петък, 29 януари 2010 г.

~Салах ад Дин ( Саладин )~


Салах ад Дин (или Саладин) (на арабски - صلاح الدين) е султан на сарацините през втората половина на XII век. Роден е през 1137 година в Тикрит, Ирак и умира на 4-ти март 1193 година в Дамаск.

Като млад става султан на Египет и води завоевателна кампания в Арабия, а по-късно и срещу кръстоносните държави в Близкия Изток.

Повежда войските на исляма в битката при Хатинските хълмове (3 - 4 юли 1187 г), където побеждава кръстоносните войски, предвождани от краля на Йерусалимското кралство Ги дьо Лузинян, който попада в плен. След тази победа Саладин се отправя към Йерусалим и превзема града с щурм на 2 октомври 1187.

По време на Третия кръстоносен поход Саладин се сблъсква с кръстоносните войски на крал Ричард Лъвското сърце и крал Филип II Огюст при град Акра. По време на битката Саладин научава че Ричард Лъвското сърце е болен и изпраща свои лекари за да помогнат в лечението му, защото си струва да се помогне на достоен противник. Ричард Лъвското сърце оздравява, след което постигат мирно споразумение, с което Светите земи стават достъпни за поклонниците от всички вероизповедания.

Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб е роден през 1137 година в кюрдско семейство в Тикрит, Ирак. Баща му - Нажм ад-Дин Аюб - се премества в Мосул след като бива прогонен от Тикрит. Там е назначен за главнокомандващ на крепостта Баалбек от турския управител на Мосул - Имед ад-Дин Зенги, основател на династията Зенгид. След смъртта на Имед ад-Дин Зенги става управител на Мосул. Саладин е изпратен да завърши образованието си в Дамаск.

Саладин умира на 4 март 1193 година в Дамаск, скоро след отпътуването на Ричард Лъвското сърце. След смъртта му в хазната няма достатъчно средства за погребението му - Саладин е раздал цялото си богатство на бедните.

Саладин е погребан в мавзолей, намиращ се в градината на джамията Умаяад в Дамаск, Сирия. Император Вилхелм II дарява нов мраморен саркофаг на мавзолея, но тялото на Саладин не е преместено в него - в мавзолея сега има два саркофага - един празен мраморен, и един, изработен от дърво с тялото на Саладин

Няма коментари:

Публикуване на коментар