четвъртък, 24 ноември 2011 г.

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ


Заздравява,разкрасява,утолява,вталява...Това са някои от магическите действия на зеления чай.
Съгласно традиционната китайска медицина всичко,което помага на жизнената енергия,затопля ни и ни отпуска е в услуга на човешкото здраве.
Зеленият чай е бъкан с антиоксиданти,тъй като в сравнение с другите видове има по-лека преработка.Черният чай например се прави от същото растение,но след като листата му са били изсушени и ферментирали.
Съставките с антиоксидантно действие се наричат полифеноли.Те неутрализират свободните радикали,които увреждат здравите ни клетки и са най-големите виновници за стареенето на организма.Най-голям интерес за диетолозите представлява един от полифенолите-EGCG.Tой стимулира производството на хормона норадреналин,който засилва метаболизма и изгарянето на калории.Пречиства организма и подпомага перисталтиката.Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25-100 пъти по-голяма отколкото на витамини С и Е.Не бива обаче да го пият страдащи от подагра,артрит или ревматизъм.При проблеми със сърцето трябва да се има предвид,че в него се съдържат възбуждащи вещества-кофеин,теобромин,теофилин.
Зеленият чай съдържа четири пъти повече вит.С от портокалите.А по наличие на вит.Р няма конкуренция-той укрепва стените на капилярите и намалява тяхната крехкост.
Напитката подпомага изхвърлянето на тежките метали от организма.Препоръчва се и на пушачите,тъй като помага за постепенното отделяне от организма на катрана и никотина. Изследователи на зеления чай твърдят,че той помага срещу образуване на ракови клетки.
Когато приготвяте напитката никога не заливайте чая с вряла вода.Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая.Оставете кипящата вода да престои 5-6 мин.за да се охлади до около 60градуса и тогава залейте чая."
Най- известен е тонизиращият ефект на чая дължащ се на теина (чаеният кофеин). Кофеинът на чая встъпва в реакция с таниновите вещества и се образува кофеинов танат, който действа по- забавено и по смекчено върху нервната и сърдечно- съдовата система, не се задържа и не се натрупва в организма, което изключва опасността от кофеинова интоксикация.
Танин- танинът в зеления чай е в неокислено състояние. Оказва противовъзпалително действие върху лигавицата на стомашно- чревния тракт и действа като ефикасна противоотрова срещу солите на тежки метали: олово, живак, стронций и пр.Оказва се, че чаят (в Япония се консумира предимно зелен чай) има изразено радиопротективно действие. Правилно приготвеният чай предпазва от образуване на бъбречни и жлъчни камъни и в резултат на това от пиелонефрит, хипертония, сърдечни заболявания.
Зеленият чай подпомага храносмилането, усвояването на храните и така се оказва ценно средство за поддържане на нормално тегло. Когато се цели сваляне на излишни килограми е добре чаят да се пие топъл, 4- 5 чаши дневно. При стомашни проблеми да се пие с мляко- разпространена английска традиция. Количеството на млякото е от 1/3 до 1/2 от общото количество на напитката. Винаги се налива чаят върху млякото и в никакъв случай- обратно.
Начин на приготвяне: водата се загрява до средни мехурчета и в никакъв случай не трябва да прекипява. Дозата е 1 чаена лъжичка чай за всяка чаша вода плюс 1 чаена лъжичка за цялата кана. Времето за запарка е 2- 5 минути, при язва и гастрит- 1-2 минути.

forum: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=578009.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар