събота, 11 февруари 2012 г.

Защо естествени тъкани?



Международната година на естествените влакна – 2009!

Всяка година фермерите събират 35 милиона тона естествени влакна от различни растения и животни – овци, зайци, кози, камили и лами,от памучните растения, листата от абака (вид бананово дърво), американската агава, обвивките на кокосовите орехи, стеблата на юта, коноп, лен и бамбук. От тези източници се добиват влакна, които формират платове, въжета и върви, познати на обществото от зората на цивилизацията.

Но през втората половина на миналия век, естествените влакна в нашите дрехи, обзавеждане, индустрия и земеделие са заменени с влакна, направени от човека и наричани акрил, найлон, полиестер и полипропилен. Успехът на синтетичните материи се дължи главно на цената! За разлика от естествените влакна събирани от фермерите, обикновенно синтетичните влакна се произвеждат в голямо количество наведнъж от петролни продукти, като се постига еднаква издръжливост, дължина и цвят, лесно подготвяни за специфични приложения.

Безмилостната конкуренция със синтетиката и настоящето глобално състояние на икономиката, нанася удар върху препитанието на милиони хора, които разчитат на добива и продукцията на естествени влакна и тъкани. Ето защо Международна Година на Естествените Тъкани 2009 има за цел да допринесе за световното осъзнаване на важността на естествените тъкани. Тя цели да достигне не само до производителите и хората от бранша, но най-вече до крайния клиент, като наблегне на грижата за здравето на нашите деца и това каква планета ще наследят от нас!

И така, през 2009, защо да изберем естествени влакна и материи?

Естествените материи са здравословният избор!

Повечето хора знаят, че естествените тъкани осигуряват естествена вентилация – така необходима за нежната бебешка кожа, която все още няма защитните свойства на кожата на възрастен. Ето защо например в летните горещини се чувстваме по-добре с памучна тениска и защо облеклата, които се използват за намаляване на теглото и предизвикват обилно изпотяване са направени от 100% синтетика. Вълнените дрехи действат като изолация срещу студ и горещина – Бедуините носят дрехи от тънка и много фина вълна, за да не се претоплят. Влакната от кокосов орех използвани в матраците предпазват естествено от плесени и акари. Влакната от коноп и бамбук пък имат естествени антибактериални свойства. Изследванията показват, че конопът е най-хигиеничният материал, който може да се използва за чаршафи на болничните легла.

Естествените материи са отговорният избор

Естествените влакна са от главно икономическо значение за много развиващи се страни и са жизненоважни за оцеляването и сигурността за прехраната на дребните фермери и прозводители. Това включва 10 милиона души в памучния сектор в Западна и централна Африка, 4 милиона дребни фермери в Бангладеш и Индия, един милион души в копринената индустрия в Китай и 120 000 семейства, отглеждащи стада от лами в Андите. Избирайки естествените влакна, ние подпомагаме икономическото израстване на сектора и допринасяме за борбата с глада и провинциалната бедност в много райони.

Естествените материи са устойчивият избор

Изплуващата „зелена” икономика е базирана на енергиината продуктивност, възобновимите запаси при полимерните продукти, производствения процес, който понижава въглеродните емисии и преработваемите материали. Естествените влакна са възобновим ресурс. Един тон от отглежданите растения юта, от които се добиват естествени влакна, се нуждае от 10% по-малко енергия в сравнение с енергията необходима за производството на полипропилен. Естествените влакна са въглеродно неутрални. Остатъкът от производствения процес може да се използва в био-съставките при изграждането на къщи или пък да произвежда електричество. В края на своя полезен цикъл на живот естествените влакна са 100% биоразградими.

Естествените влакна са високотехнологичният избор

Естествените влакна имат много добра механична издръжливост, ниско тегло и ниска цена. Това ги прави особено атрактивни за автомобилната индустрия. В Европа производителите на коли използват приблизително 80 000 тона естествени влакна годишно, за подсилване на термопластични панели. Индия разработи комбинирано табло направено от кокосови влакна, които предпазват от изгниване повече отколкото тика (вид материал). Бразилците правят материал за изграждане на покриви подсилен с влакна от агава. В Европа конопените нишки се използват в цимента, а през 2008 г. китайците използваха строителни материали на базата на конопа при изграждането на съоръженията за Олимпийските игри.

Естествените тъкани са модерният избор

Естествените тъкани са в сърцето на еко-модата или „устойчивите дрехи” – движение, което се стреми да създаде облекла, които са много устойчиви във всяко състояние от техния цикъл на живот, от производството до изхвърлянето им. Производителите на естествени влакна и тъкани и цялата индустрия, свързана с производството на облекла, трябва да осъзнаят и да отговорят на нарастващото търсене на органичен памук и вълна, на рециклируеми и биоразградими материи и за „честна” игра, която да защити от практиката стоките да се предлагат на по-висока цена и да предпази работниците в текстилния бранш.

Източници: www.naturalfibres2009.org, http://www.estestveni-idei.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар