неделя, 5 август 2012 г.

Природата срещу мазната кожа

Мазната кожа е коварна неблагодарница – колкото повече я глезиш, толкова по-досадна става. Но природата е упорита...
Много е важно да не миете лицето си с гореща вода, тъй като активизира мастните жлези. Студената вода пък тонизира кожата, свива порите и намалява омазняването. Обтриването на лицето с кубче лед е хипер полезно.
6456_1.jpg
Ако кожата ви е мазна, почти винаги се виждат и нейните разширени пори. Това е така, защото някои мастни киселини засилват процеса на вроговяване на външния слой и неговото удебеляване. То от своя страна предизвиква налягане, което разширява порите, превръщайки ги в „кратери“. Картината се усложнява от акне и пъпки, които се образуват именно в разширените пори и допълнително ги уголемяват.
Ами сега!
6456_2.jpgДобри природни почистващи средства при пъпки са етеричното масло от чаено дърво и прясно изцеденият сок от чесън.
Те трябва да се използват при първите симптоми, преди пъпката да е узряла. Мажете проблемното място на всеки час.
Почиствайте мазната кожа с листа от млада коприва. Попарете ги с вряща вода, нарежете ги и ги смесете с малко кисело мляко с ниска масленост.
Ако кожата на носа ви блести, изтривайте я от време на време със смес от 1 част лимонов сок и 2 части неварено прясно мляко, разредени с малко кипната предварително вода.
Много полезни при акне са различни билкови компреси – с отвара от брезови пъпки и кори, цветове от невен, райка и плодчета от хвойна в равни количества. 1 супена лъжица от добре разбърканата билкова смес залейте с 1 чаена чаша вода и поставете да поври 5 минути на тих огън.

В топлата отвара потопете мека кърпа и покрийте с нея лицето си. Когато изстине, отново я намокрете с отварата. Продължителността на процедурата е около 20 минути.
Компресите и разтривките с прясно изцеден сок от алое също помагат. Измийте с вряща вода 3-4 листа от алое, подсушете ги и ги оставете в хладилника за 10 дни. След това ги смелете и изцедете сока. Лосионът е готов.
При пореста кожа и акне си пригответе спиртен извлек от жълт кантарион. Залейте 1 супена лъжица изсушена билка със 100 мл 70% спирт. Оставете така 1 седмица и прецедете. Обтривайте 2-3 пъти дневно лицето си с течността.
Краставичният лосион също е много подходящ за почистване на мазна кожа. Изберете презрели краставици, обелете ги, нарежете ги на ситно и ги сложете в бурканче или чаша така че да изпълват половината. Допълнете с водка и оставете на слънце. След 12 дни прецедете течността. Веднъж дневно изтривайте лицето си с лосиона.
6456_3.jpgМазната кожа ще се позасуши и така: сутрин си направете маска от разбъркани с прясно мляко на гладка кашичка пшеничени трици. Когато засъхне, отмийте я с топла вода. Постепенно кожата на лицето ви ще стане приятно матова. Може да правите процедурата и вечер.
При силно разширени пори наложете лицето си с кръгчета от домати или салфетка, напоена в прясно отцеден доматен сок.

Настърганият на ситното ренде суров картоф, наложен на лицето, също стяга кожата. Правете тази маска през деня и я дръжте на лицето си 30 минути.
А защо не вана?Залейте хвощ със студена вода, кипнете за половин час и прецедете отварата. Излейте я във водата за ваната.
Безсилието е стратегия за губещи, а мазната кожа определено не е безапелационен победител. Така че действайте! Природата винаги е готова за помощ.

Биляна Божилова
rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар