сряда, 23 ноември 2011 г.

Чудотворната сила на АЛОЕ ВЕРА

Историята на Алое Вера е уникална и започва още в древни времена. В използването на това изключително лечебно растение е натрупан хилядолетен опит по всички континенти. То е едно от малкото лечебни продукти, които могат да се употребяват и вътрешно и външно. И в двата случая е доказано благоприятното му влияние върху десетки проблеми и нарушения в организма.

Още древните цивилизации са открили магията на Алое Вера и само защото това растение наистина е „природен еликсир”, е успяла да се съхрани и до днес. Родината на алоето е Африка. Съществуват над 200 вида Алое, но Алое Вера е най-известното и използвано измежду тях. През вековете много различни растителни видове са се появили и изчезнали, неуспявайки да устоят на променящия се климат. Тайната, чрез която Алое Вера е оцеляло се крие в това, че като тропическо растение затваря своите пори и така ограничава загубата на вода. В миналото е било известно най-вече за облекчавано на рани, промивки, изгаряния, охлузвания и други контузии. Днес то заема важно място в съвременната медицина и козметиката.

Алое Вера в козметиката

Алое Вера е мощен антиоксидант. Ето защо е в основата на десетки козметични продукти. За красива кожа и здрава коса, милиони жени по целия свят използват продукти с Алое Вера. Не са по-малко ценни и свойствата му, които успешно се справят с храносмилателните смущения-подобрява цялостното храносмилане, регулира обмяната на веществата и помага за пречистването на организма от вредните токсини.

Алое Вера гел е може би най-известният и използван козметичен продукт. Съвкупност от Алое Вера и множество други полезни съставки и аминокиселини, той хидратира, успокоява и омекотява кожата. Гелът помага и за раздразнена и инфектирана кожа като много по-бързо и помага да се възстанови и възвърне здравия си вид.

Алое Вера гел не се използва само при възникнал проблем. Може да се приема ежедневно като превантивна мярка срещу инфекции.

Доказано е, че Алое Вера гел действа благоприятно при подуване на корема и дори за отслабване.

На пазара се предлагат и ампули Алое, а ако го използвате по-често може да намерите и бутилиран сок от Алое. В домашни условия може да си приготвите маска както за лицето, така и за косата.

  • Овлажняваща маска за коса

Смесват се равни части алое, мед и балсам за коса. Затоплената смес се нанася върху суха коса и се завива с хавлия за по-добър ефект. След 30 мин. измийте косата без шампоан. Маската се прави поне 2 пъти в месеца, а резултата е хидратирана и здрава коса.

  • Подхранваща маска за лице

Смесват се по една чаена лъжица втечнен мед, счукани бадеми, сухо мляко и Алое Вера. Нанася се на тънък слой върху лицето и се оставя да действа около 15 мин.

Алое Вера в медицината

Въпреки, че вече има лекарствени продукти за почти всички заболявания, все повече хора прибягват до алтернативната медицина. Всяко лекарство крие известна доза риск-от предозиране, алергии или неправилна употреба. Заместването на лекарствените продукти с природни е по-безвреден, а и стимулира организма сам да се пребори с проблема.

Алое Вера лекува хемороиди.

  • Всеки човек с този проблем е чувал за изключителното действие на това растение. На пазара се предлагат много препарати, които облекчават хемороидите. Ако имате в дома си Алое Вера, може да си спестите харченето на пари. Има много домашни рецепти, които успешно се прилагат. Дори и чиста отвара от Алое Вера ще ви убеди в положителния ефект. Ако съчетаете употребата на Алое Вера с здравословно меню и правилният вид гимнастика може и напълно да преборите хемороидите.
  • Бременните жени или тези, които планират бременност могат да пият Алое Вера всеки ден. Фолиевата киселина, която се съдържа в растението е от особена важност за правилното протичане на бременността.
  • Алое Вера потиска страничните реакции при употребата на лекарства и спомага за естественото подсилване на организма.
  • Съчетанието от Алое Вера и мляко е особено полезно за бъбреците. Ако обелите кората на растението ще видите подобна на гел течност, която бързо се втечнява. Смесването и с мляко ви предоставя възможност да консумирате получената смес в напълно натурален вид.

Има и редица други проблеми, при които редовното пиене на алое има благоприятен ефект-високо кръвно, астма, артрит и др. Гинеколозите го препоръчват на жени, които имат проблеми с образуването на кисти и сраствания.

Вън­ш­но при­ло­же­ние

нас­той­ка от спирт 40 гра­ду­са и лис­та на алое се при­ла­га за ком­п­ре­си при из­га­ря­ния, ра­ни, ек­зе­ми и аб­с­це­си.

Вът­реш­но при­ло­же­ние

1/2 л сок от алое се сла­га в 1 л бя­ло ви­но; кис­не 7 дни, ка­то през то­ва вре­ме чес­то се раз­к­ла­ща. След то­ва се при­ба­вят 500 г мед и кис­не още 3 дни. Пре­цеж­да се през мар­ля. Пие се по 1 су­пе­на лъ­жи­ца 2 ча­са след яде­не 3 пъ­ти днев­но. След из­пи­ва­не на до­за­та се пра­ви по­чив­ка от един ме­сец и ле­че­ни­е­то се пов­та­ря по съ­щия на­чин.

Про­ти­во­по­ка­за­ния

В го­ле­ми до­зи и при про­дъл­жи­тел­на упот­ре­ба бил­ка­та е ток­сич­на. Да не се при­е­ма при чер­нод­роб­ни и жлъч­ни бо­лес­ти, ос­т­ри въз­па­ли­тел­ни за­бо­ля­ва­ния на сто­маш­но-чрев­ния ка­нал, бре­мен­ност, мен­с­т­ру­а­ция, кръ­во­из­ли­ви, цис­тит, хе­мо­ро­и­ди, при бо­лест на Кро­ун, ул­це­ро­зен ко­лит, сто­маш­ни бол­ки. Не се ­пол­з­ва по вре­ме на бре­мен­ност и кър­ме­не, как­то и при де­ца под 12-го­диш­на въз­раст.
При упот­ре­ба са въз­мож­ни стра­нич­ни ефек­ти - сто­маш­но-чрев­ни ко­ли­ки, ди­а­рия. При про­дъл­жи­тел­но ползване мо­же да се наб­лю­да­ват на­ру­ше­ния във вод­но-елек­т­ро­лит­ния ба­ланс.

На­род­на­та ме­ди­ци­на пре­по­ръч­ва ало­е­то при:

чер­нод­роб­ни, жлъч­ни и ту­мор­ни за­бо­ля­ва­ния, за въз­буж­да­не на апе­ти­та, при ар­т­рит. То с ус­пех мо­же да се при­ла­га и при оч­ни за­бо­ля­ва­ния - къ­сог­лед­с­т­во, по­мът­ня­ва­не, как­то и за за­сил­ва­не на оч­ния нерв. Вън­ш­но со­кът е осо­бе­но ефи­ка­сен при труд­но за­рас­т­ва­щи ра­ни вслед­с­т­вие на из­га­ря­ния или въз­па­ле­ния. За цел­та се пра­ви ком­п­рес с пряс­но из­с­тис­кан сок от лис­та на алое. Мно­го по­пу­ля­рен е на­род­ни­ят лек от алое, чер­ве­но ви­но и пче­лен мед, кой­то е по­ка­зал доб­ри ре­зул­та­ти при за­сег­на­ти от ту­мор­ни об­ра­зу­ва­ния,

осо­бе­но при же­ни с буч­ки по гър­ди­те или с ми­о­ма

Ето как да си при­гот­ви­те ле­кар­с­т­во­то: 15-20 сред­но­го­ле­ми лис­та от алое се сми­лат и се за­ли­ват с 600 мл чер­ве­но ви­но. До­ба­вя се 600 г чист пче­лен мед и смес­та се ва­ри на вод­на ба­ня на тих огън в те­че­ние на 60 ми­ну­ти. Щом из­с­ти­не, се пре­цеж­да през мар­ля. По­лу­че­ни­ят лек се дър­жи в стък­лен съд на тъм­но и хлад­но мяс­то. Взе­ма се по ед­на су­пе­на лъ­жи­ца три пъ­ти днев­но 2 ча­са пре­ди хра­не­не.
То­ва поч­ти уни­вер­сал­но ле­кар­с­т­во мо­же да се при­гот­ви и по друг на­чин: взе­ме­те 200 г лис­та от алое, по­чис­те­те ги от бод­ли­те, на­ре­же­те ги на пар­чен­ца с го­ле­ми­на око­ло по­ло­вин сан­ти­ме­тър и ги на­си­пе­те в бу­тил­ка. За­лей­те ги с 200 мл ябъл­ков оцет. След един ден нас­той­ка­та ве­че е го­то­ва за упот­ре­ба. Пре­це­де­те я и пий­те по 2 су­пе­ни лъ­жи­ци на ден, раз­ре­де­ни с 10 су­пе­ни лъ­жи­ци во­да или съв­сем слаб бил­ков чай. То­зи лек е из­к­лю­чи­тел­но по­ле­зен, тъй ка­то съ­дър­жа със­тав­ки,

нор­ма­ли­зи­ра­щи кръв­но­то на­ля­га­не

Нас­той­ка­та по­ма­га за ле­че­ние на ня­кои фор­ми на за­ха­рен ди­а­бет, гас­т­рит и яз­ва. Нор­ма­ли­зи­ра от­де­ля­не­то на сто­ма­шен сок и сол­на ки­се­ли­на в сто­ма­ха.
Пос­та­вен в оцет из­в­лек от алое спи­ра ко­со­па­да, за­ба­вя ста­ре­е­не­то на ко­жа­та, по­ма­га за по-бър­зо за­рас­т­ва­не на ра­ни.

Info: http://www.domigradina.com; http://www.blitz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар