сряда, 8 февруари 2012 г.

Масло от лимон


Лимонът е прилаган широко в медицината на древността и средните векове. Древните египтяни го използвали за обезвреждане на отровена храна и при епидемии от тиф. В Европа плодовете на лимона били внесени едва в средните векове. Европейците го прилагали за профилактика на чума, малария, треска и като противоотрова при ухапвания от змии. Лимонения сок е препоръчван от билкарите за понижаване на кръвното налягане, извеждане на токсините от черния дроб, облекчение на болки при артрит. Авицена писал за лимона като за най-добро средство което помага при болести на сърцето, препоръчвал го за хранене на бременни и при жълтеница. Английските моряци го вземали със себе си в плаване за предотвратяване на цинга. В края на 17 в. били признати профилактичните свойства на лимона, благодарение на които той широко се използва и в съвременната медицина.

Не случайно маслото Лимон е един от най-любимите ароматни масла - то има широк спектър на действие върху организма, но преди всичко е ефикасно средство против вегетосъдова дистония.
Маслото Лимон нормализира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола и протромбина в кръвта, спомага за предотвратяване на развитието на атеросклероза и нейните усложнения, и затова се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на свойствата си (укрепва имунитета, стимулира отделянето на еритроцити и левкоцити), лимоновото масло се прилага при профилактика на заболявания свързани с отслабване на имунитета (бронхит, грип, простуда и др.)
Особено ефикасно е маслото Лимон при вирусни заболявания като хепатит, херпетическа и респираторно-вирусни инфекции, тъй като има изразено противовирусна активност.
Маслото Лимон отдавна се препоръчва при стомашно-чревни заболявания, хранителни отравяния, за извеждане на шлаки. То помага за разтварянето на някои видове камъни в жлъчката и бъбречните легенчета.
Освен това, лимоновото масло помага при главоболие, гадене, световъртежи, предизвикани от спазми на главния мозък и преумора. Подобрява концентрацията на вниманието и паметта.
В козметиката при добавка на масло от лимон в козметични кремове, масажно или растително масло се помага проблемна кожа, избелва пигментни петна, подобрява цвета на лицето, ликвидира мрежата от вени.
Ваните за ръце с масло от лимон ефикасно укрепват и избелват ноктите.
Полезно е да се чистят зъбите с масло от лимон, то намалява кървенето на венците, избелва зъбния емайл и предпазва от развитието на кариес, освежава устната кухина. Масло на горната нота.
Енергетика на маслото – Позволява бързо и безболезнено да се адаптираме към нови условия на живот, към нови хора, усилва жизнения интерес, подбужда към творческо действие в работата и семейството. Помага да преодолеем трудни ситуации.

Основни свойства: противовирусно, анитбактериално, антисептично, бактерицидно; имуностимулиращо, противоанемично; обезболяващо, аналгетично, тонизиращо, спомага за концентрацията; избелващо, антицелулитно, антитоксично, дезинфекциращо; нормализиращо кръвното налягане, антисклеротично; кардиотонично, спазмолитично, противоревматично; извежда шлаките, жлъчогонно, пикочогонно, против отоц
и; против варикозно разширение на вените, хемороиди, антицелулитно.

Показания за приложение: вегетосъдова дистония, отслабен имунитет; грип, херпес, варицела, вирусен хепатит, дребна шарка, паротит; безсъние, главоболие, гадене, световъртеж, умора; ревматизъм, артрити, стоматит, пародонтоза, хранителни отравяния; жлъчно-каменна болест и бъбреците, отоци; склероза на съдовите стени, варикозно разширение на вените , хемороиди, обриви, акне, циреи, лишеи, брадавици, екземи, рагади; пигментни петна, лунички, мрежа от вени; нарушение обмяната на веществата, целулит, наднормено тегло; пърхот, чуплива коса и нокти, за обезцветяване на коса; нормализация формулата на кръвта, работата на черния дроб и задстомашната жлеза.
Противопоказания: Да не се прилага при провеждане на химиотерапия! Да не се нанася на кожата непосредствено преди излагане на слънце!
Начини на приложение:
Аромалампа: 3-6 капки на 5 кв.м.( при хипертония, безсъние, умора, при простудни заболявания, неутрализира тютюневият дим);
Ароматични вани: 5-7 капки (простуда, ревматизъм, целулит, извеждане на шлаки, понижаване на теглото) ;
Масаж и разтривки: 5-10 капки на 10 мл масажно масло (мускулни болки, ревматизъм, варикозно разширение на вените);
Компреси: 7-10 капки +150 мл вода (варикозно разширение на вените, херпес, кървене от носа);
Инхалации: 2-3 к. на 200 мл вода, времетраене 5-7 минути (простудни заболявания);
Обогатяване на козметични средства: 5 к. + 5 к. основа (акне, пигментни петна, избелване на зъбите); Изплакване: 2-3 к. на чаша вода (ангина, пародонтоза, стоматит);
Вътрешно приложение: (само след консултация с лекар) по 1к. два пъти дневно със сок или чай (жлъчно-каменна болест и бъбреците, главоболие, атеросклероза, хипертония, за понижаване на теглото, при хранителни отравяния и др.).

iz: http://sites.google.com/site/neznouhaniearomaterapia/aromatni-masl

Няма коментари:

Публикуване на коментар