неделя, 10 юни 2012 г.

Цветовете и Аюрведа

Както камъните влияят на три-доша, така и цветове помагат при различни здравословни проблеми. Според Аюрведа, вода, държана в стъклен съд с определен цвят може да повлияе на тялото по определен начин.
Червеният цвят е свързан с кръвта, има загряващи свойства, стимулира червените кръвни телца, доставя енергия на нервната тъкан и костния мозък. Червеното помага при дисбаланс на вата и капха. По-продължителното му използване може да доведе до влошаване на пита, а честото излагане на червена светлина, може да предизвика възпаление на очите.


Оранжевото облекчава дисбаланс на вата и капха, премахва натрупването на токсини в тялото, поддържа блясъка на кожата. Прекомерното му използване може да доведе до влошаване на питта, ако човек не се занимава с духовна практика.
Жълтият цвят стимулира интелигентността, разбирането, спомага освобождаването от лъжливо его, действа добре при излишък от вата и капха.
Зеленото успокоява ума и чувствата, освежава, създава усещане за щастие, стимулира сърдечната чакра. Прекалената му употреба може да влоши питта.
Синият цвят успокоява тялото и ума, действа благотворно на съзнанието и при питта нарушения. Прекаленото му използване може да доведе до увреждане на вата и капха.
Виолетовото издига съзнанието, създава чувство на лекота, подобрява възприятието и може да се използва с успех при питта и капха дисбаланс. Прекалената му употреба може да доведе до увреждане на вата.

ayurvedabg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар