събота, 9 юни 2012 г.

Ориз с шафран и розова вода


Необходими продукти :

- 400 г ориз,
- 50 г гхи /или топено краве масло/,
- 70 г кромид лук,
- 5 зърна кардамон,
- 70 г жълти стафиди,
- 70 г бадеми,
- 300 мл зеленчуков бульон,
- 400 мл вода,
- 1 щипка шафран,
- 1/4 ч л кимион,
- 1/2 ч л канела,
- 2 карамфилчета,
- 1 суп л розова вода,
- сокът от 1/2 лимон,
- сол на вкус

Начин на приготвяне


1. Почистеният и измит ориз се накисва във вода 30 мин, след което се отцежда и водата се запазва.
2. В сгорещеното масло /гхи/ се запържва нарязаният на ситно лук до омекване. Прибавят се кимионът, кардамонът, канелата. Пърженето продължава още 1 мин, след което се слага оризът. Пържи се, докато оризът стане “стъклен”.
3. Прибавят се стафидите, накиснатите във топла вода и обелени бадеми, водата /400 мл/,бульонът, лимоновият сок и солта. След като заври, ястието се захлупва и се задушава 15 мин. Подправя се с размития в 1 суп л розова вода шафран и задушаването продължава още 5-10 мин.


http://ayurveda-bg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар