четвъртък, 21 юни 2012 г.

Ползите от “мисуак” или с какво са почиствали зъбите си арабите




Не се учудвайте ако видите някой арабин да дъвчи пръчица. Това е предшественичката на четката за зъби и се нарича мисуак.
Пръчките мисуак се взимат от дървото, наречено salvadora persica. Товае  дребно дърво, короната на което не надхвърля 30-40 см и виреее в топли и влажни местности като Йемен, Хижаз в Саудитска Арабия и в някои африкански държави.
Използването на мисуак от мюсюлманите е започнало преди около 1400 години, а четката за зъби се е появила преди около 200 години. Самият пророк Мохамед (с.а.с) е поръчал на мюсулманите да използват мисуак.
Пръчката мисуак е покрита с кора, като под нея има меки влакна, а когато те се напоят с вода, от тях се отделят гранули нишесте, салицилови кристали и киселини. Преди да се започне използването на пръчката, се обелва кората на разстояние 2 см и пръчката се потапя за няколко часа, след това с нея се разтъркват зъбите и венците. След няколко дена от пръчката се орязват 2 см и пак се накисва във вода.
Устата е входната врата към всички вътрешни органи  и ако устната кухина заболее, микробите преминават към респираторния апарат и стомашно-чревният тракт и могат да доведат до остри стомашни възпления, а от там и до язва. Ако бактериите попаднат в носният канал могат да доведат до възпаление на синусите, главоболие и лош дъх. Ако попаднат в кръвоносните съдове, могат да доведат до и до менингит.
Ползите от употребата на мисуак са много:
1. Убива бактериите, намиращи се в устата поради това, че съдържа веществото Alsingeran  и др.
2. Лекува кървенето на венците, понеже съдържа кръвосъсирващи   вещества и флуор.
3. Избелва зъбите заради съдържанието на  силикати.
4. Предпазва зъбите от кариес защото съдържа киселини, които покриват емайла.
5. Укрепва капилярите, подхранващи венците с кръв и кислород, като по този начи ги предпазва от възпаление.
6. Премахва лошия дъх, тъй като съдържа  ароматични вещества.
7. Не съдържа химикали.
8. Не уврежда околната среда.
Учени от университета в Минесота са направили мащабно проучване и сравнение на зъбите на афроамериканските мюсюлмани, ползващи мисуак и други американци, които не са използвали. Оповестеният резултат  бил, че зъбите и устата на ползващите са в много по-добро състояние от тези на останалите. Днес много хора се връщат към този природен метод за почистване на зъбите.
Ето и малко етикет при използването на мисуак:
1. Не го използвайте докато говорите с другите.
2. Не го използвайте докато работите или вървите по улицата:)
3. Пръчката мисуак трябва да се съхранява в чиста кутия, а не в джоб, за да не се замърси. Не трябва и да се излага на слънчева светлина.

Автор: Мираж

благодарение на: http://arabwives.wordpress.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар