вторник, 9 юли 2013 г.

Патладжан кебап



Подобни рецепти:
Хюнкар баянди със...Тиранското телешко...Клюкус
Необходими уреди:
Ножът на главния готвачДъска за рязанеКупа
Патладжан кебап
Патладжани и малки кюфтенца, подредени като гердан и украсени с лодки от домати
Източник: Предаване "Бон Апети" с Лора и Стоян, 09.07.2013
1 час
за 6 порции

Необходими продукти:
800 г телешка кайма
3 патладжана (бял, шарен и лилав)
2 червени домата
2 скилидки чесън
1 глава лук
60 мл олио
1/2 връзка джоджен
1 с. л. червен пипер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

1.  В купа се смесват каймата, наситненият чесън, настърганият лук, нарязаният наситно джоджен, червеният пипер, содата, сол и черен пипер. Наливат се 20 мл олио и се размесва добре. Каймата трябва да престои в хладилник за 2 часа.



2.  Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина 1 см. Ако зеленчуците са много големи е добре да се посолят и да се оставят да се отцедят от горчивия сок, после се измиват и се подсушават. Доматите се нарязват на 4 или 6 лодки, в зависимост от големината.



3.  От каймата се оформят сплескани кюфтета.


4.  Тава се намазва с 20 мл олио и се подрежда ястието, като се редуват резен патладжан  и топка кайма – започва се от стените и се стига до центъра.



5.  Отгоре се подреждат нарязаните домати. Ястието се полива с останалото олио.



6.  Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 50 минути или докато патладжаните омекнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар