петък, 29 март 2013 г.

Растения, които пречистват въздуха

Стайните растения могат да бъдат много полезни в нашето ежедневие. Те пречистват въздуха в затворените помещения, филтрират токсините, замърсителите и въглеродния диоксид, като поддържат високи нива на кислород.
Въпреки, че можем с голяма вероятност да предположим, че всички растения повлияват благоприятно нашата заобикаляща среда, е установено, че някои стайни растения са по-ефективни при филтрирането на токсините от други. Установено е, че филодендронът и хлорофитумът са много ефективни при премахването на формалдехида в помещенията. Герберите и хризантемите пък са подходящи за премахването на бензена, който е известен канцероген.
За да постигнете пречистващ ефект, е задължително да разположите поне едно растение на всеки десет квадратни метра площ. Колкото по-кичесто е растението, толкова повече въздух може да филтрира. Добре е да се знае, че растенията са безсилни срещу тютюневия дим или праха във въздуха.
Растенията, които най-много допринасят за пречистването на въздуха, са:
Аглаонема -  Отлично растение за пречистване на въздуха в затворени помещения. Аглаонемата има и необходимите характеристики за това: растението е толерантно към сянката, т. е. не е задължително да бъде поставено до прозорец и има голяма площ на листата.
(снимка) Алое вера - Растението е много по-ефективно при отстраняването на формалдехида, когато тези концентрации са по-ниски концентрациите, при които ефективен е филодендрона. Алоето е известно лечебно растение с множество лечебни свойства.
(снимка) Бръшлян - Освен, че прочиства въздуха, растението е отровно и този факт трябва да се има предвид, когато декорираме помещението си с него.
(снимка) Гербер - Цветето съдейства за отстраняването на бензена подобно на хризантемата.
(снимка) Дифенбахия - Растението пречиства въздуха, но трябва да имаме предвид, че то е отровно.
(снимка) Епипремнум - Това растение е в челната тройка на онези стайни цветя, които премахват формалдехида от въздуха в закрити помещения.
(снимка) Спатифилум - Цветовете на спатифилума са уханни, бели. Растението е доста издръжливо и може да понесе дори засушаване и слаба грижа от страна на домакините.
(снимка) Фикус - Тези растения израстват бързо и се превръщат във впечатляващи дървета.
(снимка) Филодендрон - Филодендронът е едно от най-подходящите растения за премахване на формалдехида от въздуха, особено ако концентрациите му са високи. Филодендронът е сред отровните растения, което означава, че неговото използване при декорация на помещенията трябва да е внимателно.
(снимка) Хлорофитум - С израстването си растението пуска тънки стъбла, в чиито край се оформят малки розетки с листа, които висят на тези стъбла. Растението може да се постави в челната тройка на стайните цветя, прочистващи въздуха от формалдехида във въздуха на затворените помещения.
(снимка) Хризантема - Според последни изследвания хризантемата е ефективна при отстраняването на бензена в помещенията.
28.11.2012, www.gradinata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар