително седнали и се съсредоточете в това, което ядете. Не заставайте пред телевизора, компютъра или в крачка-просто 15 мин спокойно си хапнете.

2. След всяко ядене си отделете няколко минути за почивка.
Това донякъде е в разрез с доста натрапената идея, че след хранене трябва веднага да се поразходим, за да изгорим храната. Индийците поставят друго правило: поне 5-10 мин си починете преди да се върнете към активност. Така процесите на храносмилане ще протекат без усилие и ще получите приив на енергия.

3. Винаги се хранете седнали.
Според индийското учение, седящата поза спомага за отпускане на храносмилателната система. Спомага за процеса на съсредоточаване върху храната и засилва удоволствието от нея.Така,че дори и ябълка да изядете направете го седнали.

4. Не се хранете, когато сте разстроени.

Много често и предимно жените се успокояват с храна, когато са разстроени или пък напрегнати. Дори и да не сте посегнали към храната в пика на някой скандал и все още сте нервни - пропуснете храненето. Почакайте да си възстановите спокойствието и тогава хапнете.

5. Избягвайте да ядете, след като сте се нахранили- иначе казано не преяждайте.
Аюрведа учи, че човек е добре да изяжда ¾ от вместимостта на стомаха си. Ако изядете повече от това количество ще затрудните работата на стомаха и от това ще се усетите уморени.

6. Избягвайте студените напитки и тези с лед.
Според индийското учение студените напитки забавят процеса на храносмилането.

7. Не говорете, когато се храните и по-точно дъвчете.
Обсъждането на теми или спорни въпроси не се препоръчва по време на хранене. Опитайте да не разговаряте ид а се насладите на храната.

8.Хранете се с умерена скорост.

По този начин ще спомогнете работата на стомаха и храната по- бързо ще се усвои.

9. Не яжте преди да сте усетили, че сте преработили предходното хранене.
Постоянното прехапване на дребни нещица между храненията образува според индийците "ама"- отрицателен застой на енергия. Това ще ви накара да се чувствате постоянно леко уморени.

10. Хранете се възможно с прясно приготвена храна и свежи зеленчуци.
Прясно приготвената храна съдържа най- високо информцаионна ценост за организма.Спомага според индийското учение за образуването на "аджаса"-благотворната живителна енергия. Докато притоплеата храна спомага за образуването на "ама". Не сте длъжни да вявате на тези правила но всеки е изпитал на гърба си ефекта от поне 3 от тях. Опитайте за 1-2 седмици да спазите тези препоръки и ще усетите разликата.


източник: http://www.energynutrition.eu/statii.php?id=74

Няма коментари:

Публикуване на коментар