вторник, 28 август 2012 г.

Микровълновата печка – удобна или опасна?



От 1947г., след изобретяването си от д-р Пърси Спенсър до днешни дни, тя извървява дълъг път, който неизменно я води до почти всяко домакинство. Всяка микровълнова печка, независимо от марка и спецификации, работи на следния принцип: магнетронът в нея излъчва късочестотни микровълни, които „атакуват” водните молекули в храната. Триенето им една в друга нагрява стените им, в резултат на което цялото ястие се загрява равномерно, отвън на вътре. И всичко това за секунди, услужливо отброявани от таймер, който може да бъде настройван и така процесът може да бъде контролиран. Което го прави допълнително още по- удобен.

И така – затопляне и дори приготвяне на ястия, размразяване, стерилизация на бебешки шишета, пуканките, които толкова обичаме, гледайки на дивана някой филм. Микровълновата се е превърнала в символ на модерното време – идеална е за хората, които все нямат време, пестят усилия и не обичат много да се трудят над обикновената готварска печка. В САЩ се продават готови комплекти с всякакви полуфабрикати, които са създадени специално да бъдат приготвени в микровълнова печка. Вадиш от фризера кордон бльо, например, слагаш го на определена температура и време и имаш изискан френски специалитет у дома, на три пъти по- ниска цена и то за броени минути.

Но да се върнем на историята. Микровълновата печка е разработвана за първи път в нацистка Германия за нуждите на армията. Тогава тя се нарича с неприятното за произнасяне на глас име – радиационна печка. Изследванията на немските учени установяват, че този начин на приготвяне на ястия изменя структурата и качествата на храната и затова отхвърлят изобретението като опасно за здравето на войниците. След края на войната разработките попадат в СССР, където то също е обявено за опасно. Тихомълком обаче документите попадат в САЩ, където д-р Спенсър променя името и и я обявява за свое изобретение. Рисковете за здравето, разбира се, не се споменават никъде. Попадайки на тази немаловажна предистория редица учени започват изследвания, доколко колегите им от средата на века са имали правота да се откажат от това така ефикасно изобретение.
Готвенето в микровълнова печка променя молякулярната структура на храната, както и готвенето в електрически печки. Само че за разлика от доброто старо електричество, микровълните „убиват” почти изцяло биологично активните вещества – витамините, ензимите, превръща хранителните елементи в месото, млякото, плодовете и зеленчуците в друг вид, според изследванията на някои учени - карцерогенни.


Какво се установява с точност:

Активните, живи съставки в храната – витамини, ензими и т.н. се унищожават до 90%. Особено важи това за размразяването на плодове и зеленчуци, като при плодовете глюкозата се превръща в карцерогени.

Готвенето в микровълнова печка увеличава броя на свободните радикали в храната – доказан причинители на рак.

Претоплянето на зърнени храни и мляко, една типична закуска, в микровълнова превръща аминокиселните на млякото в карецерогени.

Продължителното приемане на храна, приготвяна в микровълнова, променя състава на кръвта, понижава хемоглобина, увеличава белите кръвни телца, причинява нарушения в метаболизма и хормоналните нива


Ефектите от микровълновата печка върху храната и съответно човешкото здраве още не са установени с точност, в смисъл – точно колко продължително въздействие причинява точно колко и каква вреда. Но е факт, че микровълновата печка намира все повече врагове сред почитателите на здравословното хранене и загрижени за здравето си хора.


Ако все пак не можете да се откажете от тази печка, ето някои съвета, които е добре да спазвате:

Колкото е възможно, намалете употребата на тази печка – гответе на конвенционална печка или конвекторна. Забравете полуфабикатите.

Използвайте микровълновата предимно за бързо претопляне на готови вече ястия

Предпочитайте естественото размразяване в хладилник от предишната вечер пред експресното в микровълнова.

Не приготвяйте и претопляйте храната на бебетата и децата в микровълнова, особено млякото и най- вече адаптираното при изкуствено хранените бебета.

Поддържайте печката чиста, стойте на разстояние поне 30 см, когато тя работи, не оставяйте вратичката отворена.

Разбира се, не можем да обвиним микровълновата печка изцяло за появата на рака. Но не бива да забравяме, че за разлика от стандартното готвене, с чиито резултати организмът ни е свикнал от столетия, микровълновата реално приготвя друг вид храна. На клетъчно ниво ние даваме на тялото нов вид съединения, образувания и остатъци, с които то не е пригодено. А затормозяването на метаболизма, храносмилателната, отделителната система със сигурност не е в услуга на нашето здраве. 
 
http://www.hera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар