неделя, 16 януари 2011 г.
Лечебните растения
За успешното лечение на всички заболявания са необходими: добра диагностика, добро познаване свойствата на билките и знание за комбинирането, съхранението и усилването на тяхното влияние. Най-обикновените билки могат да притежават огромна и чудодейна сила, ако са отгледани, брани и съхранявани по специален и правилен начин с голяма грижа и любов. Много е важно готовият препарат да няма прекалено силно или едностранно действие. Винаги трябва да мислим как да намалим повишеното ниво на дошите в организма, а не да се опитваме да лекуваме симптомите на заболяването.
билки. Лекарствените растения са проводници на божествената енергия, а уважението към нея и дълбоката философия на Аюрведа, могат да ни помогнат при овладяването на тази древна наука.
Огромното разнообразие от билки позволява лечение на много заболявания, но най-доброто лечение, според Аюрведа, си остава превенцията.
Лекарствените растения могат да бъдат разделени на групи, в зависимост от органите, за които са благоприятни. За мозъка се препоръчват блатен аир, босилек, брахми; за щитовидна жлеза – трикату (три подправки – джинджифил, пиппали, черен пипер); бели дробове – девесил, джинджифил, пиппали; сърце – семена от лотос, шафран; стомах – кардамон, кимион, фенел, червен пипер; жлъчка – турмерик (куркума), златен печат; задстомашна жлеза – нар, турмерик; женска репродуктивна система – алое вера, малина, миро, шатавари; мъжка репродуктивна система – ашваганда, бала; тънки черва – алое вера, кимион; дебело черво – трипхала, блатна трева, ревен; черен дроб – алое вера, лайка, манджишта, мъжки папрат; бъбреци – кориандър, гокшура; лимфна система – мирт, столистник, ехинацея; женска гърда – фенел, шатавари (може да се замени с аспержи), глухарче.
Класическите аюрведически препарати могат да бъдат на прах, във вид на таблетки, „билкови вина”, конфитюри и т.н. Като правило, лекарствените масла на основата на гхи могат да се съхраняват до 6 месеца; праховете са годни до 1 година; таблетките – до 2, а билковите масла – до 3 години.
източник: http://www.ayurvedabg.com/herbs.php
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар