събота, 26 ноември 2011 г.

Жасминът


Сред многообразната палитра от аромати, жасминът има много двойствена позиция. Той е много нежен, но в същото време има силно влияние. Той е колкото женски, толкова и мъжки аромат. Действа отпускащо и релаксиращо, а в същото време избистря съзнанието и повишава концентрацията.

Има древна легенда, според която Купидон намазвал върха на своята стрела с цвят от жасмин. Така той предизвиквал силно любовно влечение. Широко разпространен като афродизиак, жасминът е исторически асоцииран с интимност, романтика, близост. Антидепресантните свойства на жасминът и красивият му аромат са прекрасно средство за преодоляване на сексуални проблеми, които имат психологически характер.

Жасминът е нежен цветен аромат с много разновидности. Неговият аромат е вероятно най-възхваляваният...Той е бил описван като райски аромат, екзотичен, изящен, силен, сетивно богат, изключително чувствен, интензивен, леко упоителен, с плодови подтонове, примамлив, сладък и топъл. Цветовете на жасмина са много нежни, но той често е определян като Kраля на ароматите или Kраля на етеричните масла.

Широко разпространен като най-екзотичният и прекрасен от всички аромати, жасминът е бил централен в парфюмената индустрия през вековете. Оттук идва и изразът „няма парфюм без жасмин”. Цената му е много висока, но дори и много малко количество от масло от жасмин може да допринесе за пълнотата на парфюмен аромат или за ароматерапевтична смес. Почти универсално харесван, жасминът събужда спомени за лятна вечер и нежен бриз, издига духа, релаксира тялото и разрушава емоционалните бариери и окуражава интимността.

Произхожда от Персия и Кашмир и е внесен в Европа през 17в., жасминът има дълга и богата история в много култури. В индия е символ на божествената любов, в Китай - на сладостта на жената. В Хиндуистката и мисюлманската традиция жасминът е уважаван като „парфюм на любовта”.

Съществуват 43 разновидности на жасмина, но само 2 (Jasminum grandiflorum and Jasminum officinale) се използват обикновенно за добиване на етерични масла. Jasminum officinale е присаден от Jasmine Grandiflorum, за да се направи по-адаптивен към различните растящи състояния. Двата вида са много подобни в своя състав и са взаимозаменяеми в ароматерапията. Друг вид жасмин е Китайският жасмин (Jasmine sambac), от който се прави жасминовият чай.

Огромно количество венчелистчета се използва за производство на много малко количество екстракт. Жасминът съдържа повече от 100 различни химически съствки. Някои от тях са бензил ацетат, бензил алкохол, индол, линалил ацетат. Днес най-голямо количество жасмин се произвежда в Египед и Индия, а малки количества се произвеждат в Мароко, Алжир, Франция и Италия. Жасминът се бере през нощта, до сутринта, когато слънцето изважда аромата от цвета. Затова той често е наричан и Кралят на нощта. Нужни са 7.6 милиона цвята, за да се извлече 1 килограм жасминово етерично масло.

Жасминът действа силно на психическо и емоционално ниво, имайки силно ободряващо действие върху настроението. Въпреки, че обикновенно жасминът е определян като релаксиращ и успокояващ аромат, има изследвания, които показват че жасминът повищава бета ритмите на мозъка, което се свързва с умствена будност. Жасминът повдига духа, успокоява се автономната нервна система, докато съзнанието остава чисто и будно.

Според Даниел Риман (в "Библия на ароматерапията") маслото от жасмин не играе особенна роля в ароматерапията, но "несъмнено уханието му е толкова прекрасно, че самото вдъхване може да влияе благотворно на настроението". Според него също жасминът трябва да се държи по-далеч от спалнята, защото действа стимулиращо и ще ви държи будни. Странното е обаче, че жасминът се включва и в някой ароматерапевтични рецепти срещу безсъние и за успокоение. Изглежда, че хората реагират различно на съставките, съдържащи се в цветовете му.

Направете си жасминов чай, разпръснете етерично масло с дифузер във въздуха или го разтворете в масло носител, например бадемово масло и се масажирайте с него - открийте как този противоречив аромат действа на вас и му се наслаждавайте. Със сигурност няма да останете безразлични!

Забележка: Преди да използвате етеричното масло от жасмин върху кожата, направете си теста за чувствителност на кожата. Ако страдате от някакво хронично заболяване, бременни сте или имате някакви други здравословни оплаквания, препоръчваме консултацията с лекар преди употреба на етерични масла.

Ресурси:
www.aworldofaromatherapy.com
www.timnoonan.com.au
www.wlnaturalhealth.com
Даниел Риман, Библия на Ароматерапията, Хермес, Пловдив, 2004, 2007
Снимки:
1. Stockxpert
2. Stock.xchng
http://cway.bg/index.php?m=2361

Няма коментари:

Публикуване на коментар