сряда, 17 февруари 2010 г.

Изкуството на Ароматерапията



"GIZA PERFUMES" е единственият български сайт за продажба на Египетски и Арабски концентрирани парфюми без алкохол (във вид на маслена есенция), ювелирни стъклени флакони за парфюми и Арома лампи ръчна изработка от "Pyrex" стъкло. Всички продуктите са с оригинален Египетски произход и гарантирано качество.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Историята на ароматерапията започва много назад във времето, а самият термин "ароматерапия" е създаден през XX век.
Китайците първи използват ароматите с терапевтична цел. Китайците за първи път в историята откриват и използват ароматните свойства на растенията за лекуване на тялото. Но не само това, те са вярвали, че добре подбраните аромати имат способността да създават хармонична атмосфера, както и да релаксират тялото.

Египтяните използват дестилация, за да добиват ароматни масла. Комбинирали са успешно различни есенции и отвари и са ги използвали като козметика и дори с лечебна цел. Поради това за родина на ароматерапията се приема Египет, а рождената й дата се губи някъде преди цели 5000 години.

Древните гърци използват ароматни масла, за да съхраняват храна, с медицинска цел, в готвенето и дори в религиозните си ритуали. В действителност самата идея за ароматерапията хрумва за първи път именно на гърците – те горят ароматни билки с цел да унищожават болести пренасяни по въздуха.

Историята на ароматерапията преминава през Персия и се свързва с името на Авицена. По-късно ароматни билки са били използвани като превенция от чума.В днешни времена ароматерапията е изгубила медицинското си предназначение и се използва предимно в областта на козметиката. Под ароматерапия ние разбираме масаж с ароматни масла, няколко капки есенция във ваната или просто мирисът на горящите ароматни свещи или пръчици.

КАК РАБОТИ АРОМАТЕРАПИЯТА

При правилна употреба маслата стимулират естествените защитни сили в организма. Техните етерни молекули бързо се включват в системата на кръвообращението, проникват в организма и вдъхват нов живот на емоционалните и физическите реакции. Оказват влияние на сърдечносъдовата система, имат релаксиращи и успокояващи свойства. Като растителни активни вещества те съдържат компоненти, които са способни да разширяват кръвоносните съдове, да подобряват снабдяването на мускулите с кислород, да подобряват процесите на проводимост в тъканите.

Етеричните масла стимулират нервната система, енергизират, намаляват раздразнителността, емоционалната възбуда, нормализират съня, отстраняват натрапчиви мисли, повишават работоспособността. Могат да се разглеждат като универсални профилактични вещества с имуномоделиращи и антиоксидантни свойства, които възпрепятстват натрупването на свободни недоокислени продукти в организма, влияещи отрицателно на метаболизма и процесите на деление на клетките. Те ускоряват процесите на регенериране, ревитализиране и способстват за заздравяването и хидратирането на различните слоеве на кожата. Сетивата ни имат директно отношение към паметта и спомените.

ОБЛАСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Ароматните масла заемат основно място в ароматерапията и целта й да поддържа свеж дух в здраво тяло.
Представяме ви някои от най-разпространените ароматни масла и начина, по който се прилагат:

Аромати Антистрес: Бергамот, Лавандула, Пачули, Иланг Иланг, Жасмин, Плодчета хвойна, Здравец, Лайка, Градински чай;
Аромати против Депресия: Градински чай, Лавандула, Иланг Иланг, Лайка, Сандалово дърво, Майоран;
Аромати против Безсъние: Лайка, Лавандула, Пачули, Нероли, Сандалово дърво, Иланг Иланг;
Аромати за Подобряване на паметта и Концентрация: Бергамот, Мента, Грейпфрут, Лимон, Босилек;



източник: http://giza-perfumes.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар