петък, 28 септември 2012 г.

Броеница (На турски Tespih)

Мисбаха,тасбих и субха на арабски език.
Наниз от 33 мъниста,с който мюсюлманите отброяват повтарящите се молитвени формули и имената на Аллах.
Броеницата е позната от IX в.
Вероятно е заимствана от същите извори,използвани от източнохристиянските монаси през  III в.

" Оксфордски речник на Исляма",Под редакцията на Джон Л.Еспозито




Броеницата: история и значение

сНосенето на броеница не е особено популярно в България. За нас това е традиция, привнесена от гръцката ортодоксална (православна) култура, от ислямска Турция, както и от модерния в последно време будизъм. Броеницата е тясно свързана с практикуването на една или друга религия. Тя е проява на връзка между човека и свещеното, Бог. Помага ни да превърнем профанното ни всекидневие в частичка от по-съвършения свят.

Броеницата - вярващият отброява колко пъти изрича молитвата към Бог. В Русия тя се нарича “стълбица към небето”. Най-често молитвите, които се изричат с нея, са Иисусовата “Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния”, “Отче наш” или “Богородице Дево, радуйся”. Броеницата задължително се връчва при замонашване като “божи меч”. Затова ми се струва, че към тази вещ трябва да имаме по-сериозно отношение, а не като към моден аксесоар. Молитвата с броеница се извършва, без да се натрапва на околните и след благословия от свещеник.
Обикновено броеницата се изработва от 100броя мъниста или възли (използва се копринен или вълнен конец). Съществува предание, според което един монах все не успявал да си направи броеница, защото дяволът постоянно развързвал възлите. Дошъл ангел и показал на монаха как да направи възел, в който да е скрит кръст. Този път дяволът не успял да развали броеницата и бил отново победен от Бог. Задължително в Православието броеницата е черна и завършва с кръст.
Съвсем различен смисъл се придава на броеницата при исляма. В тази религия, тя е свързана с постигането на екзалтация (subha) при молитвата. Броеницата се изработва от 99 мъниста или възли, колкото са имената (атрибутите) на Бог, + още едно мънисто, което носи името на Аллах. Така че значение се придава на броя, а не на материала, от който е направена броеницата. Тази вещ в ислямския свят е един от най-типичните сувенири, а нанизите от полускъпоценни камъни (тюркоаз, кехлибар и др.) се израз на благополучие.
Будистката броеница “Mala” до известна степен се доближава до смисъла, който се влага при Православието. Тя съдържа 108 мъниста, които символизират броя на прегрешенията, които човек трябва да преодолее, за да постигне нирвана. Тибетските монаси изработват своите броеници от дърво или семена от свещеното за тях дърво Бо, което представлява вид смокиня (много важно растение и за християнството - Дървото на познанието).
  • Надявам се тази статия да даде по-различен поглед върху масовата продажба на броеници (предимно внос от Китай) по сергии в цялата страна и ако може да се противопостави на превръщането в кич на един аксесоар, символ на връзката ни с Бог.
Използвани източници:
За молитвената броеница, Йеромонах Серафим (Паромонов)
The Handling of Prayer Beads, Raid Qusti & Naif Al-Shehri
Prayer Beads: a cultural experience, Museum of Antropology

https://sites.google.com/site/turkofil/tespih

Няма коментари:

Публикуване на коментар