сряда, 27 март 2013 г.

Какво трябва да знаете за Китайската ангелика ( Dong Quai)?


Китайска ангелика? Що е то? 
Други имена: Ангелика синенсис, донг куай, данг гуй, танг куей 

Китайската ангелика е билка от семейството на целината, което произлиза от Китай, Япония и Корея. Коренът е медицински активен. 

Китайската ангелика се среща в таблетна форма, като течен екстракт и като корен в сурова форма. В китайската медицина, растението често се вари или се напоява с вино. Коренът се отстранява и течността се приема през устата. 

Защо хората използват китайска ангелика? 

В китайската медицина се смята, че различните части от корена на китайската ангелика има различни свойства – главата на корена има антикоагулантна активност, основната част на корена е тоник, а края на корена елиминира застоя на кръв. Растението се счита за „женски женшен”, поради балансиращия ефект върхи женската хормонална система. Въпреки това, изследванията не са потвърдили хормоналния ефект на китайската ангелика. 

Счита се, че растението води до облекчение на следните проблеми: 
➡ Менопауза 
➡ Слабост след раждане 
➡ Служи за женски тоник 
➡ Хронично запушване на носа и синусите 
➡ Болезнена менструация 
➡ Нередовно менструално кървене 
➡ Фиброидни тумори 
➡ Високо кръвно налягане 
➡ Служи като кръвен тоник 
➡ Фиброкистозна болест на гърдата 
➡ Ревматични заболявания като ревматоиден артрит 
➡ Анемия 
➡ Алергии 
➡ Запек 
➡ Херпес 
➡ Хепатит 
➡ Главоболие 

Възможни странични ефекти и опасения по отношение на безопасността 

Китайската ангелика не трябва да се използва от хора с нарушения на кръвосъсирването, обилно менструално кървене, диария, подуване на корема или по време на инфекции като грип и настинка. Обадете се на вашия личен лекар, ако страдате от кървене, необичайни синини по кожата, диария или треска. 

Китайската ангелика може да съдържа естрогено – подобни съединения и не трябва да се приема от бременни или кърмещи, деца или жени с рак на гърдата. 

Хората, които приемат разредители на кръвта (антикоагуланти) като варфарин, не трябва да използват билката. 

Китайската ангелика не трябва да се използва по време на бременност, особено през първите три месеца. Не трябва да се ползва и по време на кърмене. 

Билката може да предизвика фоточувствителност, така че хората трябва да ограничат излагането на слънце и да използват кремове за защита от изгаряне.
http://bodytime.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар