събота, 11 февруари 2012 г.

Малка енциклопедия на материите





„Носете дрехи от естествени материи.” Чудесно, прекрасно... Стоп! Чакайте малко, кои са естествените материи? Изобщо как да различавам материите? Ама изобщо какво значение има това? И така въпрос след въпрос, докато не осъзнаеш, че – казано най-простичко – нищичко не разбираш от материи. И дали ще ти сложат десет етикета вместо пет – все тая. Ти все няма да разбираш.

За да избегнеш такъв момент, ние ти предлагаме нещо като кратка енциклопедия на материите. Нейната цел е да ти помогне да се ориентираш сред тоновете плат.

Най-общо казано можем да разделим влакната на:

- естествени като вълна, лен, памук, коноп, коприна
- изкуствени текстилни (представляват преработка на природни полимери) като в техния брой влизат т.нар. „изкуствени коприни” – вискозна и медно-амонячна и др.
- Синтетичните пък са полиестери, полиакрили, поливинилхлориди

Изкуствените влакна се получават главно на основата на целулозата. Вискозата е най-евтина и в сухо състояние е здрава и еластична и лесна багрене. След вискозата най-използвани изкуствени тъкани са ацетатните. Поради ниската им температура на горене и лесната им запалимост те са пожароопасни. При процеса се отделят куп токсични вещества – въглероден диоксид, ацетон, метилов алкохол, оцетна и мравчерна киселина и др.

Синтетичните са друга работа. Те се получават чрез овлакняване на синтетични полимери. Характеризират се с голяма здравина на протриване при сравнение с естествените. Често се наелектризират и „пукат”. Намачакват се по-трудно и не поемат влагата от тялото. Именно това е причината, поради която всички дуднат да се носи бельо от естествени материи – хигиената на бельото от 100% синтетика е съмнителна.

Това е най-най-най-общо за влакната. Но за да различаваш отделните платове е нужно повече знание.
Вълна. Мека и еластична на допир. Лош проводник на топлина е и следователно държи по-топло. Поема влагата, без да се отразява това на здравината й. Доброкачествените вълнени материи не се мачкат при силно пристикане. Под въздействието на светлината изсъхва, потъмнява, рони се.


Памук. Мек и топъл на допир. Цепи се лесно и нишката е равномерна. Хигроскопичен е и именно поради тази причина е подходящ за бельо. При пране се свива. Трикче: тъй като продаваните колосани памучни дрехи имат силен блясък, те могат да те заблудят за качеството си. Просто разтъркай едно ъгълче между пръстите си и виж дали гланцът пада, а отдолу се подава истинската кофти материя.

Лен. Сиво-жълтеникави или сиво-бели тъкани, които след химическа намеса стават чисто бели. Ако обаче избелването стане по естествен начин, платът ще запази своя сивкав оттенък, но пък ще е много по-здрав от химически обработения. Имат неравномерна нишка и следователно не могат да се цепят и затова трябва да се реже с ножица. Не топлят достатъчно и не поемат достатъчно влага – за долно бельо не става. Мачка се лесно.
Полуленените тъкани са идеални за гащи! Те се изработват от смес от памук и лен.

Трикче: Поради факта, че заради водата набъбват (и следователно се свиват), ленените и памучни изделия трябва предварително да се накиснат във вода или да се перат и сушат, без да бъват изпъвани.

Коноп. Без да ни се смееш, но конопът си има много предимства! Най-добрите влакна се правят от Cannabis Sativа и са три пъти по-здрави от памука, поемат влагата, устойчиви са на слънцето, мухъла, плесените, а и лесно се багри. Лесно се мачка. След всяко пране става по-мека материята, без да намалява здравината си, но все пак става по-грубо. Използва се смес памук, коприна, вълна, полиестер.

Сатен. Гладка и лъскава материя. Характеризира се с двуличието си – блясък от едната страна и матова повърхност от другата. Сатен всъщност е специфична техника на сплитане на дълговлакнести нишки като коприна. Може да се срещне и под името атлаз.

Тафта. Шумяща, лъскава, направена от копринени или синтетични нишки. Тя е лека, колосана тъкан с кръстосани ръбове.

Тюл. Представлява фина, мрежеста тъкан с шестоъгълен десен. Изработва се от памук, коприна или найлон.

Шифон. Той е лек, фин, прозрачен. Трудно се поддава на обработка. Пада на дипли, много е лек, но и много здрав.

Органза
. Същата работа като шифон, ама по-намачкано.

Кадифе. Можем да определим материята като „плюшена” и „мъхеста”. В основата му е памукът и е тежко.

Кашмир. Т.нар. „кралска нишка”. Топли 8 пъти повече от обикновената вълна и е с дълъг живот. Има слава лъскавина. Мек е и пада нежно.

Жарсе. Меко, еластично. Представлява трикотажна материя, изработена от вълна и памук.

Муселин. Мек, фини нишки. Изработва се от химични влакна, камгарна вълна или памук.

Дантела. Всъщност предстлавява не влакна, а навързани конци. Произвежда се ръчно или на машина.
Има още стотици тъкани, но тези са най-популярни.


След като вече знаеш кои са основните материи, ти предлагаме един ефикасен начин да се ориентираш правилно коя, коя е.

Най-точно можеш да определиш кое каква материя е чрез проба чрез изгаряне и да съдиш по това. Палиш свещ или кибритена клечка и в нейния пламък поставяш парченце от материята.

Памучните и ленени влакна горят сравнително бързо. Отделя се миризма, напомняща изгоряла хартия. Пепелта е в сиво-бял цвят.

Вълната гори по-бавно. Миризмата? На изгорял рог. На края на процеса се образува нещо подобно на овъглена топчица. Пепелта е черна.

Влакната от естествена коприна горят бавно и се овъгляват, а накрая се образува шуплест остатък. Неприятна миризма на изгорени пера или косми.

Вискозата и медно-амонячните влкна горят бързо с малко пепел и аромат на горяща хартия.

Синтетичните влакна при загряване (при гладене примерно даже) се стопяват и се слепват по между си. При горенето се образува топчица. Тя обаче е твърда.

Ние обаче живеем в 21век и не палим дрехите по магазините, а четем етикети. И понякога е леко безмислено – 100% памук, 5% акрил. А? По закон, ако един продукт съдържа в себе си едно или повече от едно вещество и НЯКОЕ от тях се съдържа над 85%, на етикета се отбелязва задължително то, а останалите вещества – не е задължително. Ако обаче няма нито едно вещество в продукта, чието съдържание да не доминира, се описват всички на етикета. Тия, които се съдържат под 10% в продукта, не пеят в хора на етикета.

Надяваме се поне малко да сме те ориентирали. Най-важното е да избереш дрехи, в които се чувстваш удобно. Същото важи и за спалния комплект. Тялото ти трябва да се чувства добре. Нашият съвет е да търсиш качествените платове, а не нещо определено. И никога да не носиш бельо от синтетични материи. Особено през лятото задължително се спирай да дрехи, изработени от добре абсорбиращи материи като например памук.

info: http://www.teenviewsofia.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар