петък, 16 май 2014 г.

НЕСЪВМЕСТИМИ ХРАНИТЕЛНИ КОМБИНАЦИИ ПО АЮРВЕДА

Аюрведа ни помага да овладеем изкуството на правилното хранене, като подберем подходящо за себе си и околните меню. То трябва да бъде съобразено с личната конституция, годишния сезон, евентуалните ни оплаквания и не на последно място – с науката за несъвместимите хранителни комбинации. С други думи, не е препоръчително да смесваме някои храни на един прием, тъй като това предизвиква в организма реакция на леко отравяне. Често хранителните алергии се дължат именно на този факт. Недостатъчното усвояване на различните хранителни съставки, наблюдавано при хранителните алергии или нарушен обмен на веществата, може да се получи в следствие на неправилния избор на ежедневно меню. Така, мислейки си, че приемаме всички полезни и необходими за организма ни хранителни вещества, ние може да изпитваме необясним глад, тъй като те, всъщност, не се усвояват от клетките на нашето тяло. Ако това състояние продължи достатъчно дълго, то може да се окаже предпоставка за възникване на различни заболявания.

Според Аюрведа неправилно е, например, на един прием да се смесват сурови плодове с каквито и да е други храни. Същото важи и за прясното мляко, с изключение на подходящ подсладител. Подобни изисквания съществуват и при приготвяне на различни ястия. В този случай, допустимо е прясното мляко да се комбинира с ориз, нишесте, грис или тапиока. Ведическото кулинарно изкуство ни дава подходящи примери за това – превъзходните сладкиши кхир (сладък ориз), буни хи чини сатх халва (грис халва с карамел) и т.н. Неподходящо е, обаче, прясното мляко да се смеси при готвене с банани, пъпеш, кисели плодове (например, вишни), хляб, кисело мляко и т.н. Съществуват и изключения: ако желаете да приготвите хубава мека прясна извара (панир) – особено важна съставка за прекрасния матар панир (грах и сирене в доматен сос), към врящото прясно мляко, при внимателно разбъркване, трябва да добавите определено количество кисело мляко.

Други несъвместими хранителни комбинации са:
- пъпеш – зърнени храни, пържени ястия, млечни продукти, нишесте;
- нишесте и продукти, съдържащи голям процент скорбяла – чай, млечни продукти, банани, фурми, плодове;
- мед – равно количество гхи или масло;
- репички – мляко, банани, стафиди;
- картофи, домати – кисело мляко, прясно мляко, пъпеш, краставици, лимон;
- кисело мляко – прясно мляко, краставици, домати;
- царевица и царевични продукти – банани, стафиди, фурми.

В зависимост от индивидуалната конституция, отделните продукти, дори употребявани самостоятелно, също биха могли да окажат вредно влияние върху организма. Това е така, защото различните храни съдържат преобладаващите за три-доша елементи (въздух, огън и вода) и могат да нарушат баланса в тялото. Хората с вата конституция трябва да избягват храни с горчив, лютив и стипчив вкус. За тях са подходящи сладко, кисело и солено. За питта конституция не се препоръчват кисели, лютиви и солени храни. Подходящи за тях са: стипчиво, сладко и горчиво. Хората с капха конституция трябва да избягват сладко, кисело и солено. За тях се препоръчват храни с лютив, горчив и стипчив вкус.


АНТИДОТИ

Ако някои от изброените по-горе комбинации или неподходящи за вашата конституция храни се съдържат в любимите ви ястия, не се отчайвайте. Не е задължително да се откажете от тях. Аюрведа ни предлага изход от това положение – антидотите са съставки, които намаляват или почти неутрализират вредното влияние на някои продукти върху три-доша. Изкуството да готвим и да се храним правилно изисква добре да ги познаваме.

Антидоти за някои храни са:

- млечни произведения –
сирене – черен пипер, люти чушки, лют червен пипер;
сладолед – карамфил, кардамон;
сметана – кориандър, кардамон;
кисело мляко – кимион, джинджифил;
прясно мляко – да се вари с всички или някоя от следните подправки: джинджифил, кардамон, турмерик, канела, шафран; да се разрежда 1:1 с вода и така да се кипва;

- зърнени храни –
овес – турмерик, черен синап, кимион;
ориз – карамфил, черен пипер;
пшеница – джинджифил;

- зеленчуци –
бобови – карамфил, червен пипер, лют червен пипер, джинджифил, каменна сол, люти чушки;
зеле – слънчогледово олио, турмерик, синапено семе;
зелена салата – зехтин, лимонов сок;
картофи – гхи, червен пипер;
домати – кимион;

- плодове –
авокадо – турмерик, лимон, черен пипер;
банани – кардамон, гхи;
сушени плодове – накисване във вода;
манго – гхи, кардамон;
пъпеш – леко запечени на сухо кокосови стърготини и кориандър;
диня – сол и люти чушки;

ядки и семена (подходящо е да се готвят със сусамово олио и/или лют пипер - кайена) –
бадеми – да се киснат за една нощ във вода и да се обелят (могат да се приемат сурови или печени);
фъстъчено масло – джинджифил и запечен смлян кимион;
семена – да се киснат във вода за една нощ и на сутринта по възможност да се обелят и пекат;
пуканки – да се добавя гхи;

тестени изделия – да се добавят всички или някоя от следните подправки: сух джинджифил, канела, кардамон, турмерик.

                                             

http://dreamland-bg.com/index.php?topic=1487.0


Няма коментари:

Публикуване на коментар