
Друга позната си направи профилактично изследвания за остеопороза. Нямаше 40 години, но се оказа, че вече има "крехки" кости. Тя работи за сайт за туристически услуги и пътищата я отвели до Ивайловград. Там открила единствената може би в България таханджийница, която добива тахан по най-древния способ
- смилайки сусама между камъни. Той предварително се суши на слънце и леко се запича в пещ. Буркан (700 г) от гъстата "меласа" там струва 8,50 лева. На място може да се купи и мед - един буркан е 9 лв.
Оттогава тя редовно посещава таханджийницата и си набавя продуктите. А при следващия преглед показателите й рязко се подобрили и за нея вече няма риск да се потроши при най-невинно падане.
Разбира се, това не е панацея, но мнозина, които страдат от язва на стомаха, твърдят, че лъжичка тахан облекчава болката и дори лекува. Самата паста има твърде остър вкус и е много маслена. Затова при консумация се смесва с мед.
Препоръчително е дозите да бъдат 1 към 1, но който си пада по сладкото, може да добави повечко мед. За хора с усилена умствена работа, за спортисти, при големи физически натоварвания рецептата е: сутрин да изядат 1-2 лъжици тахан с мед. Това е истинска енергийна бомба, която ще ги зареди със сили за целия ден, а и няма да изпитват глад.
Как да го ядете? Ами като плънка на палачинка или намазан на пържена филийка - все е вкусно и полезно. Прилича на течен шоколад.
Таханът е хранителен продукт, получен чрез смилане на сусамови семена. Има полутечна консистенция. Основна съставка е в множество ориенталски и азиатски ястия,
като например хумус. Има два вида тахан - от белени и от небелени сусамови семена.
Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, но в замяна на това съдържа в повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвя от смесване на двата вида. Изключително богат е на витамини ( B1, B2 и B6) и калций - почти пет пъти повече от кравето мляко. В него има незаменими аминокиселини, както и на други ценни микроелементи - силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.
В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове месо. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато - зехтина.
Вкусни са дресингите с тахан, които се ползват за салати. Препоръчителната комбинация е една част тахан, три части вода, сол, чесън и лимон, които се разбъркват с миксер.
Сусамът, от който се добива тахана, е едногодишно тревисто растение. Родината му е Африка. Има 12 вида сусам. Семето е популярно и ценено от древността. Използва се е главно в кулинарията и медицината. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат. Поръсват се на хлябове, сладкиши, както и мака, с тях се приготвя тахан халва.
Има благотворно действие при бременни и малки деца заради съдържащите се в тахана хранителни вещества и особено фолиевата киселина.
Има два основни вида - бял и черен. И двата се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия.
Сусамовото олио е много подходящо за горещия климат - трудно гранясва поради наличието на специфичното вещество "сезамолин". При преработката ценните витамини и другите активни съставки не се разграждат.
Сусамовото олио от непечен сусам е кехлибарено, с естествен, мек вкус, който напомня на лешник . От печен сусам се произвежда особено ароматно олио, но вкусът му е доста доминиращ Затова от него се сипва по малко в гозбите.
Препоръчва се преди употреба семената леко да се препекат в тиган без мазнина. Съхраняват се в херметически затворен съд на тъмно.
Таханът при престояване се разслоява и преди употреба е нужно да се разбърка добре.
Със сусама е свързана арабската приказка "Али Баба и 40-те разбойници". Беднякът Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойниците отварят и затварят пещерата със съкровищата си. На арабски тайната дума била simsim (сусам). Така че заклинанието звучало: "Сусам, отвори се!"
В Европа обаче приказката се появява през ХVIII в. във френска обработка и името в заклинанието е на френски - "сезам", а не "симсим" или "сусам". Затова за българския читател е необяснимо защо Али Баба се мъчи да си спомни тайната дума, изброявайки различни семена, докато улучва паролата.
Така сусамът "позволява" на Али да вземе съкровищата на разбойниците.
Рецепти
Сос "Хойсин"Продукти:* соев сос - 8 с.л
* оцет - 2 с.л., за предпочитане оризов
* фъстъчено масло - 2 с.л. или соева паста
* мед - 2 с.л., може и кафява захар
* чесън - 1 ч.л.
* сусамово олио - 4 с.л.
* чили или сос табаско
* черен пиреп на вкус
Разбръква се до получаване на хомогенна смес. Подходящ за патица по пекински или за мариноване на меса.
Сладки с тахан
* 3 белтъка
* сусамов тахан - 200 г
* слънчогледови семки - 1-2 с.л.
* стафиди - 2 с.л.
* овесени ядки - около 200 г
* орехи - 100 г, натрошени
* мед - 250 г
* ванилия - 1 ч.л., канела - 1 ч.л., индийско орехче - 1/2 к.л., ром - 3 с.л. или коняк
Разбийте белтъците с щипка сол, но не трябва да стават на твърд сняг. Накиснете стафидите в рома за половин час, след което ги отцедете добре. Започнете да бъркате заедно сусамовия тахан, семките, меда, ванилията, канелата, индийското орехче, прибавете овесените ядки и натрошените орехи, белтъците и размесете всичко много добре. От сместа с помощта на лъжица се оформят сладки (5 см диаметър), които се слагат в намазнена и набрашнена правоъгълна тава. Пекат се в предварително загряна умерена фурна, докато крайчетата им покафенеят.
http://www.24chasa.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар