Хумусът е хранителна паста, която се приготвя от нахут и сусамов тахан с подправки като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Това ястие е често сервирано на трапезите в целия Близък Изток.
Това ястие често бива гарнирано с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати или краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна. Задължително се полива със зехтин преди сервиране. Традиционно се загребва с тънък хляб, но днес все по-често се използва царевичен чипс. Хумусът се среща в следните разновидности:
- Хумус фул — хумус, комбиниран с паста от бакла, която е сварена добре и е пюрирана.
- Хумус масубха — смес от хумус с топъл нахут на зърна и сусамов тахан.
- Хумус махлута — хумус, който е комбиниран с фул и топли нахутени зърна.
Това чудесно ястие се използва за разядка или гарнитура на много основни ястия. Среща се като мезе и като сос към фалафели, израелска салата, пиле на грил а също и патладжани.
Хумусът е изключително хранителен, тъй като съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. Той е подходяща храна за вегетарианци и вегани.
Ето няколко полезни рецепти за приготвяне на хумус.
Вкусен хумус
Необходими продукти:
200 грама сух нахут, 80 грама сусамов тахан, 150 милилитра зехтин екста върджин,
сокът на половин лимон, сол, черен пипер, лют червен пипер и кимион на вкус.
Начин на приготвяне:
Накиснете зърната на нахута още от предишната вечер. На другия
ден ги сварете до омекване. Изцедете водата и пасирайте ядките с
помощта на кухненския блендер. Добавете сусамовия тахан, зехтина,
лимоновият сок и подправкитe. Ако консистенцията стане твърде гъста,
добавете малко вода. Ще ви бъде много вкусно, ако го комбинирате с
арабски питки.
Хумус - пастет
Необходими продукти:
250 грама сух нахут (или 500 грама от консерва), 8 супени лъжици зехтин, 3 скилидки чесън, 4 супени лъжици лимонов сок, 4 супени лъжици тахан, 1/2 чаени лъжици смлян кимион, сол, черен пипер и лют пипер по желание.
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута от вечерта, сварете го и го отцедете. Запазете водата от пюрето. Ако използвате продукт от консерва - също запазете водата. Направете нахута на пюре и добавете останалите съставки. Консистенцията трябва да бъде гладка и гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Оформете в чиния и гарнирайте по желание. Често при сервирането се поднасят и цели стръкове магданоз, които се топят в хумуса.
Някои кулинари използват кисело мляко за постигане на желаната гъстота.
http://gotvach.bg/
Това ястие често бива гарнирано с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати или краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна. Задължително се полива със зехтин преди сервиране. Традиционно се загребва с тънък хляб, но днес все по-често се използва царевичен чипс. Хумусът се среща в следните разновидности:
- Хумус фул — хумус, комбиниран с паста от бакла, която е сварена добре и е пюрирана.
- Хумус масубха — смес от хумус с топъл нахут на зърна и сусамов тахан.
- Хумус махлута — хумус, който е комбиниран с фул и топли нахутени зърна.
Това чудесно ястие се използва за разядка или гарнитура на много основни ястия. Среща се като мезе и като сос към фалафели, израелска салата, пиле на грил а също и патладжани.
Ето няколко полезни рецепти за приготвяне на хумус.
Вкусен хумус
Необходими продукти:
200 грама сух нахут, 80 грама сусамов тахан, 150 милилитра зехтин екста върджин,
сокът на половин лимон, сол, черен пипер, лют червен пипер и кимион на вкус.
Начин на приготвяне:
Хумус - пастет
Необходими продукти:
250 грама сух нахут (или 500 грама от консерва), 8 супени лъжици зехтин, 3 скилидки чесън, 4 супени лъжици лимонов сок, 4 супени лъжици тахан, 1/2 чаени лъжици смлян кимион, сол, черен пипер и лют пипер по желание.
Начин на приготвяне:
Накиснете нахута от вечерта, сварете го и го отцедете. Запазете водата от пюрето. Ако използвате продукт от консерва - също запазете водата. Направете нахута на пюре и добавете останалите съставки. Консистенцията трябва да бъде гладка и гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Оформете в чиния и гарнирайте по желание. Често при сервирането се поднасят и цели стръкове магданоз, които се топят в хумуса.
Някои кулинари използват кисело мляко за постигане на желаната гъстота.
http://gotvach.bg/
Няма коментари:
Публикуване на коментар