събота, 22 септември 2012 г.

Пачули – екзотичен дар за духа и тялото

Пачули е вид храст от семейството на ментата, достигащ 0,75 метра височина. Цъфти с малки розово-бели цветчета. Растението е родено в тропическите райони на Азия, а днес се култивира и отглежда и в страните от Карибския басейн, Китай, Индия, Тайланд, Индонезия, Малайзия, Мавриций, Филипините, Западна Африка и Виетнам.

През 18-ти и 19-ти век китайските търговци на коприна пренасяли платовете си, увити заедно с листенца пачули, за да ги предпазват от молци. Според историците, така европейците възприемат това ухание. В Европа и Азия ароматът на пачули става особено популярен през 60-те и 70-те години на миналия век. Като част от хипи вълната, той се превръща в един от символите на свободната любов.Пачули – екзотичен дар за духа и тялото

Маслото от пачули е назаменима съставка в парфюмерията и ароматерапията от древността до наши дни. То има дълбок, тръпчив, горчив, чувствен и необикновено продължителен аромат.
Екзотичното масло е една от най – древните еротични емулсии. И до днес е считано за мощен афродизиак, който пробужда чувствеността и повишава сексуалната енергия. Внася в общуването елемент на новост и празничност, придава на еротичния контакт ярки тонове, способства за подмладяването на ендокринната система и баланса на хормоните.

Заедно с това то влияе благотворно на нервната система, успокоява, прояснява съзнанието.

Пачулито способства регенерацията на клетките, помага при напукана кожа като я омекотява. МаслоПачули – екзотичен дар за духа и тялотото от пачули е подходящо за всеки тип кожа и особено за сухата, склонна към зачервявания и раздразнения. Има изразено успокояващо, овлажняващо и подхранващо действие. Нормализира хидролипидния баланс, възвръща еластичността и свежестта на епидермиса, особено след диети, изглажда бръчиците, стяга и моделира контурите на лицето.

В ароматерапията се използват преди всичко необикновено силните антибактериални и антигъбични свойства на това масло, особено подходящи за лечението на кожни заболявания.

Предотвратява задържането на течности в организма, поради което намира приложение в антицелулитни смеси, а също и като пикочогонно средство – при заболявания на пикочните пътища. Укрепва имунната сисПачули – екзотичен дар за духа и тялототема. Пропъжда насекомите.

В източния свят приложението му е още по-широко - според народните поверия маслото от пачули предпазва от материални загуби и привлича богатството. На Изток маслото се прилага за ароматизация на спалното бельо и дрехите. В Китай, Япония и Малайзия растението се използва при простуда, главоболие, повръщане, диария, болки в стомаха и за премахване на неприятната миризма от устата. В Япония и Малайзия се прилага и при ухапвания от отровни змии.

Като съставка в парфюмите, пачули се среща в повече от половината мъжки и в много дамски аромати, предлагани на пазара. То е неизменна част от арсенала ухания на всички световни марки в областта на парфюмерията и козметиката.


raboteshtomomiche.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар