събота, 2 февруари 2013 г.

Рецепти от индийската кухня


Кафяв ориз

Това ястие традиционно се сервира със салати Дансак и Качумбар в повечето домове на Парси.

Съставки:
2 чаши ориз Басмати;
½ ч.л. захар;
5 зърна черен пипер;
4 скилидки чесън;
1 дафинов лист;
1 парче канела;
4 ½ чаши топла вода;
2 ч.л. растително/слънчогледово олио

Начин на приготвяне:
 Измийте и изцяло отводнете ориза в цедка. Загрейте олиото в дълбок тиган на средно силен огън. Добавете захарта и я оставете да се карамелизира. Добавете целите подправки и пържете докато пуснат аромата си (или докато потъмнеят). Добавете ориза и разбъркайте добре. Пържете 2 минути като разбърквате, за да не залепне. Добавете топлата вода и отново разбъркайте. Оставете ястието да заври, след което намалете огъня. Гответе по този начин, докато водата почти се изпари. Поръсете 3-4 супени лъжици вода върху ориза, покрийте съда и го оставете на огъня. За да проверите дали оризът е готов, вземете няколко зрънца и ги стиснете между палеца и показалеца си. Зърната трябва да твърди, но да се смачкат изцяло. Изключете котлона, покрийте съда и го оставете 5 минути.
Сервирайте със салати Дансак и Качумбар.

Пиле с къри

Една от най-основните рецепти с пиле е и една от най-вкусните! Сервирайте пилето с къри с топли чапатис (индийско плоско хлебче) или чист варен ориз.

Съставки:
1 кг пилешко месо по ваш избор, без кожа, на парчета;
2 големи глави лук на тънки резени;
2 големи домата на резени;
2 с.л. чеснова паста;
1 с.л. джинджифилова паста;
2 ч.л. кориандър на прах;
1 ч.л. кимион на прах;
½ ч.л. куркума на прах;
½ ч.л. лют червен пипер на прах;
2 ч.л. гарам масала на прах;
4 с.л. растително/слънчогледово олио;
Накълцан кориандър за гарнитура.

Начин на приготвяне:
 Загрейте олиото в тиган и пържете лука до златист цвят. Извадете го от мазнината с решетъчна лъжица и го оставете да се изцеди върху хартиена кърпа. Изключете котлона. Смелете лука в гладка паста с кухненския робот. Сипете го в отделен съд. Сега смелете доматите, чесновата и джинджифиловата паста заедно. Загрейте оставащото олио отново и добавете смленият лук. Пържете 2-3 минути. Сега добавете доматената смес и всички подправки. Разбъркайте добре. Пържете масалата, докато мазнината започне да се отделя от нея. Добавете пилето към масалата и запържете добре. Добавете 1 ½ чаши топла вода към пилето, намалете огъня и покрийте съда. Гответе докато пилето стане крехко.
Гарнирайте с накълцания кориандър и сервирайте с топли чапатис или наани (видове индийски плоски хлебчета), или с чист сварен ориз.

Палак Ки Субзи

Бързо за приготвяне и вкусно за ядене – това най-точно описва Палак Ки Субзи! Това е вкусно зеленчуково ястие и е пълно с питателни вещества. Палак Ки Сузби отнема само 10 минути за приготвяне!

Съставки:
1 голяма връзка спанак;
2 с.л. растително/слънчогледово олио;
1 ч.л. семена кимион;
2 изсушени червени люти чушки на парчета по 2 см;
8-10 скилидки чесън, смлени много добре;
1 голяма глава лук, нарязана много на тънко;
½ ч.л. лют червен пипер на прах;
½ ч.л. куркума на прах;
½ ч.л. манго на прах;
сол на вкус.

Начин на приготвяне:

 Отрежете дръжките на спанака близо до корена и изхвърлете корените. Измийте спанакът много добре под течаща вода, докато се изчисти напълно. Изцедете напълно и накълцайте на едро. Оставете го настрани. Загрейте олиото в дълбок тиган на умерен огън. Когато се загрее, добавете семената кимион и гответе, докато не спрат да цвърчат. Сега добавете изсушените червени люти чушки и оставете да се готви 30 секунди или докато не потъмнее. Добавете добре накълцаният чесън и пържете докато започне да придобива бледо златист оттенък. Добавете и лука и пържете, докато омекне. Прибавете спанака и разбъркайте добре. Оставете съда непокрит докато спанакът се отпусне. Добавете всички подправки и сол на вкус. Разбъркайте добре, за да размесите всички съставки. Гответе още 3-4 минути и изгасете огъня.

http://www.hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар