понеделник, 28 януари 2013 г.

Масала и шампанско


докато целият свят изнемогва под бремето на финансовата криза, а европейският съюз е на една крачка от краха си, моделиерите от шанел, демонстрират охолство и лукс. и това нито е случайно, нито е безмислено, защото както всички знаят настоящата криза за милиони хора, е прогресивно увеличаване на благата на единици такива – милионери и милиардери от ново поколение, израстнали в последно време в азия и по-специално – китай и индия.

Ако се питате какво е общото между величествената столица на модата Париж, немското гуру на Шанел Карл Лагерфелд и противоречивят, екзотичен Бомбай, в който разкошът и мизерията се дебнат на сантиметри, то това е последното фешън шоу на модна къща Шанел - ”Metiers d’art”, състояло се в Гран Пале, Париж. Един семпъл моден подиум не е достатъчен, за да пресъздаде атмосферата на ориенталския разкош, от който е черпил вдъхновение дизайнера. Затова моделите дефилират сред безкрайно дълги маси, отрупани със сребърни табли с тропически плодове, изискани деликатеси и индийски закуски, всичко това декорирано с изящни кристални свещници и полилеи.
Комбинацията от копринено сари и сако от туид може и да звучи налудничаво, но Лагерфел успява да ги съчетае шикозно и елегантно, обединявайки тотално различните разбирания за естетика на парижаните и индийците.
“Звучи ужасно, но Индия е страна, където дори и бедните притежават нещо много шик в себе си,” казва Лагерфелд след шоуто. “Дори и да няма нищо друго, най-бедната жена ще има две-три гривни и елегантно, розово сари. Много са смели, наистина.”
Отрупарни с ръчно съшити перли и тежки бродерии, изпипани от майстори, използващи стари бродерийни техники, които вече изчезват, облеклата от колекцията ще се предлагат в бутиците на Шанел от месец май идната година.
Дизайнерът споделя за колекцията, посветена на майсторите, които работят за Шанел, че е борба срещу меланхолията с малкото, което остава.
Отрупани с кристали палта, рокли, шалвари и поли, с кройки вдъхновени от тези носени в Раджастан.
Къси сака от туид – запазената марка на Шанел от десетилетия, комбинирани с впити високи ботуши “втора кожа”, напомнящи за панталоните чуридар, носени от индийските жени под техните туники.
Поли до коляното с приказни драперии като на сари и вечерни рокли с пищни дължини, които моделите увиват около главите си.
Всички модели, включително необикновено голям брой момичета, произхождащи от Южна Азия, изглеждат буквално сломени под тежестта на бижутата – огърлици, обици-халки, гривни на глезените от злато и низ след низ перли и синджири, които обкръжават вратовете, талиите и глезените им.
Попитана какво мисли за виждането за Индия на Лагерфелд, бившият модел Кират Янг, родом от Индия, казва “великолепно” и предрича, че колекцията ще спечели шеметно одобрение в страната й.
“Всичко ще бъде качено в YouTube и хората ще го видят в Индия и веднага ще го прекопират,” казва Янг, облечена в тон с колекцията в пастелно розово сако и старо, сребристо сари, принадлежало някога на майка й.
Седях до принцесата на Джайпур и по време на шоуто тя казваше “Виж това. Мисля, че що го направя и аз като се върна вкъщи.”, добави моделът.

http://myhappypond.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар