петък, 16 май 2014 г.

ХРАНЕНЕ ПО АЮРВЕДААко искате да приложите науката за хармония и здраве Аюрведа в живота си, започнете с храненето.

Организирането на храненето предполага отработване на някои естествени правила, препоръчвани от Аюрведа:.

- Яжте в спокойна обстановка и се наслаждавайте на храната.
Хранете се винаги седнали, редовно и по възможност по едно и също време. По време на хранене не трябва да работите, да гледате телевизия, да четете. При това стремете се да говорите по-малко.

- Яжте винаги тогава, когато сте гладни и последната храна е напълно смляна – 3-6 часа след последното хранене. Избягвайте да си хапвате между храненията.

- Обядът трябва да бъде основното ви ядене.
Вечер яжте само лека храна и преди всичко не много късно. След ранната вечеря и преди заспиване по възможност не се хранете, понеже храната трудно се преработва и пречи на съня.

- Яжте на спокойствие – нито бързо, нито бавно. Оставете свободно място в стомаха, за да се осъществи правилно храносмилателния процес.

- След хранене трябва да се чувствате подсилени и доволни, а не тежки и пълни.

- Към яденето пийте топла вода, чай или сок.

- Ако пиете мляко, пийте го отделно или заедно със сладки храни. (Според Аюрведа сладки храни са повечето зърнени храни и плодове.) Кипнато за кратко време и подправено, то се приема най-добре от организма. Млякото е самостоятелна храна

- Вашата храна – поне на обед – трябва да съдържа всички шест вкусови усещания. (Според Аюрведа вкусовите усещания са: сладко, кисело, солено, тръпчиво, лютиво и горчиво.) В избора на храна се насочвайте и от вашите нужди. Тялото ви показва чрез апетита това, от което имате нужда, за да бъдете в равновесие. Желанието за употреба на храни, които вредят на тялото, е резултат от недобри навици или когато сте излезли от равновесие и затова нямате усет към нуждите на тялото си.

- Избягвайте алкохол, кафе, газирани напитки и шоколад.

- По възможност вечер не яжте кисело мляко, извара, сирене, а също и никакви други животински белтъчини – месо и риба.

- Не гответе и не печете ястия с мед, понеже загретият мед произвежда шлаки.

- Избягвайте ледено студени храни и напитки, понеже отслабват храносмилателната сила.

- Веднъж приготвени храни не бива да затопляте втори път. Хранете се с прясно приготвена храна.

- Храната трябва да бъде вкусна, добре подредена и да бъде радост за окото. Трябва да стимулира всичките сетива: основно мирис, вкус и зрение.

- Приготвяйте своята храна с любов в една спокойна и щастлива атмосфера.

- Научете се да различавате какво е добро за вашето тяло. Учете се! Когато имате понякога влечение към нещо, което знаете, че не е добро за тялото ви, спокойно го опитайте. Дъвчете го внимателно и се опитайте да разберете какъв е истинският му вкус.

- Ако сте осъзнали вкусовите качества и съдържащите се в храната вещества, този опит ще ви ръководи и в бъдеще. Често, по този начин се премахва желанието, за консумация на нездравословни храни. Например: шоколад – какво ви се яде от шоколада – сладко – захар или горчиво – какао?

- Доброто качество на храната, балансираното и количество и правилният ритъм на приемане я превръща в мощно лекарство, което ни подсилва и лекува.

- Храносмилателната сила се нарушава най-много от прекалено много или прекалено често ядене. Такова действие имат и белтъчните храни, когато се приемат вечер.

- Причина за газове и чувство за умора е четенето, а през последните десетилетия – и от гледането на телевизия по време на ядене.

- Равновесието в резултат на правилната обмяна на веществата в телесните тъкани и редовното отделяне на хранителните отпадъци, както и щастливото състояние на духа и сетивата, са предпоставка за здраве.

- Аюрведа предлага да се ръководим от вътрешното си чувство и да се учим какво е добро за всеки един от нас индивидуално.

Тези кратки предписания са съществена част от разбирането за храненето, което Аюрведа ни предлага. Те са и важна първа стъпка в изграждането на здравословен стил на живот. В съчетание с добре балансирани рецепти, индивидуално подбрани според вашия телесен тип, те ще ви помогнат да се научите да се храните така, че да бъдете здрави и щастливи и да водите живот в съгласие със себе си.• Необходимо е да има най-малко 4 часов интервал между отделните хранения.
• Не пийте вода един час преди и един час след храна. Желателно е да пиете по малко със самото хранене.
• Не яжте по много различни неща в едно хранене.
• Ако чувствате тежест или умора след хранене,  това означава,  че правите грешка. Яжте според капацитета на собствените си храносмилателни възможности. • Не смесвайте плодовете с основното хранене.  Или заменете едно от основните хранения с плодове, или ги яжте между храненията (2 часа).
• Необходимо е да има поне около 3 часа между последното хранене и нощния сън.
• Спането през деня, особено веднага след хранене е особено вредно.
• Кратката разходка след хранене спомага храносмилането.
• Не яжте, когато сте развълнувани или потиснати.
• Не яжте, ако не сте гладни.
• Хранете се в чиста и приятна обстановка,  без да четете вестник или да гледате телевизия.
• Не яжте накрак.

http://vihi.eu/
http://dreamland-bg.com/index.php?topic=1487.0

Няма коментари:

Публикуване на коментар