вторник, 20 май 2014 г.

ГХИ – 100% пречистено масло – тайната на Аюрведа кухнята - Как да приготвим у дома


Според Аюрведа – най-древната индийска наука за здравето – един от най-полезните продукти, които могат да се консумират от всички, е пречистеното масло Гхи. Пречистено е, защото с термична обработка се изпарява водата, съдържаща се в него и се отделят белтъците и протеините Казеин. Това, коеото остава (доста редуцирано спрямо началото) е вълшебно на вкус масло, което може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно чисто, за да се лекуват стомашни проблеми.

Тук http://www.vegiveda.com/recepti_2.php можете да прочетете по-подробно за добрите му качества. 

Накратко:

съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма
ускорява всички стадии на храносмилането, ускорява метаболизма, способстващ изчистването на тъканите от шлаките
помага за храненето на клетките
тъй като има къса молекула, то е способно да навлезе вътре в клетката през клетъчната мембрана и по този начин да изчисти мастно-разтворимите токсини от клетката
Искам да отбележа съвсем в началото, че това не е рецепта за вегани и суровоядци, но е перфектна за всички вегетарианци и изобщо за всички хора, които употребяват обикновеното масло в ежедневното си меню. Както каза Юрий Ковачев вчера на курса по Аюрведа:
“Би било грехота да можем да си направим такъв безценен продукт и да не го използваме”


Начин на приготвяне на Гхи:

Трябва тенджера с дебело дъно и дебели стени по възможност.
Използва се несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. (накрая на статията ще говорим кое масло е най-добре да се взима)
Като начало се поставя на слаб огън докато се разтопи. Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета.
Когато вече е течно, топлината може леко да се засили, докато заври леко и забълбука.След това веднага се намаля котлона отново.
Маслото все още има плътен бял цвят.
Започва да се образува пяна, която трябва да се махне.
Претопяването продължава средно между 40 и 60 мин за 0.5-1 кг масло, в зависимост от качеството на маслото.
Ароматът, който трябва да се отделя е леко сладък и приятен през цялото време. Това почти никога не се случва при купешките масла. Ако маслото започна да пръщи много силно, да мирише прекалено сладко значи в него има добавен маргарин. Ако започне да мирише лошо, значи се отделят всички химии в него.
Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното – това е именно белтъка, който в последствие прецеждаме през филтърна хартия или плътно насложена марля / тензух.
Пречистеното масло има кекхлибарен прозрачен цвят и лек сладък аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и състава.
В момента, в който го махнете от огъня вече е готово да бъде налято в буркан след като го прецедите през марля и изхвърлите топченцата, които са белтъка всъщност.  Но след като е излято в буркана, не трябва да се затваря, докато не изстине и се втвърди. Изчакайте да е напълно сухо, влагата да е излязла и тогава затворете.




http://stefibozhilova.com/?p=637

Няма коментари:

Публикуване на коментар