Патладжан кебап
Патладжани и малки кюфтенца, подредени като гердан и украсени с лодки от домати
Източник: Предаване "Бон Апети" с Лора и Стоян, 09.07.2013
1 час
за 6 порции
Необходими продукти:
800 г телешка кайма
3 патладжана (бял, шарен и лилав)
2 червени домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
60 мл олио
1/2 връзка джоджен
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
сол и черен пипер на вкус
3 патладжана (бял, шарен и лилав)
2 червени домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
60 мл олио
1/2 връзка джоджен
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват каймата, наситненият чесън, настърганият лук, нарязаният наситно джоджен, червеният пипер, содата, сол и черен пипер. Наливат се 20 мл олио и се размесва добре. Каймата трябва да престои в хладилник за 2 часа.
2. Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Ако зеленчуците са много големи е добре да се посолят и да се оставят да се отцедят от горчивия сок, после се измиват и се подсушават. Доматите се нарязват на 4 или 6 лодки, в зависимост от големината.
3. От каймата се оформят сплескани кюфтета.
4. Тава се намазва с 20 мл олио и се подрежда ястието, като се редуват резен патладжан и топка кайма – започва се от стените и се стига до центъра.
5. Отгоре се подреждат нарязаните домати. Ястието се полива с останалото олио.
6. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 50 минути или докато патладжаните омекнат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар